Absurdul posibil

Redactor:
Lelia Munteanu
Absurdul posibil
George Friedman e un politolog foarte cunoscut și frecventat. Sunt destui pe lumea asta care dorm cu analizele sale geostrategice sub cap. Ca să-i mai înveselesc pe amatorii de teorii ale conspirației, amintesc că Friedman e un evreu american născut la Budapesta. Agenția lui de Prognoze Strategice, Stratfor, e una dintre cele mai influente din America ("CIA din umbră").

George Friedman a vizitat România, ultima oară în primăvara anului trecut. Atunci,  în cadrul unei prelegeri susținute sub înaltul patronaj al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a emoționat auditoriul, declarând: „România trebuie să fie responsabilă de propria soartă. Nu există altă cale, NATO și Uniunea Europeană nu vor avea grijă de voi”. Cei care s-au opărit ascultând acest adevăr urmau să mai treacă printr-un șoc: scutul de la Deveselu nu e nimic mai mult decât un simbol.

Dar nu aceste opinii ale lui Friedman ne interesează acum. Vreau să vă dau o mostră – foarte interesantă – de analiză geostrategică, așa cum apare în cartea „Următorii 100 de ani”, publicată în 2009 (tradusă și la noi, de Editura Litera, în 2012).

O singură precizare, înainte de a intra în substanța analizei: nu trebuie să vă îndoiți că George Friedman vede Statele Unite ca singură mare putere și în următoarea sută de ani.

În deceniul 2010-2020, „coșmarul strategic al Rusiei în zona baltică” va atinge apogeul, previzionează autorul. Iată de ce: „În timpul Războiului Rece, distanța de la Sankt Petersburg la linia de front a NATO era mai mare de 1600 de kilometri. Astăzi (reamintesc, cartea a fost publicată în 2009), e de 110 kilometri (…) Cele trei țări baltice au fost cândva membre ale Uniunii Sovietice. Fiecare a devenit independentă după căderea comunismului. Apoi, pe rând, au intrat în NATO (…) Europenii sunt prea adânciți în ciclul lor decadent de existență,  ca să mai aibă energia de a profita de situație. Rușii nu-și vor risca, totuși, propria securitate națională, bazându-se pe asta (…) Includerea țărilor baltice, alături de Polonia, în NATO, a mutat granițele NATO extrem de aproape de inima Rusiei. Pentru o țară ca Rusia, invadată de trei ori în ultimii 200 de ani, nu se pune problema să se liniștească la presupunerea că NATO și membrii săi nu reprezintă o amenințare. Din punctul de vedere al rușilor, poarta principală de invazie a țării este nu doar larg deschisă, dar se află în mâinile statelor ostile. Țările baltice nu i-au iertat niciodată pe ruși, pentru că le-au ocupat.

Polonezii sunt la fel de supărați și nu au nici cea mai mică umbră de încredere în intențiile Rusiei. Acum, că sunt membre NATO, țările acestea formează linia de front (…) Or fi rușii paranoici, dar asta nu înseamnă că nu au inamici. De aici poate porni orice confruntare. Rușii pot trăi cu o regiune baltică neutră. Trăind însă alături de o regiune baltică membră NATO, se confruntă cu un risc pe care, pur și simplu, nu și-l pot asuma (…) Polonezii vor spijini țările baltice. Rușii vor atrage Ucraina în alianța lor cu Belarus și vor masa forțe de-a lungul întregii granițe poloneze și înspre sud, până la Marea Neagră. În acel moment, rușii vor încerca să-i neutralizeze pe baltici (…)”.

Despre ceea ce ne interesează acum (repet, cartea e publicată în 2009): „Ucraina și Belarus sunt de mare importanță pentru rusi. Dacă aceste două țări ar cădea în mâinile inamicilor – de exemplu, prin aderarea la NATO – Rusia ar fi în  pericol de moarte. Moscova se află la circa 320 kilometri de granița cu Belarus, iar Ucraina la mai puțin de 320 kilometri de Volgograd, fostul Stalingrad. Rusia s-a apărat împotriva lui Napoleon și a lui Hitler prin distanțele mari care despărțeau granițele de centrul țării. Fără Belarus și Ucraina, acest element-cheie se pierde, căci nu mai există destul teren care să ducă la moartea inamicilor. Desigur că este absurd să ne imaginăm că NATO ar reprezenta o amenințare pentru Rusia. Dar rușii gândesc în etape de câte 20 de ani și știu cât de repede devine absurdul posibil”.

O ultimă frază, care merită citită de câteva ori: „Indiferent ce va face restul Europei, Polonia, Cehia, Ungaria și România vor rezista avansurilor Rusiei și vor fi gata să accepte orice înțelegere cu Statele Unite pentru a câștiga sprijinul acestora”. Gata să accepte orice înțelegere, cu excepția Poloniei – îmi vine să adaug. 

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
O bătrână l-a lăsat pe un om al străzii să doarmă o noapte în casa...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide