• Publicat:
Politică

USR a trimis o scrisoare la Bruxelles pe tema Legilor justiției: PSD-ALDE dau asaltul la independența sistemului judiciar. E o contrareformă

USR a trimis o scrisoare la Bruxelles pe tema Legilor justiției: PSD-ALDE dau asaltul la independența sistemului judiciar. E o contrareformă
Detalii pe Gândul.

„Uniunea Salvați România a trimis o scrisoare către liderii instituțiilor europene și grupurilor politice de la Bruxelles pentru a atrage atenția cu privire la asaltul coaliției PSD-ADLE asupra independenței sistemului de justiție din România. USR îndeamnă liderii de la Bruxelles să utilizeze toate mijloacele legitime pentru a descuraja coaliția de guvernământ PSD – ALDE să producă o contrareformă în sistemul de justiție din România”, se arată într-un comunicat al USR.

În scrisoarea trimisă la Bruxelles, USR amintește că actuala coaliție a mai încercat să slăbească lupta anticorupție în februarie, prin adoptarea OUG 13.

„În prezent, coaliția de guvernământ pregătește din nou modificări majore la legislația care reglementează organizarea și funcționarea sistemului judiciar, menită să subordoneze judecătorii și procurorii regimului politic. Modificările legislative propuse de coaliția PSD-ALDE, printr-o procedură legislativă de urgență în Parlamentul României, vor afecta grav independența justiției printr-o gamă largă de măsuri care amintește de cadrul juridic care precede aderarea României la Uniunea Europeană”, se precizează în scrisoarea USR, semnată de către președintele Dan Barna.

Acesta informează destinatarii scrisorii că PSD și ALDE ignoră avizele negative ale CSM dat pe legile justiției, protestele publice și poziția exprmată printr-o scrisoare de către 4.000 de magistrați.

„Chiar și după ce Comisia Europeană a publicat ultimul raport în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare al României, există indicii ferme că PSD și ALDE se pregătesc să adopte modificările propuse fără a solicita avizul Comisiei de la Veneția, așa cum a recomandat în mod explicit Comisia Europeană”, susține Barna.

Scrisoarea a fost trimisă către Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Manfred Weber, președintele grupului Partidului Popular European, Gianni Pittella, președintele grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, președintele grupului ALDE din Parlamentul European.

Inchide