Cîțu este nerăbdător atunci când vine vorba de bugetul anului viitor: „Să nu aşteptăm iarăşi decembrie”. El nu se teme de moțiunea de cenzură a PSD

Cîțu este nerăbdător atunci când vine vorba de bugetul anului viitor: „Să nu aşteptăm iarăşi decembrie”. El nu se teme de moțiunea de cenzură a PSD
Când va trece România la moneda euro. Anunțul lui Florin Cîțu / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 20/08/2020, 13:07

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat miercuri, 19 august 2020, în cadrul unei emisiuni televizate, că își dorește să vină cât mai repede cu o soluție de buget pentru anul următor și să nu mai aștepte finele acestui an.

Întrebat dacă va rămâne în Guvernul interimar în cazul în care Cabinetul Orban va pica la moţiunea de cenzură, Cîţu a replicat: „Bineînţeles. Avem încă multă treabă”.

„Am pregătit pentru tot anul acesta finanţarea. Ştim exact pe fiecare capitol de buget. Eu vreau să nu mai aşteptăm sfârşitul anului, vreau să venim cu un buget să-l prezentăm cât mai repede pentru anul viitor. (…) Aş prefera să venim cu un buget pentru anul viitor cât mai curând să nu aşteptăm iarăşi decembrie, să ne grăbim”, a spus ministrul Finanţelor la Digi24.

Dacă ar fi mărit pensiile cu 40%, Cîțu spune că ni s-ar fi închis toate piețele internaționale

În ceea ce privește majorarea pensiilor cu 40%, așa cum prevedea legea, Cîțu a spus că o astfel de creștere ar fi generat probleme majore de credibilitate a Guvernului în faţa investitorilor străini.

Membrul cabinetului Orban a spus că o astfel de decizie ar fi închis accesul României la piețele internaționale.

„Ar fi însemnat anul acesta în plus aproape 12 miliarde de lei la buget. Aceasta înseamnă 1,2% din PIB, doar anul acesta. Anul viitor ar fi fost 30 miliarde de lei şi aşa mai departe. Sume enorme suplimentare la buget pe care trebuia să le plăteşti. Lunar am fi crescut de la 6,4-6,5 miliarde de lei la peste 9 miliarde de lei să plătim doar pensii lunar, acolo ar fi fost acea creştere de 40%.

Toate agenţiile de rating… am fi fost imediat în downgrade de rating dacă s-ar fi întâmplat acest lucru şi bineînţeles că ni s-ar fi închis toate pieţele internaţionale. Dar asta nu înseamnă că nu vom ajunge acolo cu creşterea pensiilor. Este foarte important să citim legea pensiilor care spune foarte clar că se face eşalonat această creştere. Deci până la urma respectăm exact spiritul legii”, a conchis pe acest subiect ministrul Cîțu.

Dacă moțiunea PSD trece, Executivul Orban rămâne în interimat

În condițiile în care, joi, 20 august, Birourile Reunite ale celor două Camere din Parlament vor stabili un calendar final al moțiunii, cu prezentarea documentului în plen, de la ora 12:00, nu este exclus ca în săptămâna 24-30 august 2020 să fie exprimat un vot privind demiterea Guvernului Orban 2.

În cazul în care moțiunea PSD va trece, actualul Guvern va rămâne în interimat, fără posibilitatea de a mai aproba Ordonanțe de Urgență. Rămâne de văzut sub ce formă își va mai face treaba ministrul Florin Cîțu.

Conform regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Dacă moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație