VIDEO | Rareș Bogdan critică dur faptul că România nu a fost primită în Schengen: Suntem ținuți la ușa unui club exclusivist. Europa ar fi trebuit să învețe că indiferența costă

Publicat: 06/07/2022, 15:10
Actualizat: 06/07/2022, 15:17

Rareș Bogdan a susținut un discurs în Plenul Parlamentului European cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. El a criticat în termeni foarte duri faptul că țara noastră nu face parte din Schengen. „Suntem ținuți la ușa unui club exclusivist”, a afirmat el, adăugând că „Europa ar fi trebuit să învețe că indiferența costă”.

În plenul Parlamentului European se aflau și preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedintele Comisiei, Maros Sefcovic, dar și premierul Cehiei.

Rareş Bogdan a dat exemplul Cehiei care a fost admisă în Spațiul Schengen, la doar trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

„Cehia este membră a Uniunii Europene din mai 2004 și, din decembrie 2007, membră Schengen. Vaclav Havel, marele politician, spunea că, în general, petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului și nici decât drepturile națiunilor. România este membră a UE din ianuarie 2007, iar patru ani mai târziu îndeplinise condițiile pentru aderarea la Schengen”, a spus europarlamentarul PNL.

Rareș Bogdan – 2012 | Foto – Mediafax – Mircea Roșca

„Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebuit să învețe că indiferența costă”

Rareș Bogdan a punctat faptul că, deși România „este cel mai credincios popor” din UE, totuși „ni se refuză dreptul la libertatea deplină”.

„Suntem în 2022, dar încă așteptăm. De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist. Cel mai credincios popor de Uniunea Europeană, cel mai eur-optimist, cu multă suferință în mentalul colectiv, este tratat cu indiferență. Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea, și cultural, și istoric, dar și politic”, a explicat demnitarul român.

Conform sursei citate, „este inadmisibil ce se întâmplă”.

„Ne mai mirăm oare că apar mișcări politice care contestă euro-sistemul? Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebuit să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeei și privește acum la asaltul mortal rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulțumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem membri NATO.

Pericolul e altul: să continue să plece masiv din țara lor, considerată de categoria a II-a. Șapte milioane au plecat și am rămas 20 de milioane. Nu este corect, nu este moral și nici democratic. Când regulile se aplică discreționar nu mai vorbim de democrație, dar întrebarea mea și a poporului meu este: Când va fi și România pe agenda de priorități a UE? Este inadmisibil ce se întâmplă”, a conchis europarlamentarul Rareș Bogdan.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult