„Treceți, batalioane române, Carpații!” În lipsă de autostrăzi, patrioții Ponta și Antonescu i-au trecut cu elicopterul. FOTOREPORTAJ GÂNDUL

Publicat: 19/11/2012, 09:07
Actualizat: 19/11/2012, 09:07

„România este excepțională, dar dacă vreți să vedeți România nu o faceți pe șosele, ci cu elicopterul”. Declarația emblematică despre situația infrastructurii din România aparține președintelui Traian Băsescu și a fost făcută pe 8 martie 2011 în prezența investitorilor arabi cu ocazia unui forum economic.

Dacă te chinui să ajungi în patru – cinci ore de la București la Cluj, să fii convins că faci parte din România terestră, a târâtorilor pe șoselele cu o singură bandă pe sensul de mers. A celor care sunt obligați să frâneze brusc atunci când miorița sare din folclor și traversează nestingherită drumurile naționale. Dacă îți rupi mașina pe infernalul drum de la Târgu Mureș la Bistrița și singura bucurie pe care o ai este că ai ajuns întreg la destinație, să fii convins că te numești alegător. Am trăit aceste experiențe în ultimele două zile pe o rută care a traversat țara de la sud la nord și înapoi: București – Cluj – Târgu Mureș – Bistrița – Baia Mare – București.

Autostrăzile sunt de vis în România, fără nici o exagerare. Dacă ațipești puțin riști să pierzi momentele plăcute când le parcurgi. România reală nu seamănă cu România din ofertele electorale. Sau România celor mulți, nu este și România celor aleși. De ce să se chinuie să construiască, investească și să nu fure dacă au la dispoziție elicopterul? De ce infrastructura este o prioritate doar în programele de guvernare și uitată imediat după ce au pus piciorul la Palatul Victoria?

Imagini inedite din turneul electoral al lui Ponta și Antonescu

O imagine surprinsă în sala Casei de Cultură a studenților din Cluj Napoca, unde erau așteptați să participe la lansarea candidaților din municipiu Victor Ponta și Crin Antonescu, scoate în evidență și problemele celor care văd România din elicopter. Nu e ușor nici acolo sus. „Am vrut și astăzi să ne ținem de cuvânt, să fim la timp la întâlnirea cu dumneavoastră, dar la Cluj încă este ceață”, s-a scuzat premierul Ponta, care a întors-o imediat electoral: „vă rog ca pe 9 decembrie să aveți grijă ca ceața din Cluj să se răspândească (sic!)”.

Plecați să cucerească electoratul din Transilvania și Maramureș, Victor Ponta și Crin Antonescu, ca și președintele Băsescu cu alte ocazii, au preferat să vadă România din avion și elicopter. Organizatorii au motivat alegerea făcută prin faptul că liderii se mișcă în mai multe mari orașe într-un timp foarte scurt.

Infrastructura în Transilvania mai are de așteptat. O spune și recunoaște chiar premierul, pentru că bani de la Guvern nu sunt. „Poate câte ceva anual, dar puțin”, încearcă o promisiune, adăugând că singura șansă a Autostrăzii Transilvania sunt banii europeni. Prioritare sunt autostrăzile București – Arad (coridorul IV) și București – Iași (coridorul IX). Și aceastea au figurat printre prioritățile guvernelor Tăriceanu și Boc.

Frontul național Băsescu – USL

În miniturneul lor transilvan, Victor Ponta și CRin Antonescu au redeschis frontul național USL – Traian Băsescu. Războiul cu președintele reprezintă o sursă bună pentru culegerea de voturi, chiar și în Transilvania și Maramureș.

La Cluj, un bătrân care și-a asortat la întâmplare pe haină mai multe insigne, inclusiv una legionară, i-a așteptat pe Crin Antonescu și pe Victor Ponta ca pe niște „îngeri” care să-i scape de Traian Băsescu. L-a acuzat pe Boc că a făcut mult rău clujenilor și că a câștigat un nou mandat prin fraudă.

Crin Antonescu a apelat la activarea sentimentelor naționale la Târgu – Mureș. A spus că își dorește conducători care să apere statul precum cancelarul german Angela Merkel și a dat lecții despre drepturile minorităților. S-a cântat „Treceți batalioane române Carpații”, aplauze, mâini puse la inimă.

La Baia Mare, liderii au ajuns deja obosiți. Fără chef de prea multe vorbe, iar în sală era oricum frig. Nu au mai vorbit nici despre Traian Băsescu, ci doar de rezolvarea unor orgolii locale. Au amânat alte două mitinguri electorale.

Liderii USL au plecat să cucerească Ardealul și Maramureșul, dar singura certitudine este că s-au certat cu președintele Băsescu. Adio, coabitare. La finalul celor două zile de campanie prin centrul și nordul țării, Crin Antonescu a luat pulsul electoratului și este sigur pe el: „USL va avea după alegeri cea mai mare majoritate, mai mare decât a FSN în 1990”.

Dar autostrăzi când vom avea?

GALERIE FOTO DIN TURNEUL LUI VICTOR PONTA ȘI CRIN ANTONESCU ÎN ARDEAL:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Se schimbă Revolut pentru România. Ce vor putea să facă acum clienții
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU