• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Un judecător CCR îi explică lui Băsescu regula 50%+1. Ion Predescu, pentru Gândul:”Partid sau alianță electorală e tot una. Dacă are peste 50% evident că numește premierul”

Un judecător CCR îi explică lui Băsescu regula 50%+1. Ion Predescu, pentru Gândul:”Partid sau alianță electorală e tot una. Dacă are peste 50% evident că numește premierul”
Dacă Traian Băsescu vrea să trântească ușa în nas USL-ului, susținând că 50%+1 obținut în alegeri nu este suficient pentru a-și instala premierul la Palatul Victoria decât dacă PSD și PNL fuzionează, specialiștii îl contrazic pe șeful statului.

Traian Băsescu vrea să trântească ușa în nas USL-ului, susținândcă 50%+1 obținut în alegeri nu-i va garanta, din 2012, premieruldecât dacă PSD și PNL fuzionează. Un judecător al CurțiiConstituționale îl contrazice.

„Partid sau alianță electorală este tot una în aceste condiții.Dacă are peste 50% evident că numește premierul. Cu atât mai multcu cât o coaliție preelectorală, care creează majoritate, își poatenumi premierul, o alianță electorală constituită tocmai pentru aparticipa împreună la alegeri are dreptul să facă acest lucru”, adeclarat, pentru gândul, Ion Predescu,judecător la Curtea Constituțională(CCR).

„Cred că nu trebuie nimănui pregătire strictă de specialitate casă înțeleagă ce scrie în Constituție. Dacă, de exemplu, la alegeriar participa doar alianțe electorale, atunci președintele nu ardesemna candidatul la funcția de prim-ministru?!”, a comentat,neoficial, un alt judecător al CCR.

Un alt constituționalist contactat de gândul i-a dat dreptatedoar „tehnic” lui Traian Băsescu. „Tehnic, președintele aredreptate. În Constituție se spune într-adevăr despre un singur caz:partidul care are majoritatea. În rest, președintele e liber sădiscute cu orice partid. Când USL va susține că e o alianțăînregistrată la Tribunal și e îndreptățită să dea premierul, celmai probabil vom asista la o nouă criză constituțională”, a spusel.

USL amenință cususpendarea

Înregistrarea USL ca alianță politică este considerată depesediști și liberali suficientă pentru a-și adjudeca postul depremier, ei susținând că, potrivit legii partidelor alianțele sesupun aceluaiași regim cu formațiunile politice.

„O alianță înscrisă la Tribunal are exact statutul unui partid.Dacă Traian Băsescu va încălca Constituția, situația se rezolvăfoarte simplu: în prima zi se convoacă Parlamentul, a doua ziBăsescu este suspendat, președintele Senatului devine președintelerepublicii și desemenează pe primul-ministru agreat de USL. Decisituația se rezolvă foarte simplu prin suspendarea președintelui,dacă încalcă Constituția”, a declarat astăzi senatorul PNL PuiuHașotti. De altfel, amenințările cu suspendarea au venit imediatdupă ce președintele Traian Băsescu a declarat că, fiind vorba de oalianță, nu este obligat de Constituție să desemneze premierul dinpartea USL chiar dacă aceasta obține 50%+1 la alegerile din2012.

Dacă USL va obține 50% plus unu din mandate,iar președintele va refuza să nominalizeze un premier de la USL îșiva da demisia. Scrie clar în Constituție că trebuie să numească unpremier de la USL, dacă nu o face înseamnă că dă o lovitură de statși atunci trebuie nu doar să îl suspendăm, trebuie să-l și judecămși să-l băgăm la închisoare dacă vrea să dea o lovitură de stat.Dar nu va face acest lucru pentru că este fricos. Acum doar selaudă își face curaj lui și celor de la PDL”, a declarat, pentrugândul,președintele PSD, Victor Ponta, susținut de șeful PNL, Crin Antonescu.

Inchide