Azilul monștrilor sacri

Azilul monștrilor sacri
Soldatul cu mintea captivă în războiul rece se poate lua din The Manchurian Candidate, cu Laurence Harvey, lumea fictivă pe care și-o creează un bărbat ajuns în azilul de nebuni după ce a suferit trauma psihică a omorârii familiei sale, din K Pax, cu Kevin Spacey, sau din Fascination, cu Gregory Peck

Soldatul cu mintea captivă în războiul rece se poate lua din TheManchurian Candidate, cu Laurence Harvey, lumea fictivă pe careși-o creează un bărbat ajuns în azilul de nebuni după ce a suferittrauma psihică a omorârii familiei sale, din K Pax, cu KevinSpacey, sau din Fascinație, cu Gregory Peck, partenerul imaginarcreat de o minte sclipitoare, dar dementă, din A beautiful mind, cuRussell Crowe, structura clădire joasă, rectangulară, în față, turnal ororilor în spate, din alt film al lui Hitchock, Psycho, cuAnthony Perkins. Sau din multe alte filme care reiau aceste teme șimotive. Bucățile astea pot fi cusute între ele, sau, mă rog, lipitecu un superadeziv molecular, că nu mai suntem pe vremea doamneiShelley, pe locul starului masculin e plantat baiatul di Caprio,care se strâmbă până o face riduri pentru că se crede actor, selăcuiește totul electronic, se dă drumul la niște muzici „sumbre”cu mult contrabas, și pe urmă se răsucește comutatorul. De pe masade zinc se ridică ultimul film al lui Martin Scorsese, ShutterIsland, și face „Bau!”.

Scorsese n-a reușit vreodată să egaleze geniul lui Ford Coppola.Acum însă, pare că se alătură autorului Nașului, Conversației șilui Apocalypse Now, dar și al Tinereții fără tinerețe, în Azilulmonștrilor sacri, lumea tristă a bătrâneții unor mari regizori.Acolo unde simțul bun îi părăsește și prostul gust îi năpădește,făcându-i incapabili să gestioneze pumnul de clișee pe care singuriși-l aruncă pe tapet, așa încât până și un mare actor ca BenKingsley joacă fals. Am tresărit o singură dată în tot thriller-ulde groază al lui Scorsese, când l-am recunoscut în rolul bătrânuluidoctor nazist pe Max von Sydow, actorul lui Bergman din atâteafilme minunate. Credeam că e mort; văzându-l viu, m-am simțit, nuștiu cum, mai tânăr.

La urma urmei, poate că bătrânul sunt eu, pentru mine carnea etristă et j’ai vu tous les films. Și Shutter Island o fi un filmoriginal, inteligent, zguduitor, de vreme ce dintr-o sală de CinemaPRO aproape plină, doar eu m-am ridicat și am plecat înainte definal. „Nu v-a plăcut, domnu Popescu?” m-au întrebat cu oarecarereproș niște voci tinere din întuneric în vreme ce deranjamrândul.

Ar trebui ca regizorilor de marcă ajunși în faza asta să li seinterzică să mai facă film, așa cum medicul le interzice să maimănânce gras. Dar mi-a venit în minte Jiri Menzel, marele ceh, carela 70 de ani a născut splendoarea numită În serviciul regeluiAngliei. Drept care, cuprins de remușcări și bântuit de vocicritice care-mi spuneau „n-ai văzut ultimul sfert de oră, n-aivăzut nimic!” am văzut și finalul, nu spun cum. Și n-am regretat.Nu pentru că se arată pricina, ucigașul psihopat era chiarpolițistul (și eu care credeam că era cuscrul vărului de-al doileaal directorului azilului), ci pentru ultima replică a personajuluilui di Caprio: „Decât să trăiești ca un monstru, mai bine să morica un om cumsecade”.

A ști să mori ca un om cumsecade cred că rezumă perfect ce-amvrut să spun despre măreția și decăderea monștrilor sacri aicinematografului.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Ștefania a ajuns la spital! Vedeta a suferit o operație complicată: “Mi-a fost puțin frică”
Inchide