VIDEO | Nicolae Ciucă: Continuăm proiectul nostru de digitalizare, digitalizare guvernamentală, digitalizarea administrației, digitalizare a serviciilor publice / Sebastian Burduja: Nimeni nu va putea accesa datele românilor fără a lăsa o urmă

Publicat: 31/01/2023, 12:00
Actualizat: 31/01/2023, 13:28

Premierul Nicolae Ciucă a spus, marţi, înaintea şedinţei de Guvern, că Executivul continuă proiectul de digitalizare, digitalizare guvernamentală, a administraţiei și a serviciilor publice. În acest sens va fi emisă o hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă privind dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administraţie.

„Continuăm proiectul nostru de digitalizare, digitalizare guvernamentală, digitalizarea administrației, digitalizare a serviciilor publice. Astăzi avem o hotărâre de Guvern și o ordonanță prin care nu facem altceva decât să venim în beneficiul cetățenilor cu dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administrație”, a spus Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern.

Sebastian Burduja: Nimeni nu va putea accesa datele românilor fără a lăsa o urmă

În acest context, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a explicat că este vorba de platforma de cloud guvernamental în care se vor investi peste 560 de milioane de euro, fără TVA.

„Vorbim despre platforma de cloud guvernamental, cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale. O investiție de peste 560 de milioane de euro fără TVA. Practic, România deschide multe drumuri, inclusiv la nivel european, reglementând prin această complexă hotărâre de guvern o serie de aspecte. Pe de o parte, cadrul de management și stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloud-ul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloud-urile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanța, dezvoltarea cloud-ului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cadrul guvernamental și avem în orizontul anului 2026, 30 de instituții minim care vor fi migrate în acest cloud guvernamental; politica de ”cloud first”, iarăși, România deschide multe căi la nivel european și este printre primele țări care reglementează politica de ”cloud first”.

Asta înseamnă că instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud și, nu în ultimul rând, normele de jurnalizare a evenimentelor și accesul la datele cetățenilor.

Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes și la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme și să protejezi datele românilor într-un singur loc și alta este să fie fragmentate între instituții, agenții, ministere, și nu în ultimul rând, accesul la date și faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparență deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificați, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor ști de câte ori statul le va accesa datele și vor fi notificați în acest sens în timp real”, a explicat Sebastian Burduja.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BOMBĂ! Cuplu nou la Survivor? Declarațiile devoalează situația reală dintre concurenți
FOTO. Actrița a promis că se dezbracă de tot dacă se întâmplă asta! Cum arată...
Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Steliano Filip a divorțat pentru că soția nu a vrut să treacă la religia penticostală...
O Dacie mai rară decât un Ferrari? ESTE POSIBIL! Cât costă ce mai rară Dacie...
EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta...
BANCUL ZILEI. Bulă, șofer de taxi, sărută o calugăriță pe care o ia la ocazie:...
Donald Trump, primul fost preşedinte american care ar putea fi pus sub acuzare/ Starletă porno:...
Alina Sorescu, distrusă de sentința judecătorilor. Declarații tulburătoare | EXCLUSIV
O civilizație ASCUNSĂ, găsită din GREȘEALĂ chiar în Marea N...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația nopții despre Ion ILIESCU! Anunț șocant despre fostul președinte al României
AVERTISMENTUL care DĂ FIORI. OMENIREA, în MARE PERICOL, atrage atenția ONU
Fetiță de 8 luni, botezată cu apă cu dezinfectant. Nașul a simțit o arsură pe...