Anul 1438

Redactor:
Lelia Munteanu
Anul 1438
Duminică seara, la răsăritul lunii, a început prima zi din prima lună a noului an musulman, 1438 - Ra''s as-Sanah al-Hijriyah.

Era musulmană începe în anul 622, când Profetul Muhammad și apropiații săi au fugit (cuvântul este hijra – „emigrat”) de la Mecca la Yatrib (330 de kilometri spre nord), urmăriți de furia kuraișiților (un trib arab ostil). Yatrib-ul se va numi Medina – Madinat an-Nabi, „Orașul Profetului” – și va fi nucleul primului stat musulman și capitala imperiului care se năștea (până când al patrulea dintre Califii Bine Ghidați a transferat-o la Kufa).

Orașul Profetului urma să fie trecut prin foc și sabie de umeyyazi, ocupat de otomani, apoi anexat de wahhabiți, care l-au făcut una cu pământul. Astăzi, e al patrulea oraș ca importanță din Arabia Saudită.

Musulmanii nu marchează în mod special trecerea în noul an, semnificativă pentru ei este întreaga primă lună a calendarului – Muharram – considerată (de unde și numele) între cele patru luni sfinte, cea mai importantă fiind luna Ramadan. În ziua a 10-a a lunii Muharram e celebrată Ashura, care pentru șiiți înseamnă doliu colectiv în memoria celui de-al treilea imam al lor, Husein, nepotul Profetului, ucis la Kerbala.

Calendarul musulman – singurul calendar lunar care se mai folosește astăzi – are 354 de zile și 8 ore. Astronomii musulmani au fost, încă din secolul al VIII-lea, personaje fabuloase, filosofi și matematicieni, de al Al-Farazi până la Umar al-Khayyam, care n-a scris doar rubayat (pluralul de la rubai), „catrene”, sau capodopera „Algebra”, ci – la Observatorul din Ispahan – a numărat stelele.
 

Inchide