Ziua în care vom putea merge cu trenul la Aeroportul Otopeni se apropie. Cât va dura drumul de la aeroport la Gara de Nord și cum arată construcția „care va poziționa Bucureștiul în secolul XXI” ( EXCLUSIV)

Ziua în care vom putea merge cu trenul la Aeroportul Otopeni se apropie. Cât va dura drumul de la aeroport la Gara de Nord și cum arată construcția „care va poziționa Bucureștiul în secolul XXI” ( EXCLUSIV)
Ziua în care vom putea merge cu trenul la Aeroportul Otopeni se apropie. Cât va dura drumul de la aeroport la Gara de Nord și cum arată construcția „care va poziționa Bucureștiul în secolul XXI” ( EXCLUSIV). FOTO ALL: GÂNDUL/ALEXANDRA PANDREA
Publicat: 03/08/2020, 19:00
Actualizat: 06/04/2021, 17:49

Calea ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul ”Henri Coandă” ar urma să fie pusă în funcțiune la sfârşitul lunii septembrie. Lucrările însă vor continua și după ce trenurile vor circula. E nevoie de refacerea drumurilor afectate, a scurgerilor de apă, spune șeful de proiect, Liviu Trenchea pentru GÂNDUL.RO.

Exproprierile, cea mai mare provocare

Cea mai mare problemă a venit din zona expropierilor. Un locuitor din zonă acuză că integritatea fizică îi este pusă în pericol de acest proiect de infrastructură. Persoana cu pricina se consideră o victimă a expropierii, deși conform legii, acest proces presupune o justă și adecvată sumă de bani conform valorii reale a propietății. Potrivit unor surse, persoana cu pricina a intentat un proces autorităților prin care acuză Guvernul că a prejudiciat-o, valoarea locuinței sale fiind de 10 ori mai mult.

„Trenul circulă aproape ca un tramvai. Nu îți poate pune viața în pericol”, spune Liviu Trenchea, șeful de proiect, pentru GÂNDUL.RO.

Cât va dura o călătorie

Durata unei călătorii de la Gara de Nord la Otopeni va fi de 20-21 de minute, iar trenurile vor circula din jumătate de oră de luni până duminică. Prețul va fi stabilit de CFR, însă șeful de proiect spune că „nu va fi unul exorbitant”.

Lucrările sunt finalizate, mai sunt finisaje pe zona stației. Lucrările de rezistență sunt executate. Mai avem de făcut o șampă dintr-o rășină poliuretanică care are o culoare. Inițial, s-a vrut placarea peronului cu gresie și am renunțat la ea, tocmai pentru că aceste gresii sunt elastice și am venit cu o rășină poliuretanică. Trebuie făcută o curățenie generală de făcut și echiparea stațiilor de bilete, însă într-o lună, două cel mult vom termina, spune Liviu Trenchea.

Lucrările finale vor fi terminate undeva la sfârșitul lunii decembrie sau chiar început de primăvăra, însă trenul va putea funcționa. La întregul proiect lucrează aproape 200 de persoane.

„Pentru a funcționa în condiții normale trebuie corelat cel puțin pe partea de semnalizare și telecomunicații, trebuie să fie corelat cu dublarea căii ferate. Iar constructorul dublării are termen până undeva în decembrie, dacă ei termină mai devreme atunci vom fi și noi în măsură să ne corelăm. Mai întâi trebuie să facă ei sistemul funcțional și apoi să le colerăm. S-a lucrat și în starea de urgență, nu am fost afectați așa cum s-a vorbit în presă. Ne-am adaptat pentru bine”, spune Liviu Trenchea.

Cum a salvat pandemia de COVID lucrările la linia ferată

Dacă n-ar fi existat COVID19, în luna iunie ar fi avut loc Euro 2020, iar linia de cale ferată dintre aeroport şi gară nu ar fi fost gata.Construcția a început în septembrie 2019, iar investiția se ridică la 80 de milioane de euro.

„Problema cu campionatul a fost o presiune mediatică, fără să aibă niciun suport. Termenul nostru contractual este 26 august. Am avut 14 luni dintre care 2 luni proiectare și 12 luni execuția.  Noi am semnat contractul de execuție pe 26 august, însă predarea de amplasament s-a făcut abia pe 3 septembrie și de atunci se calculează cele 12 luni”, explică Liviu Trenchea.

Ministrul Stroe promitea finalizarea lucrării pe 26 august

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, anunța în luna mai, că linia de cale ferată care leagă Gara de Nord de Aeroportul Otopeni va fi gata în 26 august și că va aduce „Bucureștiul în secolul XXI”.

„Investiţia care aduce Bucureştiul în secolul 21: calea ferată Aeroportul Otopeni-Gara de Nord, pentru suporterii de la Euro2020 care va fi gata pe 26 august. Dar mult mai importantă e utilitatea generală”, a scris ministrul pe Facebook.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului