VIDEO | Nicolae Ciucă: Continuăm proiectul nostru de digitalizare, digitalizare guvernamentală, digitalizarea administrației, digitalizare a serviciilor publice / Sebastian Burduja: Nimeni nu va putea accesa datele românilor fără a lăsa o urmă

Publicat: 31/01/2023, 12:00
Actualizat: 31/01/2023, 13:28

Premierul Nicolae Ciucă a spus, marţi, înaintea şedinţei de Guvern, că Executivul continuă proiectul de digitalizare, digitalizare guvernamentală, a administraţiei și a serviciilor publice. În acest sens va fi emisă o hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă privind dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administraţie.

„Continuăm proiectul nostru de digitalizare, digitalizare guvernamentală, digitalizarea administrației, digitalizare a serviciilor publice. Astăzi avem o hotărâre de Guvern și o ordonanță prin care nu facem altceva decât să venim în beneficiul cetățenilor cu dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administrație”, a spus Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern.

Sebastian Burduja: Nimeni nu va putea accesa datele românilor fără a lăsa o urmă

În acest context, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a explicat că este vorba de platforma de cloud guvernamental în care se vor investi peste 560 de milioane de euro, fără TVA.

„Vorbim despre platforma de cloud guvernamental, cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale. O investiție de peste 560 de milioane de euro fără TVA. Practic, România deschide multe drumuri, inclusiv la nivel european, reglementând prin această complexă hotărâre de guvern o serie de aspecte. Pe de o parte, cadrul de management și stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloud-ul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloud-urile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanța, dezvoltarea cloud-ului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cadrul guvernamental și avem în orizontul anului 2026, 30 de instituții minim care vor fi migrate în acest cloud guvernamental; politica de ”cloud first”, iarăși, România deschide multe căi la nivel european și este printre primele țări care reglementează politica de ”cloud first”.

Asta înseamnă că instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud și, nu în ultimul rând, normele de jurnalizare a evenimentelor și accesul la datele cetățenilor.

Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes și la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme și să protejezi datele românilor într-un singur loc și alta este să fie fragmentate între instituții, agenții, ministere, și nu în ultimul rând, accesul la date și faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparență deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificați, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor ști de câte ori statul le va accesa datele și vor fi notificați în acest sens în timp real”, a explicat Sebastian Burduja.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...