Bancnote și statui

Redactor:
Mihai Găinușă
Bancnote și statui
Plini de patos, patriotism și foame-n gât, românii vând pe OLX bancnota de Centenar. Mihai Găinușă se întreabă când vom ajunge să vindem ceva și de pe drapel. Ori roșul, ori albastrul

Fapte: din înaltul ei Olimp de instituție financiară serioasă, cu proprietăți, lefuri și privilegii grase, Banca Națională s-a scremut și a scos cu ocazia Centenarului o nouă bancnotă, de 100 de leușteni, cu întregitorii neamului. Și nu, dragi nostalgici bolșevici, nu e vorba nici de cizmar și coana Leana, nici de nea Ion Ilici, care ar fi putut reunifica Româniile în ’90, dar a avut alt ordin pe unitate. Ci bancnota îi are pe regele Ferdinand și pe regina Maria.

Toate bune și frumoase, deși mă așteptam sincer să introduci, BNR-ule, bancnota în circulație cu toptanul, că știm de cererea mare de la Pesedeu pentru pensii și salarii fără acoperire economică.

Dar bojdeuca lui Isărescu a deschis în scârbă un ghișeu, unde s-a bulucit lumea mai ceva ca la fasolea cu ciolan a lui Oprișan. De fapt fără ciolan, că de ciolan ține bine baronul.

Și cea mai tare afacere a Băncii Naționale, pe praful ăsta înainte de Sărbători, a fost că vindea bancnota de 100 cu 180 de lei. Că pliant, că țiplă, că ace, brice. Bătaie de joc și nu sesizează nimeni protecția consumatorului, Curtea de Conturi și instituțile specializate în taxarea cu suprapreț.

Deci lume buluc, aproape la fel ca la cealaltă instituție financiară suverană, Biserica Ortodoxă, unde au avut decența și totuși nu au cerut taxă de intrare în Catedrală. Deocamdată.

Imediat, românii centenari, plini de patos, patriotism și foame-n gât, au și scos hârtia la vânzare pe Olx cu 300, 500, 1000 de marafeți. Trafic cu regi și regine, care va să zică, musiu. Comerț cu simbolurile României unite, la poarta Băncii Naționale. Mă mir că Isărescu nu a strecurat lângă bancnotă și un pliant cu vinurile de la cramele dumisale. La cât de mercantil a ajuns patriotismul după suta de ani…

Și cred că, până în suta următoare de ani, tot ajungem să vindem ceva și de pe drapel. Ori roșul, ori albastrul. Că galbenul e la mijloc și e mai greu de furat. Deși la Rivuluție l-am găurit, ca să vedem prin el steagurile străinătății.

Și încă nu m-am referit la porcăriile numite generic monumentele centenarului. Grupul statuar al Facebook din Alba Iulia sau statuia Reginei Maria, azvârlită discret pe un spațiu verde lângă parcul Izvor din București.

Aia cu Facebook e clar grandomania lucrului românesc cât mai maaare, cât mai alb și mai chicios. Iar statuia doamnei care nu seamănă absolut deloc cu Regina Maria e și mai și. Am văzut-o cu ochii mei: e aurie, frate! Știți sclipiciul ăla de pe bluzele cocalarilor? Ei, așa e făcută! Iar la chip seamănă mai mult cu regina magiei, Maria Câmpina. Treaba voastră, parcă văd cu intră careva pe spațiul verde și într-o noapte ori pleacă cu statuia în spate, ori îi răzuiește haurul de pe monument. Tot mercantilismul centenar, monșer!

 

×

Declarații susținute de ministrul Finanțelor și de cancelarul Prim-ministrului

Publicată de Gandul pe Miercuri, 27 mai 2020
Gândul LIVE!
Inchide