Argentinian, dar bun!

Argentinian, dar bun!
Publicat: 17/03/2013, 12:20
Actualizat: 09/01/2020, 14:53

Doi conaționali ai Papei Francisc – Borges și Sabato – discută, în decembrie 1974. Își confruntă amintirile. Borges zice: „Pe Avenida de Mayo, un magazin avea un anunț care te asigura: Argentinian, dar bun„. Apoi, îi recită obsesiv lui Sabato versurile a ceea ce pretinde că ar fi un cântec argentinian:

„Moartea e viață trăită,
viața e moartea ce vine.
Căci viața nu-i altceva
decât moartea care se dă mare…”

Amândoi urmau curând să treacă prin iadul dictaturii militare a generalului Jorge Rafael Videla (1976-1981). Până în 1983, o sarabandă de răpiri, torturi, crime a însângerat republica. Bilanțul: aproximativ 30.000 de morți și dispăruți. Între dispăruți, 500 de prunci smulși de la sânul mamelor și plasați familiilor obediente regimului. Bunicile lor îi mai caută încă. Sunt celebrele bătrâne cu basmale albe, Bunicile din Plaza de Mayo.

Amândoi – Sabato și Borges – urmau să traverseze cei 7 ani de teroare absolută. Iar împreună cu ei, fără să-i cunoască personal – fostul profesor de literatură, un superior provincial iezuit, viitorul cardinal Jorge Mario Bergogli. Toți trei au fost, la început, orbi. Când generalul Videla a dat lovitura de stat, în 1976, alunga de la putere peronismul care adusese țara în pragul disperării. În Argentina, loviturile de stat erau ca piruetele în tango.

La început, marele romancier, autorul capodoperei „Despre eroi și morminte”, a salutat regimul Videla. Pe general îl descria ca pe „un om cultivat, modest și intelligent”. La fel s-a raportat și Borges la dictatura militară, până să se dezmeticească: instaura în țară ordinea, pedepsea torționarii vechii puteri. Nu altfel și-a închipuit viitorul cardinal Bergoglio. Așa reiese, printre rânduri, din cartea-interviu a lui Sergio Rubin, biograful său oficial (publicată în 2010, în colaborare cu Francesca Ambrogetti).

În 1984, pe Ernesto Sabato președintele Raul Alfonsin (1983-1989, cel dintâi șef de stat ales democratic după dictatura militară) l-a însărcinat să coordoneze comisia de investigare a crimelor Războiului Murdar.

Primele acuzații la adresa cardinalului Bergoglio au apărut în preajma Conclavului din 2005 (care l-a ales pe Benedict al XVI-lea), când și Arhipeiscopul de Buenos Aires se afla pe lista papabililor. N-a comentat atunci. A fost un personaj discret (în consistoriile din Vatican ocupa mereu un loc ultima bancă), s-a ținut permanent departe de luminile reflectoarelor. Biserica Argentinei, sub arhipăstorirea sa, și-a făcut, anul trecut, mea culpa pentru „tăcerea vinovată” din timpul dictaturii. Ce ascunde acea tăcere, Dumnezeu știe. Ceea ce știm este că Bunicile din Plaza de Mayo – care au strigat cele mai dureroase adevăruri și nu s-au sfiit să-i numească pe vinovați, când le-au aflat numele – au doar cuvinte de respect la adresa Iezuitului. Mai mult, dețin dovezi că el și-a protejat clericii și enoriașii cum s-a priceput mai bine. Nici chiar cei doi preoți, prezentați astăzi ca victime ale lui Bergoglio (primul, Orlando Yorio, decedat în 2000 și celălalt , Francisco Jalics, aflat astăzi la o mănăstire în Germania), nu l-au incriminat. Dimpotrivă, Jalics i-a transmis binecuvântările sale, de îndată ce a aflat că a devenit Papă…

… Dacă o iei pe Avenida de Mayo și treci de intersecția cu Bulevardul 9 iulie, la cîteva sute de metri e Piața. Locul în care se află și luxoasa Catedrală. Turlele ei trufașe se zăreau de la fereastra apartamentului în care locuia Cardinalul.

În seara când a fost anunțată alegerea lui, scriind „la cald”, nu mi-am ascuns entuzisamul, doar văzându-l și auzindu-l. Am simțit că lumea intră sub zodia unui mare Papă. Fiecare zi care a trecut de atunci mi-a întărit convingerea.

Însă, mai mult decât toate cuvintele pe care le-a rostit ca Suveran Pontif până astăzi – Biserica ar deveni un ONG al compătimirilor, dacă nu L-ar mărturisi pe Hristos; citatul curajos din Leon Bloy – „cine nu se roagă lui Dumnezeu se roagă diavolului” – m-a tulburat mărturia surorii sale, Maria Elena Bergoglio: „M-am rugat să nu fie ales… Cu voia lui Dumnezeu, am avut șansa să-l întâlnesc pe Papa Ioan Paul al II-lea. Când mi-a venit rândul să îngenunchez și să-i sărut inelul, am ridicat capul. Avea o privire atât de plină de dragoste și atât de plină de singurătate… Dragoste și singurătate, amândouă în ochii lui, în același timp…”

Oare „viața nu-i altceva/decât moartea care se dă mare” sunt versurile unui cântec sau Borges fantasmează ca de obicei?

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
ACUM, interviu LIVE, cu Anton Traian ANTONIADIS, președintele Comunității Elene din Constanţa
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...