Blaga, descentralizarea și ideea simplă a Secuimii

Redactor:
Marian Sultănoiu
Blaga, descentralizarea și ideea simplă a Secuimii
Ministrul Blaga, altfel unul dintre cei mai puțin pleziriști oameni din Guvern, om echilibrat și analitic, critică partidele politice pentru că, atunci când vine vorba de regionalizare, acestea se blochează pe "ideea simplă a Secuimii".

Ministrul Blaga, altfel unul dintre cei mai puțin pleziriștioameni din Guvern, om echilibrat și analitic, critică partidelepolitice pentru că, atunci când vine vorba de regionalizare,acestea se blochează pe „ideea simplă a Secuimii”. Poate pe ideea,deloc simplă a „secuimizării”, ar fi fost mai potrivit să spunădomnul Blaga, întrucât, despre secui și Secuime nu i-am prea auzitpe români și partidele lor să vorbească, cel puțin în ultimaperioadă, de când se luptă ca la Verdun să-și apere pensiile șisalariile. Totodată, ministrul Administrației și Internelor le-acerut românilor și maghiarilor să renunțe la discursurile”pre-electorale sau electorale” și să ajungă la o formulă în careinteresul fiecărui cetățean din această țară să fie și interesulcelor care iau decizii. Frumos și electoral spus, dar nu se-nțelegecare români și care maghiari trebuie să ajungă la o anumeformulă.

Oare aflarea formulelor de bună rânduială a țării șiteritoriului ei nu este meseria guvernelor? Și, mai pe urmă, dacăvorbim de Guvern, nu înseamnă el astăzi pacea și buna înțelegereîntre românii de la PDL și maghiarii de la UDMR? N-ar fi cel mainimerit ca tocmai aceste două partide să iasă din blocaj și săînfăptuiască regionalizarea, în interesul țării și al cetățenilorsăi?

Sincer, nu mi-e clar dacă ministrul Blaga a încercat săsuprapună astfel încă o temă de dezbatere civică peste toatecelelalte fumigene aruncate în piață, ca să pitească exceseleCabinetului Boc, ori vrea să se spele pe mâini, ca Pilat din Pont,de o obligație extrem de sensibilă. Concluzia sa de etapă a fostaceea că nici „fragmentarea administrativă” – în zeci de județe -,dar nici „consolidarea radicală” – a Secuimii, probabil – nu suntde dorit. E limpede. Și atunci, de ce ministrul Administrației nu aabordat la fel de limpede această temă într-o ședință de guvern, înprezența vicepremierului Marko Bela și a celorlalți miniștri UDMR,și s-a văzut nevoit să arunce pisica în curtea „partidelorpolitice”?

Cu siguranță, PDL nu-și permite să-și deranjeze partenerul deguvernare spunându-i că Ținutul Secuiesc va fi descentralizat îndouă, trei regiuni. Aici nu e vorba doar de simple mesajeelectorale. Strategia UDMR, declarată într-un fel sau altul, esteaceea de a construi cadrul legislativ în interiorul căruia sămeargă, „cu pași mici”, către „secuimizare”.

„Deși nu-și găsește expresie administrativă ca atare, ȚinutulSecuiesc este o entitate distinctă prin tradiții, cultură șiposibilități de dezvoltare economică”, spunea, la Miercurea Ciuc,un lider UDMR, cu o zi înainte ca Adunarea Aleșilor Locali dinSecuime să ceară organizarea de referendumuri locale pentrustabilirea stemei, imnului și drapelului Ținutului Secuiesc. Înaceleași împrejurări, conducerile Consiliului Național al Secuilorși Partidul Civic Maghiar au anunțat că sprijină un proiect de legepentru autonomia Ținutului Secuiesc și intenționează să obțină,printr-o decizie a locuitorilor din zonă, dreptul de a avea unreprezentant în Consiliul Europei sau în Uniunea Europeană, care săaibă rolul de a pleda pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Laevenimentul respectiv a participat și președintele ConsiliuluiNațional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, care, întretimp, a devenit vicepreședinte al PE.

Poate că din aceste motive, unele partide se mai blochează, iarunii români, cărora neam de neamul lor nu le-ar fi stat mintea ladescentralizare, dacă ar fi avut de-a face cu una corectă, îninteres național, mai tresar când și când, patriotic.

Citește și Boc:”Nu vom putea avea niciun fel de structură cu componentă federalăîn România, prin care să putem vorbi ca în Germania de landuri, sauca în America de state”

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide