Klaus Iohannis, în vizită la Chișinău: „De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă”| Maia Sandu: „Pornim o nouă prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România” – FOTO

Klaus Iohannis, în vizită la Chișinău: „De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă”| Maia Sandu: „Pornim o nouă prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România” - FOTO
Foto: presidency.ro
Publicat: 29/12/2020, 14:22
Actualizat: 29/12/2020, 15:11

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială la Chișinău, la invitația noului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. A fost prima vizită la nivel înalt primită de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte. Klaus Iohannis și Maia Sandu au discutat, cu ocaziei vizitei oficiale la Chișinău efectuate de președintele român, două teme de interes:  sprijinul oferit de România vecinului de peste Prut pentru dezvoltarea economică și continuarea drumului european.

Republica Moldova și România România împlinesc anul acesta 10 ani de la stabilirea Parteneriatului strategic bilateral.

Președintele Iohannis a anunțat și un nou sprijin masiv pentru Republica Moldova: 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, ajutoare financiare nerabursabile, echipamente și medicamente, plus 6.000 de tone de motorină pentru agricultori

„De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. (…) Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state”, a afirmat noul președinte al Republicii Moldova, în debutul conferinței de presă comună.

Mă bucur că această vizită se realizează pe fondul unui vot masiv în favoarea reformelor democratice. Acest vot clar reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Moldova să se îndrepte. Sper ca toate forțele politice să înțeleagă acest semnal limpede”, a subliniat președintele Iohannis.

Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis: „Prin implementarea completă a reformelor Moldova poate deveni un stat cu adevărat european”

Klaus Iohannis a subliniat că bunele relații dintre România și Republica Moldova vor depinde de reformele de la Chișinău.

Numai prin implementarea completă a reformelor Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient. România își dorește ca Moldova să prospere iar cetățenii să se bucure de instituții democratice și puternice„, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a anunțat că România va ajuta Republica Moldova cu 200.000 de doze de vaccin

„Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora”, a completat Klaus Iohannis.

Pachetul de sprijin mai vizează acordarea unei cantităţi de motorină de 6.000 de tone pentru agricultori, precum şi o contribuţie financiară de cel puţin de 250.000 euro, destinată consolidării societăţii civile şi independenţei mass-media.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că din acest moment începe “o nouă etapă în cooperarea bilaterală” cu România. Ea a susţinut o declaraţie de presă comună cu preşedintele Iohannis.

„Mă bucur că, începând cu ziua de astăzi, Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească frăţească şi deschisă. În aceste zile, Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”, a spus preşedintele Moldovei.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România”

Maia Sandu a vorbit despre colaborarea cu România în viitor.

„Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România, care va aduce beneficii cetăţenilor ambelor state şi va contribui la construirea unui viitor mai bun”, a adăugat ea.

Foto: presidency.ro

Cum a fost primit seful statului

Iohannis a fost primit cu onoruri militare, de către omologul său moldovean, Maia Sandu, fiind întâmpinat cu pâine şi sare.

Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.

La finalul declarațiilor de presă, Maia Sandu i-a făcut un cadou simbolic președintelui României, o monedă emisă de Banca Națională a Moldovei.

Foto: presidency.ro

„Vreau să vin cu un dar simbolic către dumneavoastră. Vreau să vin cu acest dar care este pentru sacrificiul sau recunoștință pentru sacrificiul medicilor, al lucrătorilor medicali. Și în Republica Moldova, și în România, medicii sunt eroii vremurilor noastre, și aceatsa este o monedă emisă de Banca Națională a Republicii Moldova, care celebrează sacrificiul și dedicația medicilor în această perioadă dificilă.” – a spus Maia Sandu.

Cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău s-a semnat și o declarație comună:

România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.
Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.
Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.

Programul vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău:

  • Ora 11.30 Ceremonia primirii oficiale la Președinția Republicii Moldova
  • Ora 11.45 Convorbiri tête-à-tête
  • Ora 12.30 Convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații
  • Ora 13.05 Declarații comune de presă
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?