USL pe două voci. Ce își reproșează Victor Ponta și Crin Antonescu

Redactor:
Cristian Andrei
USL pe două voci. Ce își reproșează Victor Ponta și Crin Antonescu
USL pe două voci

Armonia în cadrul Opoziției a început să dispară la un an după formarea USL, colaborarea între Crin Antonescu și Victor Ponta începând să scârțâie. Chiar dacă în public cei doi se feresc să-și prezinte deschis nemulțumirile, liderii PNL și PSD au fiecare ce-și reproșa unul altuia.

Discursul din Parlament al lui Victor Ponta a fost picătura care a umplut paharul. Imediat, Crin Antonescu a convocat de urgență conducerea PNL pentru a discuta despre declarațiile făcute de președintele PSD.

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a luat apărarea lui Ponta, în timp ce secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, a catalogat discursul său drept „o greșeală care trebuie asumată”.

Crin Antonescu nu s-a ferit să spună că nu s-a simțit reprezentat de discursul lui Ponta și că acesta „a folosit actualei puteri”.

Reproșurile lui Victor Ponta pentru Crin Antonescu

♦ Lipsa de la întâlnirile cu delegația FMI și ambasadorii

Liderul PSD a fost nemulțumit de faptul că președintele PNL a lipsit de la întâlnirea cu ambasadorii UE. Victor Ponta a participat singur la reuniune, în vreme ce Antonescu și-a motivat absența invocând probleme de sănătate. Cu toate acestea, liberalul a participat ulterior la ședința USL. Chiar dacă nu a spus nimic în public, surse social-democrate susțin că Ponta a fost deranjat de această absență.

♦ Anunțurile publice făcute fără consultare

Victor Ponta a fost deranjat și de modul în care Crin Antonescu a organizat mitingul USL din Capitală și de anunțul privind depunerea demisiilor de către parlamentarii Opoziției. Social-democrații spun că Ponta încearcă să-l tempereze pe Crin Antonescu, care cere de multe ori gesturi radicale, fără a se gândi la consecințe.

♦ Relația cu Dan Voiculescu și Antenele

După ce a rupt relația cu PC, Victor Ponta a încercat să elimine influența pe care Dan Voiculescu o exercită asupra USL prin intermediul trustului de televiziune deținut de fiicele sale. De altfel, Victor Ponta a intrat de câteva ori în conflict cu moderatorii Antenelor. Surse din PSD susțin că președintele PSD acuză consultările dese între Crin Antonescu și Dan Voiculescu. De asemenea, Ponta nu este de acord ca USL să preia mesajul Antenelor.

♦ Criticile aduse ambasadorului SUA

Victor Ponta nu a fost de acord cu afirmațiile făcute de Crin Antonescu, de la Bruxelles, la adresa ambasadorului SUA. Oficialul american făcuse o serie de declarații despre protestele de stradă din România, care au fost taxate de Antonescu.

♦ Vizita în tandem la Washington

Victor Ponta și Crin Antonescu nu s-au înțeles nici asupra vizitei peste Ocean, în cele din urmă liderul PNL optând să meargă singur în SUA, ulterior vizitei șefului PSD. Surse din PSD susțin că președintele PNL are probleme cu limba engleză și de aceea evită să meargă cu Victor Ponta în Statele Unite, dar și la diferite întâlniri cu ambasadori sau oficiali. Pesediștii dau exemplu lipsa lui Antonescu de la întâlnirile cu ambasadorii UE, cu reprezentanții FMI, dar și discursul în limba română ținut de liberal la Bruxelles.

♦ Miza mare pusă pe mișcările de stradă

O altă temă asupra căreia Antonescu și Ponta nu au căzut de acord a fost participarea la protestele de stradă. Dacă președintele PNL a insistat în dese rânduri pentru organizarea unui mare miting, Ponta a evitat să dea curs acestei solicitări. De altfel, el nu a dorit să participe la mitingul PNL de la Arcul de Triumf, dar a venit pentru a nu da semnalul divizării Opoziției.

Ce îi reproșează Crin Antonescu lui Victor Ponta

♦ Refuzul de a organiza un mare miting al USL

Victor Ponta și Crin Antonescu s-au situat pe poziții total diferite față de organizarea unui mare miting de protest al USL în Capitală. Dorința lui Antonescu, concretizată în mitingul de la Arcul de Triumf, nu a fost și pe placul președintelui PSD. Surse din PNL susțin că „Ponta a fost adus cu forcepsul” la miting, liderul social-democrat recunoscând că a avut „niște rețineri” față de organizarea mitingului.

♦ Miting USL în Piața Universității

Victor Ponta s-a opus și ideii organizării unui miting al USL în Piața Universității, chiar dacă Crin Antonescu a insistat pe lângul președintele PSD.

♦ PSD a refuzat să-și dea demisia din Parlament

Crin Antonescu a propus ca toți parlamentarii USL să-și dea demisia din Parlament și să forțeze organizarea alegerilor anticipate. Soluția liberalilor nu a fost însă susținută de Victor Ponta care s-a opus categoric acestei variante. Chiar dacă liberalii au ajuns să-și prezinte demisiile, decizia lui Ponta nu a fost acceptată. Surse din PNL susțin că refuzul lui președintelui PSD nu a fost pe placul lui Crin Antonescu.

♦Tonul moderat în locul celui radical

Președintele PNL nu a fost încântat nici de tonul moderat adoptat de Victor Ponta în ultima perioadă. Picătura care a umplut paharul a fost discursul ținut de președintele PNL la învestirea Guvernului Ungureanu. „Lui Ponta îi este frică să fie mai radical ca să nu greșească. Speră că prin tonul moderat să nu repete greșelile lui Geoană”, spun liberalii.

♦ Participarea la consultările de la Cotroceni

Discuții între Crin Antonescu și Victor Ponta au fost și în privința participării consultărilor de la Cotroceni. În timp ce liberalul s-a pronunțat pentru o boicot total, Victor Ponta a pledat pentru dialog pe anumite teme.

♦ Suspendarea președintelui Băsescu

Crin Antonescu a fost deranjat și de declarațiile oscilante ale lui Victor Ponta în privința suspendării președintelui Traian Băsescu. Dacă liberalul a insistat ca tema suspendării președintelui să devină una centrală a USL, Ponta a încercat să pondereze avântul Antonescu.

♦ Vizita din America

Președintele PNL s-a opus ideii ca vizita Opoziției în America să fie „aranjată” de Viorel Hrebenciuc. De aceea, Antonescu a ales să caute alte canale externe pentru a-și pregăti vizita peste Ocean.

 

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide