Actorii și sălbaticii

Redactor:
Marian Sultănoiu
Actorii și sălbaticii
Este limpede apetența Primăriei Capitalei și a primarului general pentru actul de cultură autentică. „Tandemul" ne-a dovedit-o de câteva ori. Dar chiar să te bagi, „mârlănește" - vorba maestrului Iureș -, în sufletul și meseria unor actori, răstignindu-le, în cuiele pantofilor, sensibilitățile și demnitatea, nu e prea mult, e greață de civilizație.

Nu vreau să discut aici despre premisele atacului declanșat de Primăria Capitalei/Gabriela Firea, împotriva directoarei Teatrului Odeon, actrița, regizoarea, managerul, Dorina Lazăr. Indiferent de motivația actului dictatorial administrat – de a destitui, printr-o adresă trimisă la teatru, în buzunarul unui poștaș de ocazie, angajat al primăriei, o personalitate artistică de necontestat  -, ineleganța gestului, mai ales când vine din partea unei femei, având ca țintă demnitatea altei femeie, este de neînchipuit.

De altfel, reacția unor personalități artistice excepționale din această țară, cu diriguitori tot mai săraci cu duhul, ar fi trebuit să o edifice pe Gabriela Firea în privința gafei uriașe pe care a comis-o, determinând-o să-și ceară scuze, în numele său și al instituției pe care o conduce. Nu a fost, însă, cazul…

Iată câteva dintre declarațiile marilor actori și povestea „poștașului cu scrisoarea”, spusă chiar de directoarea demisă, la doar câteva zile după ce fusese reconfirmată pe post.

Mariana Mihuț: „Niște lucruri atât de absurde, atât de absurde… Ce ar trebui să facem pentru asemenea nedreptăți? Să ieșim în Piața Victoriei? Ieșim!”.

Marcel Iureș: „E o revoltă la impolitețe, la mârlănie. Nu e în regulă. Trebuie scuze publice. Exemplar să fie. Să găsim un mod în care am mai putea stă de vorba”.

Pavel Bartoș: „Din respect față de Dorina Lazăr și față de ce reprezintă ea pentru teatrul românesc ar fi putut să procedeze cu totul altfel, indiferent care ar fi fost motivele. Este un om care și-a dedicat mare parte a vieții acestui teatru, dacă nu toată viața…”.

Dorina Lazăr: „Am auzit pe cineva că umblă (pe hol, în clădirea teatrului – n.n.). Zic: Ești careva pe acolo? Și a apărut un domn, credeam că e portarul… A apărut un domn cu niște hârtii și zice: Eu sunt de la Primărie, curierul. V-am adus niște hârtii. Da, lasă-le aici! Păi trebuie să îmi semnați de primire și să le înregistrați. Bine, dă încoa să văd ce este. Și mă uit. M-a bufnit râsul. Zice: E de bine? Mă, e de foarte bine. M-a dat afară!”.

Am inserat aceste declarații, mai mult decât cuminți, aproape înduioșătoare în revolta lor de bun-simț, ca să înțelegem, o dată în plus, care sunt raporturile între acești oameni, excepționali și modești, și conducătorii aroganți ai unei instituții de care depinde, până la urmă, cultura Capitalei.

Dorina Lazăr spune, între altele, în cadrul conferinței de presă, organizată la UNITER – fiindu-i interzisă o astfel de acțiune, în teatru -, devenită protest al actorilor: „Zic: Și dacă nu tai nimic din buget, ce mi se întâmplă? Vă căutați alt loc de muncă, doamna Lazăr.”

Ce să înțelegem de aici?! Că primarul taie din bugetele teatrelor ca să strângă bani pentru pavoazarea Bucureștilor, la fel de cochet, cum a mai făcut-o, de Crăciun și de Paști? Sau, poate, pentru organizarea altor evenimente pe bulevardele și prin parcurile Capitalei, în beneficiul imaginii primăriei, sau a mai știu eu cui?

Și, totuși, e prea mult. Un astfel de comportament denotă lipsă de cultură a dialogului, lipsă de decență în fața unor oameni care au trăit și au murit pe scenele României comuniste, și a celei capitaliste, luând asupra lor „rezistența prin cultură”, demnitatea individului călcat în picioare și lovit în esența lui de om, pentru a fi transformat în „om nou”, adevărații profesori – ai mei și ai celor care au înțeles ceva din viața lor – ai unei societăți cangrenate de astfel de comportamente: dictatoriale, lipsite de respect, lipsite de decență, ale unora care, ce să vezi, deși mai tineri, au apucat să se transforme în „oameni noi”!

Și nu vorbesc aici în numele Dorinei Lazăr! Vorbesc despre toți acești oameni, care, zeci de ani, i-au ajutat pe români să nu se piardă.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide