Cum au simțit românii imunizarea anti-COVID? Între emoții și așteptare: „O pișcătură! Când am așteptat să simt, deja era gata injecția” (REPORTAJ)

Cum au simțit românii imunizarea anti-COVID? Între emoții și așteptare: „O pișcătură! Când am așteptat să simt, deja era gata injecția” (REPORTAJ)
Cum au simțit românii imunizarea anti-COVID? Între emoții și așteptare: „O pișcătură! Când am așteptat să simt, deja era gata injecția” Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 21/01/2021, 10:30

În a treia zi de vaccinare din cea de-a doua etapă, zeci de oameni își așteaptă rândul la imunizarea anti-COVID, pe holurile spitalului ”Marius Nasta”. Cadrele medicale sunt într-un du-te-vino continuu. Nimeni nu stă locului: medici, asistenți, voluntari.  Oamenii au format un șir indian pe hol și își așteaptă în liniște rândul la triaj. Cu toții au așteptat venirea vaccinului, unii mai emoționați, iar pentru alții „o simplă pișcătură”. Dacă medicii se imunizează și ei trebuie să o facă, spune una dintre femeile care așteaptă să primească prima doză de vaccin: „A fost o așteaptare. Măcar așa vom scăpa de pandemia asta”. Printre vârstnici au fost și tineri care lucrează în domenii-cheie, dar și pacienți cu boli autoimune.

451 de persoane vaccinare într-o zi

Deși în prima zi de vaccinare din etapa a II-a, centrul de la „Marius Nasta” s-a confruntat cu mai multe probleme: sosirea vaccinurilor a întârziat, platforma online de programare a vaccinărilor nu a funcționat, acum procesul imunizării decurge fără dificultăți.

În prima zi a fost o mare nebunie, dar acum lucrurile decurg foarte bine. Platforma funcționează, la fel și scanarea buletinelor.La recepție sunt verificați dacă au programare în ziua respectivă. În camera de triaj aceștia vorbesc cu un specialist, le explică, îi informează cu ce vaccin se imunizează si apoi urmează să vină în cabinetele de vaccinare. În prima zi au fost 451 de persoane și am avut 360 de programări în platformă, numai că au fost și programari duble. Dacă soțul și soția aveau un nume de familie și inițiala era la fel, erau două persoane programate și veneau cu două formulare de programare”, spune Andreea Ioaneș, medicul coordonator al Centrului de Vaccinare ”Marius Nasta”.

Foto: Andreea Ioaneș, coordonatorul campaniei de vaccinare de la ”Marius Nasta”

Triajul pacienților

Imunizarea are loc în mai multe cabinete din aceeași clădire, la primul etaj. Un asistent îi îndrumă pe pacienți către recepție unde are loc triajul. Înainte de vaccinare, pacienții completează un formular în care declară dacă au avut febră în ultimele două săptămâni, au vreo alergie sau dacă suferă de vreo boală cronică.

Un medic rezident se apropie de pacientul care a terminat triajul pentru a îi verifica temperatura: „36 cu 2, puteți merge!”. Pe hol, un voluntar, student la medicină, îi conduce către cabinetul de vaccinare, în timp ce un alt pacient proaspăt imunizat este ghidat în sala post-vaccinare, în care trebuie să stea timp de 15 minute în eventualitatea apariției unor reacții adverse: „Totul bine aici? Vă simțiți bine, da?”, îi întreabă tânărul.

Foto: Voluntar în procesul de vaccinare de la ”Marius Nasta”

”O pișcătură normală”

Printe cei vaccinați este și doamna Elena, o femeie la aproape 70 de ani. Își așează cu grijă basca maro de pe cap, în timp ce așteaptă buletinul de vaccinare. Fiul său cel mic a fost infectat cu coronavirus și ulterior spitalizat. În ziua imunizării a sunat-o la prima oră să nu uite de programare: „Cât e cesul, să știu cât mai am de stat?”, întreabă femeia. Este optimistă cu vaccinarea și speră că serul ne va ajuta să scăpăm de ”virusul ăsta care nu ne dă pace”.

O pișcătură! Ca orice injecție. Eu sunt obișnuită cu asta. Nu am avut emoții! Toată lumea se vaccinează? Eu de ce să nu mă vaccinez? Copilul meu a fost infectat și a stat două săptămâni în spital. S-a vindecat. Și eu și soțul ne-am făcut câte două teste dar au ieșit negative. Probleme de sănătate mari așa nu am. Tensiunea asta, care fluctuează, ba mică, ba mare. Acum iau vitamine, magneziu, zinc, mă vitaminizez. Soțul meu s-a vaccinat la 10, iar eu am fost programată la 11. Totul a decurs ca pe roate. Eu mă simt foarte bine, aș fi plecat, dar mi-a zis băiatul ăsta să stau încă 15 minute. Așa că aștept aici. Trebuie să întreb dacă mă duc la doctorul de familie cu fișa asta”, spune femeia care așteaptă în sala de post-vaccinare.

Foto: Elena, vaccinată anti-COVID  la 70 de ani

Rareș are 40 de ani și lucrează în domeniul IT, în cadrul unei companii, și se depleasează și pe teren. A fost programat direct de angajator, iar 95% dintre colegii săi se vor imuniza.

„Nu am avut emoții. Am făcut mai multe vaccinuri de-a lungul timpului. Angajatorul a făcut programare, mai greu, pentru că platforma ceda. Majoritatea se vor vaccina, cam 5% au spus că mai așteaptă. Dar nu sunt conspiraționiști sau ceva. Vor să vadă cum decurge procesul și se vor vaccina apoi”, spune acesta.

În a treia zi a etapei a doua, au încercat să se vaccineze și persoane care nu și-au făcut înainte programare, dar și cei care au încurcat datele: „Eu am crezut că astăzi mă voi vaccina. Eram pregătit. Dar am aflat că sunt programat pe 30 în realitate. Asta e, revin atunci. Nu am ce face”, spune un bărbat care pleacă dezamăgit.

”Am așteptat tare mult vaccinul”

Un cuplu de vârstnici tocmai a primit serul. Fiica lor care este medic i-a programat. „Nu s-a simțit nimic. O atmosferă tare plăcută a fost. Am zâmbit. Fotografie de familie”, spune femeia râzând. „Am așteptat tare mult vaccinul. Ne-am protejat tot timpul. Mai mult prin casă. Când am ieșit mereu cu mască”, continuă femeia de 66 de ani.

Și soțul său care are 74 de ani s-a vaccinat acum: „Am avut puțin emoții. Când am așteptat să simt înțepătura deja era gata injecția. Nici nu am simțit acul. Acum rudele ne vor întreba cum a fost să vadă dacă se vaccinează și ei”, spune bărbatul.

Peste 38.000 de români au fost vaccinați miercuri împotriva COVID-19. 3.192 dintre aceștia au făcut doza de rapel, potrivit Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului