Băsescu – avocatul lui Vântu

Băsescu - avocatul lui Vântu
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 16:57

Văd că Hotnews a făcut o listă neagră cu avocațiipolitici și mediatici ai lui S.O Vântu care au sărit să-lapere. A face liste negre pe baza opiniilor exprimate publicde niște oameni e un procedeu introdus în presa postdecembristă delătura, maculatura „România mare” în anii ’90. Nu pot fi de acordcu un asemenea procedeu specific presei din regimurilesecurist-dictatoriale. (Nu mă aflu pe această listă, deci vorbescde un principiu, nu de ceva ce m-ar afecta personal). Dar dacă totau făcut-o, le sugerez ziariștilor de la Hotnews să îl adauge pelistă, la loc de frunte, pe dl. Traian Băsescu.

Sunt unii care îl apără pe Vântu astăzi în mod delocdezinteresat? Evident că da. Ce făcea însă dl. Băsescu în 2007,chiar înaintea referendumului privind suspendarea sa? Într-oemisiune la Realitatea TV, pe atunci post pro-Băsescu până înalbastrul infinit al ochilor d-nei Melania Medeleanu, dl.președinte a susținut o adevărată trântă verbală în direct, cusubsemnatul, pe tema clasificării d-lui Vântu printreoligarhi, preluând cuvântul din propaganda rusească. Peatunci, dl. Băsescu nu folosea încă moguli. La întrebărilemele repetate, de ce nu îl pune și pe Vântu alături de Patriciu șiVoiculescu ca oligarh, dl. Băsescu a răspuns, n-o să vă vină săcredeți, dar luați înregistrarea, „pentru că Vântu nu este implicatîn politică, domnule Popescu, spre deosebire de Patriciu șiVoiculescu care vor să aibă, în afară de putere financiară, șiacces la pârghiile politice ale statului în interes personal”.Minute în șir, același domn Băsescu care de doi ani încoacevorbește de complotul antistatal al mogulului Vântu, cumpărător deoameni politici și formatori de opinie, l-a apărat pe S.O. Vântu.Atunci, Vântu era mogulul bun, așa cum este astăzipatronul B1TV, clanul Păunescu. Finalmente, dl. Băsescu mi-a făcutun hatâr: „Domnule Popescu, pentru dumneavoastră, numai pentrudumneavoastră, accept să fie numit domnul Vântu oligarh financiar.”Astăzi, astfel de replici pot părea suprarealiste, dar memoriaecranului le consemnează la virgulă.

Ceea ce am încercat să spun în aceste zile pe posturile tv și înziarul Gândul este că în confruntarea Băsescu – Vântu nu existăpersonaje pozitive. Este o luptă între doi foști golani de cartier,specializați în „perverse” cu sau fără dosul palmei, care, pânăîntr-un anumit moment s-au înțeles de minune. Apoi, ceva s-aîntâmplat, o treabă atât de puturoasă încât niciunul dintre cei doinu o face publică, oricât de mult s-ar ascuți ostilitățile. Nu amdate din care să rezulte că Băsescu a ordonat arestarea lui Vântu,dar modul în care președintele folosește orice prilej pentru a-lataca pe patronul postului Realitatea TV, ceea ce este subdemnitatea și atribuțiile funcției supreme în stat, poate duce cugândul la asta pe oricare cetățean. Și sunt convins că dacă nu sestrica căruța între ei, Vântu n-ar fi ajuns nicidecum în arestulpoliției.

Nu am date din care să rezulte o sentință de condamnare înJustiție pentru Vântu, dar îl cred în stare de orice speculațiefinanciară infracțională și văd de multă vreme cum a sunatmobilizarea generală la postul Realitatea TV pentru a-i servi înbătălia lui personală cu Băsescu.

Chiar dacă probele care să-l incrimineze pe Vântu în cazul Popa- FNI vor fi suficient de solide, miza politic-manipulatorie apriponirii lui e mult mai mare. Propaganda băsesciană vrea săinducă populației ideea că din cauza lui Vântu și nu din cauzaguvernului-calamitate Băsescu-Udrea-Boc nu vor avea oamenii cu cesă-și plătească întreținerea la iarnă. Și că Băsescu, cel caredă de pământ cu hoții, îi lipește de pereți, îitermină cu mâna lui, expresii care nu țin câtuși de puținde ideea de justiție, ci de amenințări golănești, reușește în finesă tragă în țeapă pe altcineva decât propriul său popor.

Socoteală păguboasă, după părerea mea. În actuala stare despirit a populației exasperate de regimul pedelist, aceastămanipulare va da rezultate modeste. În schimb, riscul ca, în cazulratării ținerii la răcoare a lui Vântu, ultima rămășiță din legenda- poate singura – de caftangiu politic a lui Băsescu să se spulberee foarte mare.

P.S. Inși din secta Martorii lui Băsescu, neavând ce să-migăsească în relația, cvasiinexistentă, cu Vântu s-au agățat defaptul că am spus despre domnul în cauză că are certe înclinațiiliterare. Atât – nu că ar avea talent literar, nu că ar fi un mareintelectual, biznismen, urmaș al lui Maiorescu. Pur și simplu îiplace literatura și are lecturi semnificative în domeniu, fapt decare am putut să îmi dau seama în cele câteva dăți când m-a sunat,în cei 14-15 ani care au trecut de când l-am văzut față către față.Redescopăr din nou, cu un dezgust resemnat, la jurnaliști mult maitineri decât mine, năravuri din bolșevismul anilor ’50, când, dacăspuneai despre un tovarăș care urma să fie declarat de colectivdușman al poporului că joacă bine șah, îl însoțeai curând laJilava.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Lovitură ȘOC pentru PFIZER! Anunțul venit acum este fără precedent! NIMENI nu se aștepta
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021