Victor Ponta sugerează că USL începe procedura de suspendare a lui Băsescu după ce CCR a decis că președintele pleacă la Bruxelles

Victor Ponta sugerează că USL începe procedura de suspendare a lui Băsescu după ce CCR a decis că președintele pleacă la Bruxelles
Publicat: 27/06/2012, 18:00
Actualizat: 21/07/2016, 14:18

UPDATE 17.50 Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că motivarea deciziei în cazul conflictului constituțional între Guvern și Președinte nu va fi redactată astăzi, ceea ce împiedică publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Decizia devine obligatorie pentru președinte și premier după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. „Probabil săptămâna viitoare vom redacta motivarea”, a spus Zegrean.

UPDATE 16:40 „Eu cred că președintele va înțelege până la urmă că ascunderea în spatele celor cinci judecători e împotriva interesului public”, a spus Ponta. Premierul a sugerat că USL va începe procedura de suspendare a președintelui după această decizie a CCR. Ponta a spus că „poporul va decide” dacă e reprezentat de „Băsescu și cei cinci judecători” sau de Guvernul USL. „Românii trebuie să decidă dacă vor să rămână cu Băsescu și cei cinci judecători”. Ponta a precizat că nu anunță acum „decizii politice”, că se va consulta cu Crin Antonescu și partidul și doar apoi va face un anunț.

UPDATE 16:38 Premierul Victor Ponta a anunțat, imediat după decizia CCR, că va merge la Bruxelles la Consiliul European. Premierul a justificat că are mandat din partea poporului care a votat USL și din partea Parlamentului, în timp ce Traian Băsescu ar avea mandat doar din partea „celor cinci judecători” constituționali pe care președintele i-ar fi impus în CCR.

UPDATE 16:20 Curtea Constituțională a decis că președintele este cel care poate reprezenta România la Consiliul European. „În exerrcitarea atribuțiilor constituționale, Președintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de șef al statului. Această atribuție poate fi delegată de președintele României, în mod expres, primului ministru”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.


Premierul Victor Ponta a venit astăzi în fața judecătorilor Curții Constituționale pentru a explica de ce trebuie să fie șeful delegației care reprezintă România la Consiliul European după ce președintele Traian Băsescu a sesizat această instituție.

Însoțit de miniștrii Mircea Dușa și Titus Corlățean, premierul Victor Ponta și-a prezentat punctul de vedere în fața judecătorilor Curții Constituționale.

„Am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României și o practică europeană că la Consiliul European participă prim-miniștrii din 25 de țări pentru că pe agenda CE sunt puncte foarte clare care țin de competența Guvernului”, a declarat la ieșire premierul Ponta.

El a adăugat că le-a spus judecătorilor că România nu se poate transforma într-o republică prezidențială, în care președintele are toate drepturile, fără modificarea Constituției.

„Trebuie să fim lăsați să ne îndeplinim atribuțiile să nu fim mereu șicanați, contestatați de președintele României care are propriile sale atribuții pe care trebuie să și le exercite cu bună credință”, a spus Victor Ponta.

Șeful statului a fost reprezentat în fața judecătorilor Curții Constituționale de consilierul prezidențial Ștefan Deaconu.

„Până acum nu s-a schimbat nimic privind legislația, aceeași Constituție nu vedem de ce dintr-o dată șeful delegație la CE să fie primul-ministru și nu președintele. UE este o reuniune de state, iar la Consiliul European participă șefii de state”, a fost pledoaria oficialului prezidențial în favoarea participării lui Traian Băsescu la Consiliul European de mâine.

După audierea celor două părți judecătorii Curții Constituționale s-au reunit pentru a decide cine va reprezenta România la Consiliul European.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constuțională privind soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între președinte și guvern, cu privire la reprezentarea României la Curtea Constituțională.

Sesizarea a fost depusă săptămâna trecută, vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...