VIDEO | Klaus Iohannis, admonestat de protestatari la Sibiu: „Jó napot kívánok, PSD!” Urarea amintește de „majoritatea toxică pesedistă” invocată de șeful statului anul trecut

Publicat: 14/11/2021, 16:28
Actualizat: 14/11/2021, 16:29

Președintele Klaus Iohannis a fost admonestat de o protestatară, duminică, în fața bisericii din Sibiu, unde a mers împreună cu soția sa. Femeia a strigat „Jó napot kívánok, PSD!” – „Bună ziua, PSD”, în limba maghiară, cu referire la o declarație critică a șefului statului și în contextul negocierilor care se derulează între Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat cu privire la programul de guvernare și un Executiv propus de cele două formațiuni, alături de parteneii de la Uniunea Democrată Maghiară din România.

Șeful statului, care petrece sfârşitul de săptămână la Sibiu, a mers, duminică, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu. În momentul în care președintele Iohannis și soția lui au sosit în Piața Mare o femeie le-a strigat „Jó napot kívánok, PSD!”, aluzie la declarațiile șefului statului, de anul trecut, conform filmării publicate de Turnul Sfatului.

Spre deosebire de alte duminici, când era întâmpinat cu aplauze și ovații de către sibienii care se aflau în Piața Mare, de data aceasta șefului statutului a fost întâmpinat cu un mic protest. E vorba de trei persoane care l-au așteptat pe Klaus Iohannis în fața bisericii cu o pancartă pe care scria „LA BISERICĂ … DEGEABA”. Bărbatul care ținea mesajul, aceeași persoană care organiza la începutul anului 2017 proteste împotriva corupției și pentru moralitate în instituțiile de stat, nu a dorit să comenteze însemnătatea lui și nici nu a vrut să facă declarații pentru presă, scriu jurnaliștii de la Turnul Stafului.

Nici șeful statului nu a comentat și nu s-a oprit să vorbească cu protestatarii.

„Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor”

„Jó napot kívánok, PSD!” sugerează declarația din aprilie 2020 a șefului statului, de la Palatul Cotroceni, când ataca PSD, „majoritatea toxică pesedistă” și pe liderul social-democrat – cu care acum PNL negociază pentru o majoritate care să treacă un nou Guvern în Parlament.

Declarația a fost făcută în starea de urgență pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 și în contextul în care era supus votului Senatului un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„Bună ziua, dragi români! Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”, declara șeful statului în 29 aprilie 2020.

„Jó napot, Ciolacu (Marcel Ciolacu, președintele PSD – n.r.)! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a declarat atunci Klaus Iohannis.

Legea nu a trecut, iar Klaus Iohannis a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 5.000 de lei pentru declarațile care reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională.

Duminică, în urma celor mai recente discuții, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că s-a decis că vor prezenta șefului statului „câteva variante” de premier, într-o întâlnire înaintea consultărilor formale.

Pentru a putea fi învestit, noul Guvern are nevoie de majoritatea voturilor din Parlament, 234, iar PSD are cele mai multe mandate, 157, în timp ce PNL a ajuns la 117, în urma dezafilierilor recente.

Dacă două propuneri de Guvern cad la votul din Parlament, președintele poate, dar nu este obligat, să dizolve Legislativul și să declanșeze alegeri anticipate. Până acum, de la momentul demiterii Cabinetului Cîțu, în 5 octombrie, aleșii au respins prin vot guvernul monocolor USR, propus de Dacian Cioloș, iar a doua tentativă a eșuat după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a renunțat la mandatul de formare a unui Executiv minoritar PNL – UDMR cu susținerea minorităților, înainte de exprimarea unui vot.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă