• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Băsescu: Prezența trupelor Rusiei în Ucraina, fără acordul acesteia, poate fi considerată agresiune. România nu este afectată direct. PLUS Reacția MAE

Băsescu: Prezența trupelor Rusiei în Ucraina, fără acordul acesteia, poate fi considerată agresiune. România nu este afectată direct. PLUS Reacția MAE
Băsescu ia poziție în cazul crizei din Ucraina

România nu este afectată direct de situația din Ucraina, nu există riscuri imediate la adresa securității naționale și nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate națională, potrivit concluziilor ședinței de lucru convocată, sâmbătă seară, la Cotroceni, de către șeful statului.

Anterior, Președinția a remis mesajul președintelui Traian Băsescu „cu privire la situația din Crimeea”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, urmărește cu deosebită atenție evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar și din regiunea Harkov, Donetsk și Odesa. Apariția unor grupări civile dar și a unor formațiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităților legitime și semnalele repetate ale unor tendințe separatiste amenință stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială și securitatea regională. România este preocupată de respectarea deplină a statalității, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional. Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mișcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei și să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staționarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov și a tuturor elementelor notificate ulterior de către autoritățile ucrainene”, se arată în mesaj.

Potrivit acestuia, președintele Traian Băsescu insistă asupra faptului că orice diferend politic între administrația regională a Crimeii și puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forță, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituționale ale Ucrainei.

„În ceea ce privește protejarea minorităților, președintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că aplicarea fermă a normelor internaționale și a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităților naționale și trebuie să reprezinte o obligație a fiecărui stat și nu motivul unei intervenții armate externe. România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale și a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată în mesaj.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut și a primit, sâmbătă, aprobarea Consiliului Federației, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situației.

Inchide