USR despre proiectul PSD de revizuire a Constituției: Este doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social-democraților de a se reabilita în fața cetățenilor

Redactor:
Ana Petrescu
USR despre proiectul PSD de revizuire a Constituției: Este doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social-democraților de a se reabilita în fața cetățenilor
Proiectul PSD de revizuire a Constituției, în care a fost inclus textul inițiativei „Fără Penali în funcții publice", arată ipocrizia social-democraților care au în continuare membrii cu condamnări penale definitive, inclusiv în Parlament, dar public susțin că vor curățirea, acuză USR.

Potrivit unui comunicat de presă al partidului remis, marți, MEDIAFAX, proiectul PSD este „doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social-democraților de a se reabilita în fața cetățenilor folosind vorbe goale și copiere de texte juridice după modelul copy-paste”.

În plus, USR își exprimă îngrijorarea că PSD se folosește de popularitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice pentru a strecura modificări constituționale nocive.

„Dacă va intra în dezbatere împreună cu alte prevederi, aceasta inițiativă cetățenească, fără precedent atât pentru scena politică, cât și pentru societatea civilă din România, poate fi instrumentalizată în mod perfid de PSD. Fie pentru a bloca orice revizuire constituțională și pentru a pierde această inițiativă în dezbateri parlamentare, fie ca pârghie pentru a strecura modificări constituționale nocive, folosind popularitatea acestei inițiative”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități.

USR mai transmite că proiectul PSD de revizuire a Constituției este unul periculos pentru că include doar modificări superficiale în privința temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justiție. De exemplu, în privința interzicerii amnistiei și grațierii, PSD a adăugat un singur text la unul dintre articolele din Constituție care se referă la grațierea individuală, dar a evitat în mod deliberat să interzică amnistia și grațierea colectivă pentru corupți.

De asemenea, în ceea ce privește ordonanțele de urgență, PSD nu a inclus și Înalta Curte de Casație și Justiție printre instituțiile care pot contesta la Curtea Constituțională OUG-urile emise de Guvern, după ce în ultimii doi ani magistrații de la ÎCCJ au criticat serios multe din modificările introduse de PSD-ALDE prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției.

„PSD face astăzi un lucru pe care nu și-l dorește, o face doar de ochii lumii, după ce fostul președinte Liviu Dragnea a ajuns la închisoare. Este evident că PSD interpretează după cum îi convine rezultatul referendumului din 26 mai și nu a renunțat la idea unei amnistii și grațieri colective. Ceea ce ne dorim să se întâmple este ca pentru toate aceste propuneri de modificare a Constituției, discuția să se poarte separat și să dea un vot separat pentru fiecare proiect depus în Parlament”, a precizat deputatul USR Stelian Ion, conform sursei citate.

USR mai susține că „este absolut necesar ca votul pentru Fără Penali în funcții publice să fie separat de proiectele de revizuire a Constituției pentru a nu parazita inițiativa”.

PSD-ALDE au depus, la Camera Deputaților, proiectul pentru revizuirea Constituției, care prevede interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.

Anterior și opoziția a depus la Parlament un proiect, inițiat de PNL și semnat de USR, pentru un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnații definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.

 

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide