VIDEO | Florin Barbu se întâlnește cu fermierii la ora 18 după decizia Comisiei de a ridica interdicția de import pentru cerealele din Ucraina

Publicat: 18/09/2023, 15:32

După decizia Comisiei Europene de vineri, ministrul Agriculturii Florin Barbu organizează o întâlnire de urgență cu fermierii români pentru a sprijinI producția autohtonă în contextul ridicării interdicțiilor privind importul de cereale din Ucraina. Întâlnirea este programată luni, la ora 18.

La finalul ședinței Biroului Politic al Partidului Social Democrat, atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au anunțat că vor prelungi perioada de interdicție pentru grânele ucrainene pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15 septembrie. Decizia urmează să fie luată printr-un ordin comun dat de ministerul Agriculturii împreună cu ministerul Economiei.

Am pregătit deja un ordin comun privind interzicerea importului de cereale ucrainene pentru o perioadă limitată, până când ne vom asigura că noul mecanism propus de Comisia Europeană și asumat de Ucraina este funcțional și va fi în măsură să protejeze fermierii noștri, a declarat ministrul Agriculturii.

În acest context ministrul a convocat toate asociațiile de fermieri pentru a purta o discuție cu aceștia la Ministerul Agriculturii, luni, începând cu ora 18:00. Totodată, acesta așteaptă astăzi un plan de măsuri clare din partea ucrainenilor, prin care țara noastră să se asigure că ridicarea interdicției nu va afecta piața cerealelor din statele aflate în proximitatea conflictului, inclusiv din România.

„Am convocat, astăzi, la ora 18.00, toate asociațiile de fermieri din sectorul vegetal pentru o discuție despre problemele pe care le întâmpină și sprijinul pentru producția românească în contextul ridicării interdicțiilor privind importul de cereale din Ucraina”, a transmis Florin Barbu.

Și premierul și ministrul Barbu au dat asigurări că de la momentul ridicării interdicției privind importul cerealelor provenite din Ucraina și până acum, nu a intrat în România niciun kilogram de cereale ucrainene cu destinația import.

Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram, dar niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România. (…) Nu că a interzis Ciolacu sau a băgat primul ministru sau guvernul o interdicție la vamă. A fost un gentlemen agreement între mine și primul ministru al Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi, a transmis Marcel Ciolacu.

Ministerul Agriculturii spune că prelungirea interdicției pentru grânele ucrainene e menită să protejeze fermierii și producătorii români și a asigurat partea ucraineană de sprijinul său pentru tranzitarea în continuare a cerealelor din țara vecină.

„Este obligatoriu să ne protejăm fermierii, să ne asigurăm că își pot vinde produsele la un preț care să le acopere cheltuielile făcute. Nu putem să îi lăsam fără sprijin în această perioadă până la intrarea în vigoare a noului mecanism propus de CE și asumat de Ucraina. (…) În toate discuțiile pe care le-am avut cu omologul ucrainean, acesta a insistat că pentru Ucraina este importantă asigurarea tranzitului, nu exportul către piața românească”, a conchis Barbu

Vineri, Comisia Europeană a anunțat că va retrage interdicția pentru grânele ucrainene, asta după ce președintele Volodimir Zelenski implora liderii UE să îi permită exportul de cereale, atât de vital pentru economia țării aflată în război. (detalii AICI).

Imediat Polonia și Ungaria au anunțat că vor menține în continuare interdicțiile pentru cerealele ucrainene, chiar după decizia Comisiei. Tot vineri, ministerul Agriculturii a venit cu 3 scheme de ajutor pentru fermierii români: INVESTALIM, sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal și programul de susținere a producției de legume. (detalii AICI)

Totodată, Parlamentul bulgar a decis săptămâna trecută să permită importul cerealelor ucrainene. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce cumpără prim-ministrul României cu 100 lei? Marcel Ciolacu: Ce am nevoie!

VIDEO | Premierul Ciolacu nu lasă din mână reforma pensiilor speciale. Ce spune despre „cartoful fierbinte” din PNRR: „Lucrurile sunt cam finalizate”

PSD a bătut în cuie măsurile fiscal-bugetare. Premierul Ciolacu le-a prezentat liderilor social-democrați ultimele detalii stabilite în coaliție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sistemul de pensii din România, modificat din această lună. Ce se întâmplă cu toate contribuțiile
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
A fost anunțată cauza morții lui DJ Lalla. Care sunt ipotezele anchetatorilor
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Cu câte sticle a venit un tânăr la centrele de reciclare. Primește 50 de bani...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Loteria Română și-a schimbat sigla cu o pictogramă ce poate fi descărcată gratuit de pe...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Unde a fost prinsă Eva, fata soților Andra și Cătălin Măruță. Imaginile cu micuța dansatoare...
ORAȘUL din România cu CELE MAI MULTE BISERICI! Aici este cu adevărat RAIUL pe...
Alertă la granița NATO! Vladimir Putin pregătește o lovitură în Balcani
Serialul care dispare de la PRO TV. Decizia a fost anunțată
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Rozi: Auzi mă, Gheorghe! Avem două fete frumoase, iar vecinu’ Săndel trage cu...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...