Traian Băsescu, acuzat că pledează pentru ”LICHIDAREA” Republicii Moldova

Redactor:
Mihai Schiau
Traian Băsescu, acuzat că pledează pentru ”LICHIDAREA” Republicii Moldova

Bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a apărat vineri dreptul unității autonome la referendum, subliniind că susține statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de președintele Traian Băsescu care, în opinia sa, merită se fie declarat persona non grata, potrivit site-ului oficial al UTA Găgăuzia.

„Acționăm într-un cadru constituțional, nu încălcăm nimic. Avem dreptul să organizăm un referendum consultativ pe teritoriul Găgăuziei”, a afirmat Formuzal.

Bașcanul a subliniat că „acțiunile noastre sunt în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că regiunea are dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea”.
„Pledăm pentru păstrarea statalității Republicii Moldova”, a declarat Formuzal, în cadrul unei ședințe cu primarii din regiune, care are o populație de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populație orotodoxă, de origine turcă).

Formuzal a comentat, de asemenea, decizia Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a deschide, la 9 ianuarie, un dosar penal vizând reprezentanții locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. El a menționat că în Republica Moldova cauzele penale sunt intentate împotriva celor care susțin „statalitatea” ei, și nu împotriva persoanelor care pledează pentru desființarea acestui stat.

„De ce nu a fost intentat niciun dosar penal celor care au pledat și pledează pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce până acum autoritățile de la Chișinău nu l-au declarat pe (președintele Traian) Băsescu persona non grata pentru declarațiile sale? Din contră, cei care pledează pentru păstrarea Republicii Moldova sunt urmăriți penal în această țară”, s-a indignat bașcanul UTA Gagauzia, unde obiectele de studiu în școli Limba și literatura română și Istoria Românilor au fost în redenumite Limba și literatura moldovenească și Istoria Moldovei.

Administrația din Găgăuzia a intensificat pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, decis în noiembrie anul trecut, unde alegătorii sunt chemați să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar și o eventuală independență, inițiativă criticată dur de Chișinău.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, după o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenționat, în discuția cu acesta, „asupra riscurilor Găgăuzia și Transnistria”.

Anterior, Băsescu a acuzat lipsa de reacție la nivel european față de riscurile în privința independenței și suveranității R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

„Știm că butoanele din Transnistria și din zona găgăuză nu sunt la Chișinău și nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a afirmat miercuri președintele român.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul european. Și vom face o ofertă politică Republicii Moldova”, a adăugat Băsescu, arătând că R. Moldova este o țară europeană, și nu una din Uniunea Euro-asiatică.

Anna Primac, [email protected]

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide