Amok

Redactor:
Lelia Munteanu
Amok
Întâlnirea Obama-Merkel s-a finalizat pe principiul "rămâne cum am stabilit": SUA și UE sunt pregătite de noi sancțiuni la adresa Rusiei, care nu vor mai viza persoane și companii, ci sectoare ale economiei.

Între timp, Moscova își joacă iscusit cartea propagandistică, făcând declarații despre băi de sânge, despre sponsorii occidentali, despre drepturile omului etc. etc.

E din ce în ce mai clar că autoritățile de la Kiev nu pot controla ceea ce – în regiunile estice – pare a fi începutul unui război civil. Cel mai potrivit cuvânt pentru ceea ce se petrece acum în Ucraina ar fi amok (un amestec de confuzie, furie, disperare și violență). Însă în sud-estul Ucrainei, unde prăsesc autointitulatele republici populare, nu sunt doar pro-europeni și pro-ruși, ci și o parte însemnată a populației care nu are  simpatii nici pentru Uniunea Europeană (care, în mentalul colectiv, înseamnă austeritate și dezindustrializare), nici pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (anticamera Uniunii Eurasiatice).

Slăbiciunea autorităților de la Kiev, incapacitatea acestora de a face față omuleților verzi (provocărilor și diversiunilor lansate de indivizi în uniforme fără însemne), funcționează în favoarea Kremlinului: Ucraina nu mai poate oferi protecție propriilor cetățeni, avem datoria să ne protejăm etnicii ruși.

Incapacitatea aliaților euro-atlantici de a găsi o soluție inteligentă – și alta decât mărirea bugetelor militare ale țărilor membre NATO (vizate fiind cele din regiune, deci și sau mai ales România), cum tocmai a declarat Chuck Hagel, Secretarul american al Apărării – nu face decât să-i dea timp lui Putin ca să-și ducă mai departe scenariul care vizează Ucraina.

Moscova nu va purta un război deschis în regiune. Nu are nici un interes să activeze articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic („toți pentru unul, unul pentru toți”).  Putin va încerca să ajungă la gurile Dunării, combinând provocări, diversiuni, referendumuri. E un proiect de durată medie, care începe cu federalizarea Ucrainei, iar amenințările cu sancțiuni economice se pot întoarce împotriva țărilor Uniunii Europene (cancelarul Merkel știe asta mai bine ca oricine).

Nu e un secret nici măcar pentru doamna Nuland (cea care împărțea prăjiturele pe Euromaidan și înjurături UE) că, după federalizarea Ucrainei, Putin intenționează să treacă la etapa a doua – Novorossia (a și invocat-o), respectiv anexarea sud-estului Ucrainei și crearea unui culoar spre Transnistria. Abia în acest moment, președintele Rusiei se va opri să reflecteze: anexarea Transnistriei înseamnă a arunca Republica Moldova în brațele României. 

 

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide