Big Banker. Creditul FMI doar cu buletinul

Redactor:
Victor Rotariu
Big Banker. Creditul FMI doar cu buletinul
Posibilitatea suspendării acordului cu FMI a apărut atât din cauza lipsei de comunicare dintre Guvern, prin ANPC, și bancheri, cât și pentru că Fondul dă dovadă de o sensibilitate exagerat de mare când vine vorba de rugămințile bancherilor.

Posibilitatea suspendării acordului cu FMI a apărut atât dincauza lipsei de comunicare dintre Guvern, prin ANPC, și bancheri,cât și pentru că Fondul dă dovadă de o sensibilitate exagerat demare când vine vorba de rugămințile bancherilor.
Bancherii, pentru tot ceea ce au făcut rău până acum în goana lordupă un profit facil de pe urma unor persoane care au împrumutatbani fără să mai citească și contractul, trebuie pedepsiți declienți, în tribunale, și nu de instituțiile statului.
Statul este însă obligat să asigure clienților o minimă protecțieîn fața bancherilor și o bază legală care să susțină demersurile înjustiție ale celor care consideră că băncile au avut uncomportament abuziv față de ei. Ceea ce nu poate face statul estesă le spună bancherilor cât costă un credit, pentru că nu știerăspunsul. O dobândă de 7% pe an nu poate fi transformată într-unade 4% pe an peste noapte, prin lege. Aici statul a greșit.

Reticența bancherilor față de aplicarea Ordonanței Creditelor șiîn cazul împrumuturilor în curs de desfășurare poate fi explicatădoar cu ajutorul acestui argument: că nu este normal să încaseze 4%pe ceva vândut cu 7%. Atât. Celelalte prevederi, mai ales ceaprivind imposibilitatea modificării unilaterale a contractuluipentru a majora dobânzi sau comisioane, ar trebui acceptate desistemul bancar fără nicio problemă.
Sintagma „Banca își rezervă dreptul, unilateral, să…” trebuie sădispară din orice contract. Bancherii trebuie să își respecteprofesia, businessul, și să își asume, ca oricare alt investitor,riscurile și pierderile unei afaceri care merge prost în criză.Afacerea de a vinde bani este o afacere ca oricare alta.
Dispariția acestei sintagme ar pune capăt practicii bancherilor dinultimii doi ani de a-și acoperi, pe cât se poate, pierderilecauzate de creditele neperformante ale rău-platnicilor cerânddobânzi și comisioane mai mari celor care își plătesc ratele latimp.
Bancherii reclamă retroactivitatea OUG 50. Ei spun că nu se poateinterveni acum asupra costului unui credit acordat acum trei ani.Dacă au perfectă dreptate înseamnă că mulți dintre ei se contrazicsinguri. Ei se plâng că li se întâmplă exact ceea ce le-au făcut eiclienților până acum. Când banca a majorat după doi ani dobânda saucomisioanele unor credite nu s-a pus problema de retroactivitate?Nu a fost o intervenție, ulterioară, asupra costului inițial alcreditului?

Bancherii se plâng de asemenea că ANPC are puterea, conformlegii, să blocheze activitatea unei bănci în ceea ce priveștevânzarea unui anumit produs, dacă acesta nu respectă legea. Ei vorsă fie penalizați de BNR. BNR nu are și nici nu va avea vreun dreptsau vreun motiv să intervină în relația client-bancă. Nici nu estetreaba ei. Banca centrală are grijă de sănătatea sistemului bancarper ansamblu, de evoluția creditelor neperformante, de lichiditateadin sistem și așa mai departe. Banca centrală nu are de ce să fiepusă să identifice capcanele lăsate de bănci în contracteleprezentate clienților. Asta este treaba Protecției Consumatorilorcare, și așa, conform legii, când o bancă nu respectă o deciziejudecătorească, nu poate aplica decât amenzi simbolice (la afaceride sute de milioane de euro) de 10.000 de lei.

Este evident că ordonanța trebuie modificată, pentru că în acestmoment aduce deservicii, pe termen lung, atât clienților, cât șibăncilor. În același timp însă, trebuie păstrate toate prevederilecare asigură forțe sporite clienților în relația cu băncile. Estetimpul ca românii să nu mai fie tratați de către bancheri ca osimplă sursă de profit, ci ca un partener de business.
În ceea ce privește șantajul, pe față, al FMI, acesta este cu atâtmai ciudat cu cât Fondul, acest Big Banker al sistemului bancarmondial, știe foarte bine cât de importantă este relația cuclientul, măcar pentru a fi sigur că acesta îți ramburseazăcreditul.
Big Banker a dat României un credit doar cu buletinul promisiunilorGuvernului iar în contractul de credit a precizat, punct cu punct,ce va trebui să facă România pentru a putea plăti acest împrumut lascadența stabilită. Big Banker nu și-ar permite niciodată sămărească dobânda cerută unui client dacă acesta și-a respectatpartea de contract, așa cum au făcut-o „frații lui mai mici” dinRomânia cu clienții de rând.

Tags:
Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide