„Arogantul, Prostănacul și Cârlanul”, o fabulă de Ion Iliescu

Redactor:
Marian Sultănoiu
„Arogantul, Prostănacul și Cârlanul”, o fabulă de Ion Iliescu
O data în plus, Ion Iliescu a dovedit, ieri, la Pro TV - în emisiunea "După 20 de ani" - că rămâne trainerul noilor generații de politicieni social-democrați.

O data în plus, Ion Iliescu a dovedit, ieri, la Pro TV – înemisiunea „După 20 de ani” – că rămâne trainerul noilor generațiide politicieni social-democrați. De ce nu, un factor de echilibruși comunicare. Între alte subiecte, Iliescu nu a avut rețineri în ada verdicte, fără să clipească, cu privire la actualul lidersocial-democrat: „Ponta e prea crud ca să candideze, azi, laCotroceni”, a spus. Apoi „vorbește cam băsescian, cam de mahala”, acontinuat. Și, mai apoi „se cam repede cu părerea, grăbindu-se să-ipromită ajutor lui Antonescu pentru prezidențiale”. Într-un cuvânt,”cârlanul” Ponta are carne bună, articulații ferme, dor de ducă,”dar e cam tânăr și prea neliniștit”.

Nu e primul portret pe care Iliescu îl face cu mână sigură.

Deși e greu să-i acorzi, întotdeauna, dreptate, fostulpreședinte palpează ca un chirurg, cântărește și diagnostichează.Fără menajamente, din puține cuvinte – câteodată unul singur -fostul președinte tușează scurt personalitatea tinerilor săicolaboratori.

Întâmplarea face că, deși își susține progeniturile politice, nule iartă și nu le menajează. Când Petre Roman a devenit o problemăpentru viziunea sa politică, l-a îndepărtat fără rețineri șiregret. Năstase, mai ascultător, a crescut în umbra „patriarhului”fără a-și permite însă inițiative radicale, chiar dacă a mai smucitîn hățuri. Când și-a luat nasul la purtare, Iliescu l-a „tușat”.”Arogantul” a fost botezat și așa i-a rămas numele.
A urmat episodul Geoană, care, de ce să n-o recunoaștem, l-a făcutpe Ion Iliescu să rivalizeze cu Mama Omida, în materie depreviziuni etno-politice și oarecum botanice, gândindu-ne lainvocatele flăcări violet de peste ani.

„Prostănacul” i s-a spus – iar unii spun că Nina Iliescu n-ar ficu totul străină de întâmplare, Iliescu însuși devoalând că doamnasa, cu un foarte dezvoltat spirit critic, este, în același timp, șicel mai acerb interpret al faptelor sale politice. Sigur, mulți aucrezut că „beștelirea” lui Geoană a plecat dintr-o ranchiunăpersonală, știut fiind că Iliescu a fost detronat în urma jocurilorde culise din partid, care l-au suit pe Geoană, nesperat, peval.
Dar fostul președinte a depănat, din nou, povestea: „Prostănac,pentru că a dinamitat viitorul politic al lui Năstase, așa cum, în2009, și-a dinamitat propriul viitor”.
Acum, Iliescu îl ține sub lupă pe pupilul lui Năstase, VictorPonta. Nu-i iartă acestuia niciun gest abrupt, nicio fanfaronadă,niciun pas nepregătit îndeajuns. Iliescu simte în Ponta tânărul deperspectivă, de ce nu, răzbunătorul neîmplinirilor lui Năstase. Dar”Cârlanul” este cam slobod la gură și cam grăbit să ardă etape,ceea ce pe Iliescu nu-l încântă. „E tânăr, impetuos, dar camnestăpânit”, schițează fostul președinte.

E bine sau e rău ca Ponta, tânărul lider social-democrat, săspună ce gândește? S-a aventurat el susținând că PSD îl va sprijinipe Antonescu la președinție, dacă va obține, pentru el, fotoliul deprim-ministru? Poate că nu, de vreme ce chiar Ion Iliescu considerăcă Ponta nu are cartea câștigătoare, încă, pentru Cotroceni. Apoi,după două mandate de președinte pe stil Traian Băsescu, sepresupune că noul șef al statului va fi mai puțin jucător,revenind, așa cum tot Iliescu spune, la menirea constitutională afuncției – aceea de a arbitra – fapt care i-ar putea conferi ovizibilitate mult mai mare premierului și, evident, puterea dedecizie.

La urma urmei, PSD, urmărind o alianță cu PNL, ar trebui să deaceva la schimb pentru a ajunge la o înțelegere în ceea ce priveșterenunțarea liberalilor la aplicarea cotei unice de impozitare,subiect aproape tabu în negocierile celor doi parteneri de dialog.Fără ca acesta să fie singurul punct de negociat de pe o listădestul de lungă.
Una peste alta, Ion Iliescu își face, încă o dată, datoria.”Politica e o curvă voluptoasă, care mănâncă prostănaci și aroganțipe pâine”, pare să spună el.
Ceea ce poate însemna că, dincolo de aparențe, e bine să tegândești de trei ori înainte să plusezi o dată, chiar dacă pare căjoci cu inspirație.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide