Un bacșiș de 3.200 de lei îl poate împiedica pe Klaus Iohannis să stea la masa Guvernului

Un bacșiș de 3.200 de lei îl poate împiedica pe Klaus Iohannis să stea la masa Guvernului
Publicat: 08/02/2014, 21:36
Actualizat: 19/03/2015, 05:01

Două detalii din trecutul de primar al Sibiului al lui Klaus Iohannis pun, în acest moment, sub semnul întrebării longevitatea sa la Ministerul de Interne dacă premierul Victor Ponta și ulterior președintele Traian Băsescu vor oficializa propunerea PNL. Aparent, cele sunt „mărunțișuri”, cum ar fi un conflict de interese într-un contract în valoare de 3.200 de lei depistat de ANI (vezi mai jos cazul) și o situație de incompatibilitate în care se află mulți dintre primari. Cu toate acestea, cele două „buturugi mici” pot fi speculate politic din start de cei care nu doresc avansarea lui Klaus Iohannis în Guvern. Iar istoria recentă ne arată că nici Victor Ponta și liderii PSD, nici Traian Băsescu nu se află printre admiratorii politici ai primarului din Sibiu.

Primul dosar despre care vorbim privește un contract de prestări servicii atribuit de primar unei edituri a Forumul Democrat al Germanilor din România condus de el însuși. Al doilea este incompatibilitatea în care a fost găsit de ANI, în 2012, ca primar, dar și – simultan – membru în AGA a două regii autonome de interes local. Ambele au declanșat procese încă pe rol, dar și o sesizare din partea ANI la Parchetul General care îl pot pune în câteva luni pe Klaus Iohannis în eventualitatea de a demisiona.

La un pas de nominalizarea oficială la Ministerul de Interne, prim-vicepreședintele PNL se declară însă optimist în legătură cu dosarele sale. „În contactele mele relativ frecvente de când am intrat în politica națională cu ANI – e drept că sunt doar scrise – până acum am putut dovedi că am avut eu dreptate și nu ANI. Sper să îmi păstrez această tendință”, spune el.

Deocamdată, numirea lui Iohannis nu depinde de Băsescu, ci de PSD, care a anunțat deja, prin ministrul Dan Șova, că nu dorește să împartă portofoliul de vicepremier al lui Gabriel Oprea cu un nou venit și nici să treacă prin Parlament întregul Guvern a cărui structură s-ar schimba astfel.

DOSARUL „APĂ ȘI CANAL”. Are la mijloc o constatare a incompatibilității făcută de inspectorii Agenției Naționale de Integritate în aprilie 2013, în urma unei evaluări începute cu trei ani mai devreme. Concret, ANI reclama că Iohannis „se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține, simultan, atât funcția de primar al Municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009) și S.C. PIEȚE S.A. (începând cu 05.08.2010)”.

Procesul civil în care Klaus Iohannis a contestat rezoluția se află în prezent pe rolul Curții de Apel Alba Iulia și are termen pe 19 februarie. Incompatibilitatea statutului de primar cu cel de membru AGA în societăți comerciale de interes local poate fi sancționată, potrivit legislației actuale, cu interdicția de a mai ocupa funcții publice timp de trei ani. O sentință definitivă de incompatibilitate a fost motivul pentru care Victor Alistar nu a intrat, de altfel, în Guvernul Ponta I.

În plus, premierul Victor Ponta a anunțat în mai multe rânduri, plecând de la precedentele Fenechiu – Silaghi – Hellvig, că orice ministru care va pierde în instanță, într-un dosar penal sau de incompatibilitate, va trebui să plece din Guvern.

DOSARUL „EDITURA”. Pornește de la o altă constatare a ANI, venită în august 2013, potrivit căreia Klaus Iohannis „a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R. )”, pe care îl conducea, ca președinte.

Plata a fost făcută din bani europeni, Iohannis aprobând în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către tipografie.

„Sunt acuzat de conflict de interese, fiindcă Primăria a comandat o broșură la o tipografie care este în proprietatea FDGR – un contract „mare”, în valoare de 3.200 de lei”, a detaliat vineri primarul Sibiului, la solicitarea gândul.

În urma constatării privind conflictul de interese, au început două demersuri în justiție. Unul i-a aparținut lui Klaus Iohannis, care a contestat decizia în contencios administrativ și a câștigat în prima instanță. În acest moment, dosarul este la Înalta Curte de Casație și Justiție însă, unde ANI a câștigat, în general, în spețe similare.

Al doilea demers a fost al ANI, care a făcut, suplimentar, o sesizare la Parchetul General, cazul fiind, în prezent, în curs de cercetare. Inspectorii de integritate îl acuză de conflict de interese cu argumentul că că ar fi încălcat statutul aleșilor locali întrucât nu a anticipat beneficiile deciziei sale pentru o persoană juridică cu care avea o relație de angajament.

„Am fost invitat și am dat o declarație la Parchet, la procurorul de caz. Bănuiesc că tot acolo s-au solicitat alte înscrisuri și aștept o rezoluție de la Parchetul General în acest sens”, admite Klaus Iohannis cercetarea sa, declarându-se însă „destul de optimist”.

În ipoteza începerii urmăririi penale, singura consecință directă va fi adăugarea unui nou nume în Raportul MCV, întrucât suspendarea unui ministru, lăsată de Constituție la latitudinea președintelui intervine doar în situația faptelor exercitate în calitatea de membru al Guvernuului. În practică, doar o sentință nefavorabilă îi poate întrerupe lui Iohannis mandatul odată oficializat.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii