Bombardarea păcii

Bombardarea păcii
Publicat: 12/07/2014, 19:31
Actualizat: 13/01/2020, 02:23

Într-un interviu publicat în Le Monde, la 15 octombrie 1971, fostul premier (1969-1974) conchidea cu privire la Israel: „Această țară există ca urmare a unei promisiuni făcute de Dumnezeu Însuși. Ar fi ridicol să-i cerem socoteală asupra legitimității sale”.

Poporul Ales pe Pământul Promis – statul Israel și-a făcut din aceste două sintagme biblice un titlu de proprietate. Doamna Meir o spune măcar cu umor, alții au declarat-o cu încrâncenare. Dar pământul aparține și palestinienilor. Iar atunci când religia (iudaismul) se amestecă propagandistic cu politica (sionismul), rezultatul este cel pe care îl vedem, din anii ”30 ai secolului trecut încoace.

Nu vreau să stârnesc demonii unei istorii dureroase. Astăzi, rachetele israeliene cad în Gaza peste un „ghetou în aer liber” – o populație densă, masată pe o limbă de pământ și adusă la disperare. Rachetele palestinienilor (mai exact, ale aripii militare a Hamas), de proveniență rusească și iraniană, cad tot mai aproape de Tel-Aviv, spre exasperarea civililor terorizați, sătui de alarme aeriene.

Uciderea celor trei adolescenți israelieni pe Malul de Vest – (victime morale ale ambiției premierului Netanyahu de a construi în continuare colonii în Cisiordania, cei trei erau în vizită la rude) – fapt abominabil, n-a fost asumat de Hamas. Uciderea, în Ierusalimul de Est, a adolescentului palestinian – alt fapt abominabil – n-a fost asumată de extremiștii evrei. Însă, atât un episod cât și celălalt, s-au transformat în pretexte pentru ca eternele tratative de pace, împotmolite oricum, să fie puse din nou între paranteze.

Israelienii, al căror răspuns armat e mereu disproporționat (sunt cea mai mare putere militară din zonă), amenință cu un atac terestru.

Ultima reconciliere dintre Hamas și Fatah, care durează de vreo trei luni și privește alegerile parlamentare și prezidențiale din toamnă, a stârnit mânia premierului Netanyahu, care nu dorește ca Hamas (care controlează Fâșia Gaza) să participe la negocierile de pace, alături de Fatah (care controlează Cisiordania). Deși nu mai e nici Hamas ce-a fost, Israelul o consideră în continuare o organizație teroristă, cu toate asigurările liderilor acesteia că nu-și doresc altceva decât soluția, agreată internațional, a două state.

În negocierile de pace din ultimii ani, Netanyahu a fost mai mult decât sucit: întâi i-a reproșat președintelui Abbas că, nereprezentând și Hamas-ul la masa tratativelor, nu poate fi luat în serios, iar mai nou i-a reproșat că s-a reconciliat cu Hamas, făcând imposibile orice discuții despre pace.

Rapiditatea cu care premierul israelian a conchis că uciderea adolescenților israelieni în Gaza a fost cu certitudine opera Hamas e cel puțin suspectă. Cum la fel de ciudată e declarația purtătorului său de cuvânt, Mark Regev, (alt mincinos volubil) care n-a ezitat să compare Hamas cu… ISIS, rezultând următoarea gogomănie: „Hamas e o organizație teroristă, nu foarte diferită de ISIS din Irak, de Hezballah din Liban”, explicând că Hamas se opune existenței statului Israel (informație perimată, ventilată ca proaspătă cu bună știință) și își dorește, în locul Israelului, un… califat, precum suratele ei. Nimic mai aberant.

Să nu uităm că Hamas a adoptat față de războiul civil din Siria o „ambiguitate constructivă”- nu s-ar opune fățiș regimului Bashar al-Assad care a sponsorizat-o, dar nici nu suportă să-și vadă frații sunniți sub tirul regimului de la Damasc. Faptul că Hamas nu se poate pronunța decis în favoarea allawiților care conduc Siria i-a făcut să piardă în ultima vreme stipendiile Iranului (care, din 2006, livra lunar în Gaza aproximativ 15 milioane de dolari). Șiiții din Hezballah au susținut permanent și pe față regimul al-Assad, ca inamici ai sunniților ISIS, dar n-au încetat să sprijine cauza palestiniană. Acest complicat sistem de frății de conjunctură și dușmănii istorice n-au nici o legătură cu poveștile diversioniste ale purtătorului de cuvânt.

Pentru Netanyahu însă nici un pretext nu e de lepădat ca să deturneze negocierile de pace cu palestinienii. Noile sale ecuații privind Orientul Mijlociu (Iraq=Iran și Hamas=Al-Qaida + ISIS), așa cum le transcria zilele trecute Chemi Shalev în „Haaretz” (cel mai vechi cotidian din Israel), induc unui public sătul de conflicte spaime noi. Iar premierului îi oferă ocazia de a-și justifica politica securitară și a descinde în Gaza, pentru pedepsirea Hamas.

Amorsarea acestui nou conflict poate avea urmări catastrofale, atât pentru palestinieni, cât și pentru israelieni. Este exemplul cum niște lideri politici nu pot sau nu au interesul să pună capăt tragediei unor popoare mințite mereu că, dacă vor pace, trebuie să se pregătească de război.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Bill Gates a dat marea lovitură! Câți bani a făcut în timpul pandemiei. Toată lumea...
Lovitură totală pentru românii care stau la bloc. Cea mai proastă veste în plină iarnă:...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...