• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Vass: Femeile sunt involuntar marginalizate în politică

Vass: Femeile sunt involuntar marginalizate în politică
Consilierul premierul Emil Boc Andreea Paul Vass a anunțat, joi, la o dezbatere privind prezența femeilor în politică, lansarea cărții "Forța politică a femeilor" și a afirmat că i-au trebuit doi ani să-și convingă colegele din PDL în legătură cu introducerea cotei minimale a femeilor în politică.

Consilierul premierul Emil Boc Andreea Paul Vass a anunțat, joi,la o dezbatere privind prezența femeilor în politică, lansareacărții „Forța politică a femeilor” și a afirmat că i-au trebuit doiani să-și convingă colegele din PDL în legătură cu introducereacotei minimale a femeilor în politică.

„Introduc nu numai forța numerică a subreprezentării grave afemeilor din politica românească, ci și un model integrat dereprezentare a femeilor în politica românească. Nu este suficientsă ai o cotă minimală distributivă de gen, pe care o susținputernic. Dacă reprezentarea numerică este o reprezentare formală,fie prin cote voluntare minimale de gen, fie prin cote legiferate,spun foarte clar că simpla prezență a femeilor în pozițiidecizionale nu implică automat și puterea politică”, a spus AndreeaPaul Vass.

Ea a susținut că, prin intermediul cărții, a vrut să arate căfemeile pot face politică, că există femei în politică, dar că”modul de selectare și promovare a lor este total deficitar”.

Andreea Paul Vass a indicat unul dintre motivele care audeterminat-o să scrie această carte, respectiv participarea lalansarea unei cărți despre reperele intelctuale ale dreptei.

„Vedeam o masă a elitelor intelectuale de dreapta exclusivbărbați, un cârnat de 12 bărbați. Niciuna nu era femeie. Atuncim-am întrebat: nu există femei de dreapta? Nimic mai fals. Ele suntinvoluntar marginalizate”, a evocat Paul Vass.

De asemenea, ea a afirmat că a discutat doi ani în interiorulOrganizației de femei a PDL despre cota minimală distributivă degen.

„Să nu credeți că nu a durat până mi-am convins propriile melecolege că e nevoie de o cotă, dar am folosit argumente de fond,argumente emoționale, argumente de reprezentare”, a mai spusconsilierul premierului.

Despre propunerea Sulfinei Barbu privind introducerea coteiobligatorii de reprezentare politică a femeilor în ParlamentulRomâniei, Andreea Paul Vass a afirmat că nu va fi perfectă și nu varezolva „peste noapte” problema societății românești, dar vatrasmite un mesaj de forță că interesele femeilor sunt reprezentateîn Parlament.

„Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Imaginați-vă cumle-ar sta pe buze liderilor noștri politici problemele legate debone. Imaginați-vă pe Băsescu, pe Boc, pe Ponta, pe Geoană, peAntonescu, pe Voiculescu, pe Constantinescu și pe mulți alți …Escu să vorbească despre bone”, a adăugat Vass.

Ea a mai spus că există femei competente, care vor să facăpolitică, dar că nu pot, deoarece criteriile de selectare șipromovare în interiorul partidelor nu se bazează exclusiv pecriterii de competență.

Gabriel Pecheanu, [email protected]

Inchide