• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Ungureanu: Vom adopta o soluție tehnică de înființare a liniei maghiare de învățământ la UMF Târgu Mureș

Ungureanu: Vom adopta o soluție tehnică de înființare a liniei maghiare de învățământ la UMF Târgu Mureș
Alertă!

Guvernul va aplica o soluție tehnică de înființare a liniei maghiare de învățământ la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, astfel încât studenții să nu aibă nimic de reproșat față de modul de rezolvare a acestei probleme, a declarat, marți, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, citat de Mediafax.

El a arătat că luni seara, „târziu în noapte”, a avut și o discuție pe această temă cu liderul studenților din Târgu Mureș.

„În ședințele coaliției am spus că atunci când reprezentanții acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Târgu Mureș, Guvernul va reacționa în funcție de acest punct de vedere, iar ieri (luni-n.r.) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Soluția tehnică posibilă trebuie să respecte Legea învățământului, principiul autonomiei universitare și multiculturalitatea”, a spus Ungureanu, precizând că el este un premier independent care conduce un guvern politic.

Premierul a arătat totodată că a dorit ca, alături de limba maghiară și cea engleză, universitatea din Târgu Mureș să asigure predarea și în limba germană, dar că pentru aplicarea acestei măsuri există în prezent unele „impedimente”.

„Sper ca, la un moment dat, să înțelegem multiculturalitatea și prin limba germană”, a spus ungureanu.

El a confirmat totodată că Executivul va adopta, marți, doar în primă lectură, hotărârea privind înființarea liniei maghiare de învățământ la UMF Târgu Mureș și că actul normativ va fi prezentat în dezbatere publică timp de zece zile.

Surse oficiale au declarat, luni seara, agenției Mediafax că premierul Ungureanu și liderii UDMR au convenit ca proiectul hotărârii de guvern privind înființarea unei linii maghiare de învățământ la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș să fie aprobat marți de Guvern în primă lectură și lansat în dezbatere timp de zece zile.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului de marți, completată în premieră cu o categorie denumită „proiecte urgente”, astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înființarea unei linii maghiare de învățământ la UMF Târgu Mureș va fi inclus pe ordinea de zi a ședinței de marți a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliției.

Parlamentarii UDMR nu participă la ședințele de plen ale Camerei Deputaților și Senatului, așteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureș.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat anterior că în coaliție s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înființarea unei linii maghiare de învățământ la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, aceasta urmând să intre în ședința de Guvern de marți.

La rândul său, vicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat agenției MEDIAFAX, după reuniunea coaliției, că hotărârea de înființare a unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș va fi adoptată marți de Guvern și va asigura predarea în limbile maghiară și engleză în cadrul acestei structuri.

„Am reușit să ajungem astăzi la o înțelegere și mâine Guvernul va adopta o hotărâre privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcționa în limbile maghiară și engleză și va cuprinde medicina și farmacia în limba maghiară, dar și medicina în limba engleză și alte câteva specialități, deci va fi o facultate mai amplă”, a afirmat Marko.

Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș ar putea avea o opinie contrară. Marko Bela a precizat că înființarea noii facultăți reprezintă atribuția Executivului.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înființarea unei linii maghiare de învățământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiție.

Inchide