Un deputat USR, despre anunțul PNL: Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%

Redactor:
Elena Crangasu
Un deputat USR, despre anunțul PNL: Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marți că pensiile speciale ar trebui plafonate, după ce Raluca Turcan a spus că PNL vrea anularea acestora, cu excepția celor militarilor și magistraților: „Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%", a spus el.

„Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale? (…) Proiectul USR de desființare a pensiilor speciale a fost deblocat. După câțiva ani în care a fost tărăgănat și oprit pe unde s-a putut prin parlament, a sosit pe ordinea de zi a comisiei pentru muncă. E mare lucru”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.

Raluca Turcan a declarat luni că PNL își dorește desființarea pensiilor speciale mai puțin pentru militari și magistrați unde nu ar face nicio modificare.

„Lucrul acesta ar fi o greșeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime. Înțelegem argumentele pentru care pensiile speciale ale militarilor și magistraților ar avea un statut special. Nu am fost de acord cu ele, dar le-am acceptat tocmai ca să aibă proiectul nostru o șansă. Să nu fie prea radical (deși, dacă mă întrebați pe mine, ar trebui desființate complet). Tocmai de aceea proiectul USR prevedea plafonarea pensiei pentru aceste două categorii. Cei care beneficiază de pensiile enorme au optimizat formulele de calcul ale pensiilor lor astfel încât să ia un maxim de beneficii din banii noștri. Cea mai mare pensie specială din România e 74.000 de lei pe lună. Ar trebui să ne supărăm pe individul care a optimizat formula de calcul a pensiei speciale și și-a tras pensia aceasta astronomică? Da, și-a urmărit interesul în dauna noastră. Dar ar trebui să fim de-a dreptul furioși pe sistemul care a permis acest lucru. Acest sistem trebuie să se oprească”, a mai arătat deputatul USR.

El a susținut că menținerea pensiilor speciale în cazul magistraților și militarilor ar fi o greșeală pentru că reprezintă 97% din totalul pensiilor speciale.

„E bine să lucrăm pe cifre când facem legi. Luând cifrele pe 2018, militarii, unde sunt asimilați și polițiști și angajați ai serviciilor de informații, reprezintă 90% din totalul pensiilor speciale. Tot în 2018, magistrații au reprezentat 7% din totalul pensiilor speciale. Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%”, a conchis parlamentarul USR.

Raluca Turcan a anunțat că PNL a decis, în ședința BEX de luni, ca partidul să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția celor militarilor și magistraților. Vicepremierul a precizat că în paralel Guvernul vrea să vină cu o Lege a pensiilor care să elimine inechitățile în calcularea pensiilor.

 

Inchide