USL îi cere lui Kovesi radierea PDL din registrul partidelor

USL îi cere lui Kovesi radierea PDL din registrul partidelor
USL îi va adresa o scrisoare oficială procurorului general Laura Codruța Kovesi, în care va solicita ca Ministerul Public să aplice legea în cazul PDL și să radieze această formațiune din Registrul partidelor politice, întrucât nu a trimis la timp către tribunal modificările statutare adoptate

USL îi va adresa o scrisoare oficială procurorului general Laura Codruța Kovesi, în care va solicita ca Ministerul Public să aplice legea în cazul PDL și să radieze această formațiune din Registrul partidelor politice, întrucât nu a trimis la timp către tribunal modificările statutare adoptate.

„Vom adresa procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi, o scrisoare oficială și vom cere, în baza Legii partidelor politice, să aplice articolele 24,25,26. Orice partid politic, chiar dacă este vorba despre partidul aflat la guvernare, trebuie să respecte legea. Nu poți fi la guvernare și să încalci legea”, a declarat președintele PSD, Victor Ponta, luni, după ședința USL.

Ponta l-a acuzat pe președintele PDL, Emil Boc, că a dezinformat atunci când a dat explicații despre situația juridică a PDL, apreciind că explicațiile premierului l-ar fi făcut pe un student în anul I să pice examentul la Drept Constituțional.

„Termenul de 30 de zile este obligatoriu. Ministerul Public trebuie să ia măsuri pentru radierea partidului respectiv din registru. (…) Nu mă așteptam de la Boc să știe Drept. Nu cred că bătălia cu PDL se soluționează în acest fel, dar cel care greșește trebuie să plătească. Nu sunt în stare să facă niște acte, dar să respecte legea. Trebuie să plătească”, a adăugat Ponta.

Încetarea activității Partidului Democrat Liberal și radierea acestuia a fost solicitată de un bărbat Tribunalului Capitalei, dar și Ministerului Public, instituție care a însă a direcționat cererea petentului către instanță.

Petiția adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Viorel Rînghilescu, prezentată în cadrul unei emisiuni la Antena 3 „ca reprezentând dovada faptului că Ministerul Public a fost sesizat de o persoană interesată în legătură cu încetarea activității acestui partid politic, care nu ar fi respectat dispozițiile legii partidelor politice și trebuia să solicite Tribunalului București radierea, a vizat o cauză aflată pe rolul acestei instanțe de judecată, în care petentul este parte”, se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, presei.

Tribunalul București va lua în discuție, în 8 septembrie, cererea lui Viorel Rînghilesci, președintele Partidului Democrat, de dizolvare a PDL, întrucât acest partid nu și-a înregistrat în termen legal documentele adoptate în urma Convenției Naționale din 14 mai 2011.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că modificările la Statutul PDL au fost depuse cu întârziere la Tribunal și a recunoscut faptul că responsabilitatea aparține secretarului general al partidului.

„Modificările au fost depuse cu întârziere. Termenul de 30 de zile este de recomandare, instanța va aprecia și va da o soluție, pe care noi o vom respecta”, a spus Oltean.

El a arătat că secretarul general al partidului „ar fi trebuit să urmărească chestiunea asta”.

Modificările la Statutul PDL au fost adoptate la Convenția Națională din 14 mai.

Președintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, la Eforie Nord, că termenul de 30 de zile prevăzut în Legea partidelor politice pentru înregistrarea la Tribunal a modificărilor la Statut este „un termen de recomandare, nu de decădere”.

„Vreau să fiți liniștiți. Documentele au fost semnate, sunt înaintate spre Tribunalul Municipiului București. Termenul de 30 de zile din legea partidelor politice este un termen de recomandare, nu de decădere, pentru că în legea partidelor politice, articolul 53, atunci când s-a dorit să se menționeze că un termen este de decădere, s-a menționat expres”, a declarat Emil Boc.

El a dat ca exemplu termenul de 6 luni pentru înscrierea unui partid politic, care este termen de decădere.

„Restul termenelor, dacă nu sunt de decădere, este de recomandare. Congresul a fost absolut legal, nu a existat niciun fel de contestare a congresului, partidul își desfășoară activitatea în concordanță cu principiile Constituției. Deci, unii spun, toți vorbesc, important e să știți exact ce se întâmplă”, a mai spus premierul.

Conform articolului 25 alineatul 2 din Legea partidelor politice, orice modificare a Statutului partidului „se comunică Tribunalului București, în termen de 30 de zile de la data adoptării”.

„În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanța a respins cererea de încuviințare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acționează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului București încetarea activității partidului politic și radierea acestuia din Registrul partidelor politice”, prevede articolul 26 al legii.

Articolul 53, la care s-a referit Emil Boc, prevede că: „Partidele politice existente la data intrării in vigoare a prezentei legi continuă să funcționeze pe baza actelor legale de înregistrare valabile la data înființării. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, partidele politice existente se vor conforma prevederilor acesteia, urmând procedura judiciară stabilită la art. 18-21, sub sancțiunea radierii din Registrul partidelor politice”.

„Termenul de 6 luni pentru înscriere este un termen de decădere”, mai prevede articolul 53 al legii intrate în vigoare în anul 2003.

Liviu Dădăcuș, [email protected]

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide