Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene!

Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene!
Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene! / Sursă FOTO: European Union, 2020 / Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Thibault Savary via European Commission - Facebook (caracter ilustrativ)
Publicat: 24/11/2020, 13:44
Actualizat: 26/11/2020, 12:37

Comisiaa Europeană din România a anunțat că vor fi achiționați 200 de roboți pentru dezinfectare care vor fi puși la dispoziția spitalelor europene. Omenirea are un nou sprijin în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2: roboții care dezinfectează camerele în doar 15 minute.

„Roboții pot dezinfecta camerele standard pentru pacienți cu ajutorul luminii ultraviolete, într-un interval de numai 15 minute”, mai notează sursa citată.

Procesul este controlat de un operator, care va fi amplasat în afara spațiului de dezinfectat, pentru a evita orice expunere la lumina UV.

„Europa a rămas optimistă și solidară în timpul crizei actuale. De la repatrierea cetățenilor UE rămași în străinătate până la creșterea producției de măști și asigurarea faptului că echipamentele medicale ajung la cei care au nevoie de acestea pe piața unică, acționăm pentru a ne proteja cetățenii. Acum implementăm roboți de dezinfecție în spitale, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de această tehnologie care poate salva vieți”, a declarat comisarul european al Pieței Interne Thierry Breton.

Roboții pentru dezinfectare, în lupta cu pandemia de coronavirus

Și în România există un robot pentru dezinfectare numit Victor, după renumitul bacteriolog și morfopatalog Victor Babeș. Un robot produs integral în România distruge microorganismele patogene, inclusiv coronavirusul, cu ajutorul radiațiilor. În prezent, dispozitivul este folosit la Spitalul Universitar din București, unde a fost donat de producător.

Produs de startup-ul Modulab, robotul, botezat Victor, utilizează radiații UV-C și poate fi folosit pe timp de noapte pentru sterilizarea spațiilor închise.

Cu ajutorul unor lămpi cu ultraviolete fixate pe platforma robotică, dispozitivul are capacitatea să dezinfecteze o zonă de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute, ceea ce-l face extrem de eficient, mai ales că România se află în plină pandemie de coronavirus.

Robot anti-coronavirus produs în România

Robotul dispune de o funcție de autonomie de 5 ore, dar și de telecomandă, ceea ce îi crează avantajul de a se deplasa fără să-i implice pe angajații unității medicale. De precizat că dispozitivul are capacitatea să dezinfecteze inclusiv îmbrăcămintea și echipamentele, dacă acestea se află pe raza luminii ultravioletă.

Producătorul Modulab va mări, în perioada următoare, producția, iar tot mai multe spitale vor veneficia de proprietățile acestor roboți.

„Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”, a spus Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab.

În prezent, robotul Victor este utilizat în cadrul Spitalului Universitar din București. (Mai multe DETALII despre robotul Victor, produs în România, AICI)

Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene!
Robotul Victor, produs de Modulab / Sursă FOTO: Modulab – Facebook
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi