Aproape jumătate dintre români aleg să nu meargă în nicio vacanță în 2020. Trei motive pentru care aceștia nu vor să călătorească

Aproape jumătate dintre români aleg să nu meargă în nicio vacanță în 2020. Trei motive pentru care aceștia nu vor să călătorească
Vreme caldă în zonele de câmpie, cu ploi la munte și în zonele vestice și nord-vestice, pe 18 august 2020 (FOTO-ilustrativ: Pixabay)
Publicat: 29/07/2020, 13:43
Actualizat: 29/07/2020, 13:54

Un procent de 45% dintre românii care au răspuns întrebărilor unui studiu recent, au recunoscut că nu vor merge în nicio vacanță în acest an, iar aproape jumătate dintre ei au motivat că stau acasă deoarece nu se simt în siguranță din cauza pandemiei.

Mai exact, întrebați de ce aleg să nu călătorească anul acesta, 44% dintre respondenți au spus că nu se simt în siguranță din cauza pandemiei, 32% au invocat motivele financiare, iar 20% au declarat că le este teamă că pandemia ar putea cauza anularea planurilor și că s-ar putea confrunta cu zboruri anulate sau granițe închise, se precizează într-o cercetare realizată de site-ul de e-commerce OLX.

Pe de altă parte, 38% dintre intervievați plănuiesc cel puțin un concediu, iar 17% din total participanți la cercetare nu au luat încă o decizie.

Unde vor merge în concediu românii care aleg să călătorească

Conform rezultatelor aceluiași studiu, dintre cei care plănuiesc să călătorească anul acesta, 47% spun că vor merge în două sau trei concedii, 42% aleg să meargă într-o singură vacanță, 7% spun că vor merge în peste cinci locuri, în timp ce 4% au ales varianta cu patru sau cinci călătorii.

Întrebați unde vor călători anul acesta, cei mai mulți dintre respondenți au ales să meargă în țară și au amintit – în ordinea preferințelor – muntele, apoi marea. În același timp, respondenții au mai ales, în ordinea preferințelor, țările din apropierea României, urmate de alte locuri din Europa. Cea mai nepopulară variantă a fost cea în care vacanța ar fi pe un alt continent.

Un alt aspect surprins de cercetare este și acela conform căruia cei care vor merge în concediu anul acesta, plănuiesc să meargă în grupuri de maxim cinci persoane, urmați de cei care vor merge în doi.

O mică parte a spus că va merge în grupuri de până la zece persoane, urmată de cei care aleg să meargă singuri în vacanță. Cea mai nepopulară variantă a fost deplasarea într-un grup de peste zece persoane.

Unde se cazează cei care aleg să călătorească și când vor să plece în concediu românii

Cu privire la tipurile de cazare către care s-ar orienta românii care își doresc să călătorească, respondenții au putut să aleagă răspunsuri multiple, o parte dintre ei mergând în mai multe concedii.

Mai exact, cei mai mulți dintre românii care au participat la realizarea studiului au ales cazarea într-o pensiune (39%), cazarea într-un hotel mare cu posibilitatea de a beneficia de un pachet all inclusive (29%), închirierea unui apartament în regim hotelier (27%), cazarea într-un hotel mediu sau mic (25%), închirierea unor căsuțe sau cabane de lemn (23%), statul la cort (12%), respectiv varianta unei rulote tractabile sau a unui vehicul recreațional (7%).

„Știm si simțim cu toții că vara aceasta o sa fie diferită față de cele de până acum, iar asta ne-a făcut curioși să aflăm cum văd românii concediul pe timp de pandemie și ce planuri de vacanță își fac pentru restul anului”.

„Nu este o surpriză faptul că românii se orientează anul acesta mai mult spre concediile din țară și că se întrevede un interes crescut pentru pensiuni, apartamente în regim hotelier și alte tipuri de cazări mai mici în detrimentul hotelurilor”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager în cadrul sursei citate.

De câți bani dispun cei care vor să plece în concediu și când se gândesc să călătorească

Cei mai mulți dintre românii care au răspuns la studiul realizat de sursa citată, spun că vor avea disponibil un buget între 1.001 și 2.000 de lei pentru vacanță, urmați de cei care vor aloca de la 2.001 până la 3.000 de lei.

Pe de altă parte, majoritatea românilor nu știu sau nu s-au hotărât încă în ce lună vor pleca în concediu (29%). 20% dintre respondenți vor pleca în luna august, în timp ce alți 19% au ales luna aceasta (iulie). Alți 13% spun că vor pleca abia anul viitor.

Întrebați când estimează că vor pleca în concediu în afara țării, cei mai mulți dintre respondenți au spus că nu s-au hotărât încă. În același timp, 18% spun că vor pleca anul viitor, urmați de 9% care vor pleca în august și 8% care au ales luna curentă (iulie).

Ce măsuri de siguranță au în vedere cei intervievați. Cum se raportează românii la cazări și mijloacele de transport în contextul pandemiei de coronavirus

Cu privire la măsurile de siguranță, românii care vor merge în concediu anul acesta și care au răspuns la întrebările studiului, au avut varianta de a alege răspunsuri multiple. Concret, aceștia au declarat că plănuiesc să poarte masca de protecție în interior (75%), să folosească în mod consecvent dezinfectantul (56%), să practice distanțarea socială (52%), să evite călătoriile în grupuri mari (48%), să poarte mască de protecție în spațiile aglomerate din exterior (44%), să evite destinațiile populare (42%), să poarte mănușile de protecție (12%), iar doar 6% din respondenți au mărturisit că nu vor lua nicio măsură de siguranță.

Atunci când vine vorba de cele mai sigure mijloace de transport, românii au amintit – în ordinea preferințelor – mașina personală și rulota tractabilă sau vehiculul recreațional. La polul opus, autocarul, trenul și avionul au fost catalogate ca fiind mai nesigure. Întrebați când vor călători prima dată cu avionul, 51% dintre respondenți spun că nu știu sau că nu s-au hotărât încă, 22% preconizează că anul viitor, iar 7% – abia peste doi ani.

Întrebați care sunt cele mai sigure cazări în timpul pandemiei, respondenții studiului au amintit rulota tractabilă și vehiculul recreațional, urmate de cabanele sau căsuțele din lemn și apartamentele închiriate în regim hotelier, în această ordine. Hotelurile, indiferent de mărimea lor, sunt considerate a fi cele mai nesigure.

Studiul a fost realizat în luna iulie 2020, prin chestionar online aplicat vizitatorilor site-ului citat anterior. Eșantionul cuprinde 3.314 de respondenți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu