Varujan Vosganian, ministrul Industriilor în GUVERNUL PONTA II. „Armeanul competent” al lui Victor Ponta, refuzat la Bruxelles în 2006

Varujan Vosganian, ministrul Industriilor în GUVERNUL PONTA II. Armeanul competent al lui Victor Ponta, refuzat la Bruxelles în 2006
Publicat: 19/12/2012, 15:39
Actualizat: 04/07/2013, 11:37

Vicepreședintele PNL VARUJAN VOSGANIAN, propus pentru portofoliul Industriilor și Comerțului, a coordonat Finanțele și Economia în guvernarea Tăriceanu, de numele său fiind legată prima nominalizare a României, în 2006, pentru un post de comisar european, care în final i-a revenit lui Leonard Orban. În 2007, președintele Traian Băsescu l-a taxat public pe Vosganian atunci când, la externarea după operația de tiroidă, i-a mulțumit medicului spunând că a văzut „în sfârșit, un armean competent”.

Vosganian a mai deținut funcții de ministru în zona economică în Guvernul Tăriceanu. Din decembrie 2006 și până în aprilie 2007 a deținut portofoliul Economiei și Comerțului, iar în urma restructurării guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei și Finanțelor.

Anul 2006 a fost pentru senatorul PNL momentul celei mai mari șanse ratate, după ce a fost propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru un post de comisar european, ce urma să fie preluat odată cu intrarea oficială a României în UE de la 1 ianuarie 2007. În momentul în care Vosganian se afla în drum spre Bruxelles, în presă a apărut o informație legată de o presupusă colaborare cu fosta Securitate.

Comisia Europeană i-a refuzat nominalizarea, iar Vosganian s-a întors la București fără să dețină mandatul de comisar din partea României. Ulterior, după ce Tăriceanu a solicitat verificări, CNSAS a precizat că nu a existat vreun dosar legat de colaborarea lui Vosganian cu fosta Securitate. În cele din urmă, în locul lui Vosganian a fost propus de către PNL Leonard Orban, care a ocupat portofoliul CE pentru multilingvism.

Vicepreședintele PNL a absolvit cursurile Facultății de Comerț (ASE), precum și pe cele ale Facultății de Matematică la Universitatea din București. El a obținut în 1998 titlul academic de doctor în Economie la Academia de Studii Economice din București.

Vosganian se află la al șaselea mandat în Parlament, fiind printre puținii parlamentari cu „ștate vechi”.

A deținut două mandate de deputat între 1990 și 1996, dar și cinci mandate de senator, singura legislatură din care a lipsit fiind 2000-2004. La alegerile din 9 decembrie, Vosganian a câștigat un nou mandat de senator la Iași.

Ca deputat, Vosganian a reprezentat în Parlament minoritatea armeană, iar în 1996 a fondat Partidul Alternativa României (PAR), împreună cu Adrian Iorgulescu, formațiunea schimbându-și ulterior denumirea în Uniunea Forțelor de Dreapta. UFD a devenit parte a CDR 2000 , iar în 2003 a fuzionat prin absorție cu PNL. Din 2007 deține poziția de vicepreședinte al PNL, fiind reconfirmat cu ocazia Congreselor din 2009 și 2010, când s-a aflat pe lista conducerii propusă de Crin Antonescu.

Vosganian s-a făcut remarcat în interiorul PNL drept un susținător al consolidării curentului conservator la nivelul partidului. El a lipsit din guvernul din umbră al PNL prezentat de Antonescu în 2010, principalul motiv fiind legat de reporșurile aduse liberalului în partid legate de deficitul bugetar înregistrat în 2008, la finalul mandatului Cabinetului Tăriceanu.

La nivelul conducerii PNL, Vosganian se numără printre puținele personaje vocale și este unul dintre cei care s-au exprimat prin vot împotriva deciziilor propuse de Antonescu.

Potrivit declarației de avere depusă înaintea alegerilor parlamentare, Vosganian deține un apartament de 130 de metri pătrați în București, o casă de locuit de 208 metri pătrați în Ilfov, dar și un sfert dintr-o altă casă ce a fost moștenită de soția sa.

De asemenea, el are în proprietate un teren forestier de 1.250 de metri pătrați, precum și economii de 167.000 de lei.

În plus, vicepreședintele PNL a contractat un credit de 130.000 de euro, pe care trebuie să-l achite până în 2032.

În afară de indemnizația obținută de la Senat, Vosganian a mai înregistrat venituri anul trecut în valoare de 51.924 de lei în calitate de președinte al Uniunii Armenilor din România, 63.562 de lei în calitate de prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, 22.068 de lei ca cercetător la Institutul Național de Cercetări Economice, dar și 37.081 de lei în calitatea de conferențiar la Universitatea Națională de Muzică. În plus, a mai beneficiat de 20.000 de lei pentru drepturi de autor.

VARUJAN VOSGANIAN mai deține 99% din acțiunile SC Euroeconomic SA, în valoare de 25.000 de euro.

Vicepreședintele PNL s-a mai remarcat, în paralel cu activitatea politică, printr-o serie de romane și volume de poezii. El a fost surprins de ziariști chiar și în timpul ședințelor de plen a Senatului ocupându-se cu acest lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi