Boala lui Erostrat

Boala lui Erostrat
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 03:44

„Sindromul maiestate”. Nu-mi imaginam când am dat acest titlueditorialului de marți că T. Băsescu va confirma personaldiagnosticul în mai puțin de 48 de ore. Abdicarea regelui Mihai -un act de trădare națională. Regele Mihai – slugă la ruși. Deși amcomentat azi noapte la Realitatea TV aceste declarații alepreședintelui României, parcă tot nu-mi venea să cred că au fostfăcute.
Am fost un copil crescut în comunism. Despre regele Mihai auzeammereu că a plecat din țară cu 16 vagoane pline cu averea lui, defapt, a poporului. Că era exponentul cel mai de seamă al vechiiorânduiri burghezo- moșierești și că a abdicat sub presiuneamaselor populare. Din actul de la 23 august 1944, regele eraaproape exclus, ca și partidele istorice, ni se spunea că PartidulComunist a făcut totul. Dar nu am auzit niciodată, nici măcar înperioada de maxim național-comunism antisovietic sub Dej șiCeaușescu, că Mihai I ar fi fost trădător de țară, că ar fi vândutRomânia rușilor. Acum știu că acest gen de acuză aparțineaGermaniei naziste și legionarilor fugiți în străinătate subprotecția hitleriștilor, după înfrângerea rebeliunii Gărzii de Fierdin ianuarie 1941. Și este o minciună propagandistică sfruntată,publicabilă astăzi doar în foaia „România mare”.

Nu are rost să fac acum un rezumat al evenimentelor care au dusla abdicarea din 30 decembrie 1947. Orice român care a dorit săcunoască istoria nefalsificată a României a putut să se informezedupă 1989. Amintesc doar că regele Mihai nu avea ce să vândărușilor în ’47, căci România era vândută deja lui Stalin, din 1944,de marile puteri vestice, la bucată și procent scris pe șervețel deWinston Churchill. În momentul abdicării, regele era deposedat deorice putere, țara fiind de facto stăpânită de Dej, Pauker,Bodnăraș și consilierii sovietici. Ce să-i reproșezi, că n-aîmpărtășit soarta lui Nicolae al II-ea, omorât de bolșeviciîmpreună cu familia?

Nu sunt monarhist, sunt republican. Nu l-am considerat niciodatăpe fostul rege o soluție pentru România post comunistă, nu sunt unfan al Casei Regale. Dar după aceste declarații ale președinteluiBăsescu, mă simt ca stropit cu rahat. Pentru că șeful statului alcărui cetățean sunt a insultat nici mai mult, nici mai puțin decâtIstoria României. A făcut-o în același fel în care se porcăiește cualde Ponta, Antonescu, Voiculescu, Vântu. S-a năpustit, din senin,din iarbă verde, asupra unui brand internațional al României, cătot aveam prea multe, fostul rege Mihai, ultimul supraviețuitordintre șefii de stat în funcție în perioada celui de-al DoileaRăzboi Mondial, recunoscut ca atare și invitat la evenimenteinternaționale de nivelul cel mai înalt. De ce? Ca să mai facă unbine României, și așa cu o imagine în lume ca vai de capul ei.

A făcut-o cu același ton cu care, condamnând comunismul înParlament în 2006, număra printre crimele imprescriptibile aleacestui regim „abdicarea forțată a regelui Mihai”.

Spuneam încă de la azvârlirea pe piață de către T. Băsescu areconstituționalizării și regionalizării României că aceste acte,produse peste noapte în stilul Elenei Ceaușescu, definit popular înanii ’80: „Șade Leana pe closet / Și mai face un decret”, nu arerost să fie interpretate politic, economic, social, căci ele țin dedomeniul psihopatologiei. „Complexul Cuza”, cum numeam afecțiunealui T. Băsescu, îl face să se dea de ceasul morții ca să lase ourmă în istorie, fie și cea a șarpelui pe asfalt. Fiind uniresponsabil egolatru, care a jucat poker la cacealma cu țara pemasă încă din 2004, nu se dă în lături pentru asta de la azdruncina stabilitatea statului român, a crea din nimic tensiuniinteretnice, tensiuni între Budapesta și București, insultândgeografia României ca să poată trece acum la înjurături adresateIstoriei.

De fapt, nu Cuza, ci Erostrat e numele cel mai potrivitfaciesului lui Băsescu în vreme ce scandează scrâșnit: „vor ficonfiscate averile bogaților și date cetățenilor”, „regionalizarea?- cert e că se va face!”, „regele Mihai – slugă la ruși”. Erostrata fost grecul care a dat foc unei minuni a lumii antice, templulzeiței Artemis din Efes, doar pentru că, incapabil să creeze ceva,să construiască, era ros de ambiția ca numele lui să rămână cumvaîn posteritate. Mi-e tot mai teamă că T. Băsescu poate și el săreușească asta.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...