Viviane Reding: CE consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen

Redactor:
Mihai Draghici
Viviane Reding: CE consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen
Comisia Europeană consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen, dar decizia aparține statelor membre ale Uniunii Europene, afirmă vicepreședintele CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie.

Comisia Europeană consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen, dar decizia aparține statelor membre ale Uniunii Europene, afirmă vicepreședintele CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie.

Viviane Reding a făcut aceste declarații într-un interviu acordat ziarului iranian Tehran Times. Tema principală a interviului a fost „libertatea presei – o necesitate pentru democrații”, însă Reding a făcut o scurtă referire și la extinderea Spațiului de liberă circulație Schengen.

„În privința Spațiului Schengen, decizia de eliminare a controalelor vamale aparține statelor membre. Comisia Europeană consideră că atât Bulgaria, cât și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea deplină la Schengen”, a spus comisarul UE.

În ceea ce privește libertatea presei, comisarul UE pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie a subliniat că toate statele democratice au nevoie de o presă liberă, explicând că instituțiile media reprezintă o necesitate pentru toate statele membre UE.

Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) va reveni asupra subiectului aderării României și Bulgariei la Schengen atunci când vor exista condiții favorabile, a anunțat săptămâna trecută Președinția lituaniană a Consiliului Uniunii Europene.

România și Bulgaria au prezentat la Consiliul JAI a declarație politică în care își exprimă dezamăgirea față de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen și susțin că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare. România și Bulgaria își exprimă „dezamăgirea față de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea la Spațiul Schengen la acest moment și au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate statele membre și stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului UE și ale Consiliului European, precum și în rezoluțiile Parlamentului European pe acest subiect”, potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe.

Surse din cadrul Președinției lituaniene a UE au declarat săptămâna trecută că „oficiali din România și Bulgaria au avut consultări cu state membre care în mod tradițional s-au opus aderării în trecut”. La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeză la București a precizat că poziția Olandei față de aderarea celor două țări la Schengen nu s-a schimbat în ultimul timp. „Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește poziția Olandei”, a comunicat misiunea diplomatică, reamintind că Guvernul de la Haga „va aștepta raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și stabili, în strânsă cooperare cu alte state membre, poziția privind aderarea (României și Bulgariei) la Schengen”. Raportul MCV urmează să fie publicat în ianuarie 2014.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide