Birja, Roaba și Dricul

Birja, Roaba și Dricul
Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 23/04/2012, 20:09

Doctorul Raed Arafat mi se pare unul dintre foarte rarii profesioniști onești din această guvernare. Tocmai de aceea, demisia d-sale nu se justifică în acest moment. Legea Sănătății este încă în faza de dezbatere publică, nu a fost discutată în Parlament, adoptarea ei forțată, prin asumarea răspunderii guvernului, e o perspectivă respinsă public și clar de președintele Băsescu. Deocamdată, această lege apare doar sub formă de cadru general, suportând, deci, ajustări și precizări. Mai e de luptat. Demisia de onoare din funcția de secretar de stat, care înseamnă mai multă răspundere decât cea de fondator al SMURD, se dă doar când nu mai ai nicio speranță, fie și teoretică, de a schimba ceva.

Dr. Arafat nu ține seama nici măcar de faptul că punctele sensibile ale Legii Sănătății n-au avut timp să se traducă și să se așeze în conștiința publică, ca să înțeleagă și oamenii cine pe ce se ceartă. Gestul prematur al d-sale este explicabil mai degrabă din perspectiva unei schimbări politice de regim în urma alegerilor de anul acesta, decât din punct de vedere profesional. Regret că logica mă obligă să spun asta.

În ceea ce privește serviciul de Urgență și ambulanțele, nu am decât o certitudine: echipajul de salvare trebuie să ajungă rapid la bolnav și să-i acorde o asistență eficace. În rest, doar întrebări:

1. Va fi avantajat bolnavul grav de o concurență între firme de Urgență asemenea celei dintre companiile de taxiuri? Dacă firma de taximetre „Birja” răspunde târziu sau deloc la apel, dacă mașina întârzie sau șoferul fumează fără să-ți ceară permisiunea, data viitoare vei suna la firma „Roaba”. În cazul ambulanțelor însă, se poate să suni direct la „Dricul”.

2. Asta dacă decide bolnavul sau apropiații săi alegerea firmei de Urgență. Dacă alegerea va aparține statului, bolnavul putând să sune la un număr de uz general, atunci pe ce criterii se va face ea? Fiind vorba de acces la banii statului, nu vom asista la manevre ca acelea pe care le fac firmele farmaceutice când e vorba de medicamente compensate de la buget?

3. Până una-alta, SMURD funcționează suficient de coerent și eficient. Poate fi un principiu de reformă slăbirea sau chiar dizolvarea a ceea ce merge? Garantează dl Băsescu și guvernul său că nu vor muri oameni cu zile până când noul sistem de Urgență va funcționa măcar la nivelul SMURD? Sper că nu se ia în considerare răspunsul „Reforma cere sacrificii”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...