Argentinian, dar bun!

Redactor:
Lelia Munteanu

Doi conaționali ai Papei Francisc – Borges și Sabato – discută, în decembrie 1974. Își confruntă amintirile. Borges zice: „Pe Avenida de Mayo, un magazin avea un anunț care te asigura: Argentinian, dar bun„. Apoi, îi recită obsesiv lui Sabato versurile a ceea ce pretinde că ar fi un cântec argentinian:

„Moartea e viață trăită,
  viața e moartea ce vine.
  Căci viața nu-i altceva
  decât moartea care se dă mare…”

Amândoi urmau curând să treacă prin iadul dictaturii militare a generalului Jorge Rafael Videla (1976-1981). Până în 1983, o sarabandă de răpiri, torturi, crime a însângerat republica. Bilanțul: aproximativ 30.000 de morți și dispăruți. Între dispăruți, 500 de prunci smulși de la sânul mamelor și plasați  familiilor obediente regimului. Bunicile lor îi mai caută încă. Sunt celebrele bătrâne cu basmale albe, Bunicile din Plaza de Mayo.

Amândoi – Sabato și Borges – urmau să traverseze cei 7 ani de teroare absolută. Iar împreună cu ei, fără să-i cunoască personal  – fostul profesor de literatură, un superior provincial iezuit, viitorul cardinal Jorge Mario Bergogli. Toți trei au fost, la început, orbi. Când generalul Videla a dat lovitura de stat, în 1976, alunga de la putere peronismul care adusese țara în pragul disperării. În Argentina, loviturile de stat erau ca piruetele în tango.

La început, marele romancier, autorul capodoperei „Despre eroi și morminte”, a salutat regimul Videla. Pe general îl descria ca pe „un om cultivat, modest și intelligent”. La fel s-a raportat și Borges la dictatura militară, până să se dezmeticească: instaura în țară ordinea, pedepsea torționarii vechii puteri. Nu altfel și-a închipuit viitorul cardinal Bergoglio. Așa reiese, printre rânduri, din cartea-interviu a lui Sergio Rubin, biograful său oficial (publicată în 2010, în colaborare cu Francesca Ambrogetti).

În 1984, pe Ernesto Sabato președintele Raul Alfonsin (1983-1989, cel dintâi șef de stat ales democratic după dictatura militară) l-a însărcinat să coordoneze comisia de investigare a crimelor Războiului Murdar.

Primele acuzații la adresa cardinalului Bergoglio au apărut în preajma Conclavului din 2005 (care l-a ales pe Benedict al XVI-lea), când și Arhipeiscopul de Buenos Aires se afla pe lista papabililor.  N-a comentat atunci. A fost un personaj discret (în consistoriile din Vatican ocupa mereu un loc ultima bancă), s-a ținut permanent departe de luminile reflectoarelor. Biserica Argentinei, sub arhipăstorirea sa, și-a făcut, anul trecut, mea culpa pentru „tăcerea vinovată” din timpul dictaturii. Ce ascunde acea tăcere, Dumnezeu știe. Ceea ce știm este că Bunicile din Plaza de Mayo – care au strigat cele mai dureroase adevăruri și nu s-au sfiit să-i numească pe vinovați, când le-au aflat numele – au doar cuvinte de respect la adresa Iezuitului. Mai mult, dețin dovezi că el și-a protejat clericii și enoriașii cum s-a priceput mai bine. Nici chiar cei doi preoți, prezentați astăzi ca victime ale lui Bergoglio (primul, Orlando Yorio, decedat în 2000 și celălalt , Francisco Jalics, aflat astăzi la o mănăstire în Germania), nu l-au incriminat.  Dimpotrivă, Jalics i-a transmis binecuvântările sale, de îndată ce a aflat că a devenit Papă…

… Dacă o iei pe Avenida de Mayo și treci de intersecția cu Bulevardul 9 iulie, la cîteva sute de metri e Piața. Locul în care se află și luxoasa Catedrală. Turlele ei trufașe se zăreau de la fereastra apartamentului în care locuia Cardinalul.

În seara când a fost anunțată alegerea lui, scriind „la cald”, nu mi-am ascuns entuzisamul, doar văzându-l și auzindu-l. Am simțit că lumea intră sub zodia unui mare Papă. Fiecare zi care a trecut de atunci mi-a întărit convingerea.

Însă, mai mult decât toate cuvintele pe care le-a rostit ca Suveran Pontif până astăzi – Biserica ar deveni un ONG al compătimirilor, dacă nu L-ar mărturisi pe Hristos; citatul curajos din Leon Bloy – „cine nu se roagă lui Dumnezeu se roagă diavolului” – m-a tulburat  mărturia surorii sale, Maria Elena Bergoglio: „M-am rugat să nu fie ales…  Cu voia lui Dumnezeu, am avut șansa să-l întâlnesc pe Papa Ioan Paul al II-lea. Când mi-a venit rândul să îngenunchez și să-i sărut inelul, am ridicat capul. Avea o privire atât de plină de dragoste și atât de plină de singurătate… Dragoste și singurătate, amândouă în ochii lui, în același timp…”

Oare „viața nu-i altceva/decât moartea care se dă mare” sunt versurile unui cântec sau Borges fantasmează ca de obicei?

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide