Bătălia pentru poporul electoral din afară

Bătălia pentru poporul electoral din afară
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 10:21

Sunt atât de mulți, că ar putea umple până la refuz o țară demărimea Lituaniei. Peste 5.012.400 răspândiți în întreaga lume, dincare 3.253.000 în Europa, potrivit datelor publicate de OrganizațiaRomânilor de Pretutindeni. De la ultima numărătoare însă, numărulemigranților români a crescut, sub presiunea sărăciei de acasă.Numai anul trecut, numărul celor plecați cu contract de muncă s-atriplat, comparativ cu 2009, iar câți lucrează la negru nimeni nuștie, Ministerul Muncii aproximând că ar fi trei sute de mii pecontinentul european.

Dintre milioanele de români cu drepturi cetățenești din diaspora(vorbitorii de română fără drepturi sunt contabilizați separat), laalegerile prezidențiale din 2009 au participat doar 138.000, unrecord față de scrutinele anterioare, peste 70 la sută dintreaceștia votându-l pe Traian Băsescu. Supărarea pesediștilor peconaționalii din străinătate (care, de asemenea, preferaseră PDL laparlamentare și europarlamentare) nu s-a stins nici după un an,Victor Ponta răbufnind, la înființarea organizației PSD Diaspora:”Noi nu l-am votat pe Traian Băsescu. L-au votat cei din diasporași a ieșit președinte. Votul lor a fost mai important decât alcelor 11 milioane de români din țară…”. Dacă o sută demii de oameni au decis cine va fi președintele României, cât șiunde se vor cântări opțiunile mai multora la alegerile viitoare?PDL speră că, și de data aceasta, vor înclina de parteasa.

Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, a repus în dezbaterepublică proiectul Legii votului prin corespondență, vechi din 2007.Menirea acestuia este aceea de a le ușura cetățenilor români dinstrăinătate participarea la procesul electoral, oferindu-leposibilitatea să-și trimită preferințele în plic, după ce s-auînscris pe listele de alegători de la ambasade și consulate. Seestimează că, astfel, numărul lor va crește semnificativ,nemaifiind nevoiți să bată drum lung până în orașele unde suntorganizate secțiile de votare. Este o lege ce ar fi trebuit săfuncționeze deja, dacă partidele nu s-ar fi concentrat exclusiv pepoporul electoral din țară.

Abia când stocul intern li se epuizează însă, își aduc aminte demarea rezervă din afară. PDL, favorit al diasporei în 2008, cu 46la sută din sufragii, va încerca să-și mărească scorul peste un an,mizând pe faptul că resentimentele acesteia față de guvernareaBăsescu-Boc s-au estompat ori nu există și, chiar dacă sunt preapuține colegii uninominale în străinătate, mai multe voturi venitede aici vor atârna mai greu în balanța finală. Partidul deguvernământ își restructurează, de aceea, organizația pentruromânii din afară, peste care a fost suveran până acum deputatulWilliam Brânză.

Necesitatea de a controla mai bine teritoriul a determinat-o peAnca Boagiu să propună spargerea organizației în patru, ceea ce l-afăcut pe deputatul Brânză să o acuze de „ideologii cu interesemeschine”. PSD, care recunoaște că încă mai are „o problemă” cudiaspora, a înființat și el o filială pentru aceasta, care va aveamult de lucru mai ales la alegerile prezidențiale.

Dacă votul prin corespondență se va dovedi un succes latestul parlamentar din 2012, atunci îi vom vedea mai des pecandidații la președinție făcându-și campanie în comunitățileromânești din Italia, Spania, Germania, Franța, Canada ori SUA,care ar putea desemna învingătorul.

Cu siguranță, niciun candidat nu-și va mai putea permite săstrige „Am câștigat!” până nu se vor număra cândva ignoratelevoturi ale poporului din afară.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...