VIDEO | Florin Cîţu evită să spună dacă e de acord ca certificatul verde să nu fie obligatoriu la locul de muncă. „E important să fie o motivație pentru oameni să se vaccineze”

Publicat: 23/12/2021, 15:01
Actualizat: 23/12/2021, 15:16

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, joi, la Senat, că este important ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze, dar să poată să fie ținută și economia deschisă, în contextul discuțiilor despre proiectul certificatului verde şi despre ultima modificare propusă, prin care accesul la locul de muncă nu va fi condiţionat de acest document. Liderul liberal a fost întrebat de mai multe ori dacă este de acord cu această prevedere însă nu a dat un răspuns ferm.

„Astăzi există certificatul verde în România. El se folosește, știți foarte bine, când mergi la mall, la restaurante. Este o Ordonanță pe care am dat-o și rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, prin a motiva oamenii să se vaccineze și de a menține economia deschisă. Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătățire a ceea ce avem acum, așteptăm varianta de la Guvern și apoi o să putem să discutăm pe ea”, a spus Florin Cîțu.

Liderul liber a fost întrebat de câteva ori dacă e de acord ca acesta să fie obligatoriu la locul de muncă, însă nu a dat un răspuns concret. „Ce am făcut sau cu ce am fost eu de acord, am făcut. Acea Ordonanță este un proiect de lege în Parlamentul României, unde vorbeam despre sistemul sanitar și de stat și de privat, apoi a fost extinsă. Acum nu pot să vorbesc despre ceva ce nu avem. Când o să avem o variantă… (…) Da, a fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală. Când o să avem o variantă finală, o să putem să discutăm”, a spus președintele PNL.

„Măsurile trebuie să fie și constituționale”

El a precizat că a spus că avem un proiect în Parlamentul României și să se continue cu acesta, dar dacă există un proiect care îmbunătățește ceea ce există în prezent, responsabilii de la MS să vină cu acest proiect, „să-l vedem și putem să discutăm”.

Întrebat iar dacă e de acord, de principiu, ca la locul de muncă să mergem doar pe baza certificatului verde, atunci când incidența este mare, Florin Cîțu a spus: „Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare. Trebuie să ne gândim că orice măsură ia un Guvern are efecte directe și indirecte și ele trebuie să fie și constituționale. Până când nu avem o variantă, eu nu pot să discut. Cu ce am fost eu de acord și ce am vrut să fac, știți foarte bine, este în Parlamentul României, este o ordonanță care a trecut. Cu asta am fost eu de acord. Celelalte când o să vină, atunci o să putem discuta despre ele”.

Florin Cîțu a eeplicat faptul că, ieri, a spus că există avem o variantă, a trimis-o către specialiștii juriști să vadă dacă este constituțională și să meargă mai departe. „Ceea ce vă pot spune eu, orice măsură luăm, trebuie să aibă o motivație și să ne gândim la impact. Uitați-vă la măsurile pe care le-am luat pentru economie, rezultatele se văd acum. Așa și pentru sănătate. Trebuie să fie măsuri care, bineînțeles, trebuie să fie legale, constituționale, dar care să aibă și un rezultat. Din punctul meu de vedere, important este ca acest certificat verde să fie o motivație pentru oameni să se vaccineze, dar să mențină și economia deschisă”, a spus Florin Cîțu, precizând ca în prezent avem o ordonanță care este în vigoare, iar dacă legea de aprobare a Ordonanței trece, acest certificat rămâne până la finalul anului.

Liderul liberala spus că a fost de acord cu proiectul pe care l-a depus în Parlamentul României, votat de unii colegi în Senat și că va discuta pe baza unei eventuale alte variante de proiect.

Întrebat cum ar trebui să arate varianta de proiect, liderul PNL a spus: „Din punctul meu de vedere, trebuie să arate așa cum l-am făcut eu. Ceea ce noi am discutat atunci este ceea ce cred eu. Dacă cineva vine cu argumente și un alt proiect care este mai bun, specialiștii I să spună dacă e mai bun și o să mergem să-l votăm. Eu v-am spus doar că, din punctul meu de vedere, certificatul verde trebuie să aibă două condiții, să mențină economia deschisă și să susțină campania de vaccinare. Așteptăm variantele. Nu putem să discutăm când nu avem”, a spus președintele Florin Cîțu.

„Eu susțin varianta pe care am pus-o în Parlamentul României și ordonanța pe care am aprobat-o”, a subliniat Florin Cîțu, precizând că acest proiect trebuie să fie constituțional pentru că „există riscul ca Avocatul Poporului sau altcineva să atace la CCR și tot acest efort să fie degeaba”.

Întrebat dacă suspendarea contractului de muncă, în lipsa certificatului verde, ar fi neconstituţională, Florin Cîţu a spus că nu are încă această informaţie.

Traseul legii

Senatul a respins, în 27 octombrie, în lipsa voturilor necesare, propunerea legislativă privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, după ce comisiile reunite adoptaseră un raport de admitere, cu amendamente, iar proiectul a mers la Camera Deputaților, care este for decizional.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat atunci că social-democrații așteaptă forma finală a proiectului de lege înainte de a decide dacă o atacă sau nu la Curtea Constituțională. Propunerea legislativă a fost declarată respinsă în plenul Senatului, chiar dacă cei mai mulți senatori prezenți s-au exprimat „pentru”. Proiectul a fost votat de 67 de senatori și avea nevoie de 69 de voturi pentru a trece.

Social-democraţii nu sunt de acord ca certificatul COVID să fie obligatoriu la locul de muncă, au precizat surse din partid pentru News.ro, astfel că proiectul la care a lucrat Alexandru Rafila nu mai e de actualitate. Decizia privind eliminarea acestei obligativităţi la locul de muncă a documentului a fost luată în urma unei discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit sursei citate, PSD consideră că o condiţionare a dreptului la muncă de prezentarea certificatului COVID este neconstituţională, şi nu se poate aplica.

Social-democraţii şi liberalii s-au întâlnit, miercuri seară, cu preşedintele Klaus Iohannis, concluzia reieşind în urma acestei discuţii cu şeful statului.

Până miercuri, 23 decembrie, au fost generate în total peste 10,5 milioane de certificate, cele mai multe, peste 9,58 de milioane pentru a atesta vaccinarea împotriva COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”