VIDEO | George Simion, despre scandalul din Parlament: „Am făcut tot ce a stat în puterea noastră ca să evităm majorarea salariilor pentru administrația centrală și locală”

Publicat: 27/09/2022, 18:59
Actualizat: 27/09/2022, 19:02

Liderul partidului AUR, George Simion, și deputatul PSD, Gabriel Zetea, au vorbit, marți, la Antena 3 despre scandalul în care au fost implicați în incinta Parlamentului privind majorarea salariilor demnitarilor. Ulterior, coaliția PSD-PNL-UDMR a votat pentru renunțarea la această majorare, parlamentarii păstrând creșterea salarială doar pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Județene.

George Simion: Am făcut tot ce a stat în puterea noastră ca evităm majorarea salariilor pentru administrația centrală și locală. S-a putut doar pentru administrația centrală. La administrația locală, care reprezintă baza partidelor PSD, PNL și a Uniunii Culturale UDMR, au mărit salariile, în total dispreț față de pensiile care nu sunt indexate în momentul ăsta, ca țină pasul cu inflația.

Dacă am stins lumina, e o reacție ca văd apeluri din partea decidenților ca economisim. În tot Palatul Parlamentului stau becuri aprinse în bătaie de joc, așa am vrut dau un exemplu. Nu știu dacă a fost atât de rău.

Cătălina Porumbel: Domnule Zetea, rog să-i răspundeți domnului Simion. Spune nu este necesară majorarea salariilor primarilor și în autoritățile locale, pentru sunt foarte multe salarii – 450.000.

Gabriel Zetea: Domnul Simion a stins astăzi lumina în comisia de buget-finanțe, în același timp votând cot la cot, cu PNL-ul și cu USR-ul, închiderea CET-ului pe Paroșeni și a minei de la Lupeni. Ați votat cu USR și AUR să nu avem energie electrică. Doi la mână, știți foarte bine și v-am explicat, în administrația locală nu sunt doar primari și viceprimari angajați. Într-o primărie de 3.000 de locuitori, astăzi, salariul viceprimarului, care înseamnă maximul de salarizare, înseamnă 6.000 de lei brut.

Asta înseamnă un angajat de acolo poate aibă maxim 3.000 de lei, cel mai bine plătit. Marea majoritate au un salariu de 2.000 de lei. Sunt 400.000 de angajați în administrația locală, mulți dintre ei cu 2.000 de lei salariu. Sunteți împotriva românilor? Nu vreți ca aceștia aibă salarii? Pentru PSD se bate și pentru pensii, ne batem cu PNL-ul mărim pensiile, ne batem și pentru adoptarea salariului minim european – salariul minim în România, de 3.000 de lei.

Dacă putem ne batem și pentru salariile din administrația locală, o facem, pentru vrem crească veniturile fiecărui român, a tuturor categoriilor sociale, nu venim cu ideile acestea populiste, nu crească la aia, nu ne place nouă.

Cătălina Porumbel: Am o întrebare, domnule Zetea: cărui primar îi plâng copiii de foame, așa cum spune colegul dumneavoastră Simonis în Parlament, astăzi?

Gabriel Zetea: Marea majoritate a primarilor din România știți sunt primari de comune mici, au salarizare pe grilă, maxim 4, adică undeva 8.000 de lei brut, 4.000 de lei în mână. Dacă dumneavoastră îmi spuneți că un primar din România care are în derulare proiecte europene de milioane de euro trebuie primească o salarizare de 3.000 sau 4.000 de lei, eu spun nu sunt de acord. 

Eu spun, în același timp, salariile tuturor angajaților sunt plafonate la maximim salariile viceprimarilor. Dacă nu cresc salariile viceprimarilor, nu cresc nici salariile angajaților.”

George Simion și Gabriel Zetea au fost la un pas să se ia la bătaie la Comisia de Muncă din Camera Deputaților după ce social-democrații au anunțat că susțin majorarea salariilor parlamentarilor și primarilor. Schimbul de replici dur s-a încheiat după ce președintele partidului AUR a stins lumina în sală.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase