• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

BREAKING NEWS: Mircea Lucescu se simte bine. Și trage în vatman

BREAKING NEWS: Mircea Lucescu se simte bine. Și trage în vatman
Nu știm cum am trăit până acum fără să tindem, ca rasă umană, către gena Lucescu, însă am aflat în acest weekend că, la un pas fiind de a-l pierde într-un stupid accident de circulație, era să ne ratăm ca nație

Că televiziunile românești au pierdut demult simțul conceptului de „breaking news” și ne prezintă zi de zi șocuri clocite în redacție, de tipul băsescianului „afară plouă”, scrise cu majuscule pe fond galben, ne-am lămurit. E starea presei de azi, iar noi, „scribii”, avem, la rându-ne, bubele noastre.

Premiera în cazul Mircea Lucescu este alta. Pentru prima oară, corifeii de serviciu din platouri și reporterii marca „ce ați simțit în acele momente” au avut șansa de a preaslăvi și de a transmite non-știri îngrijorate despre un personaj care încă trăiește. De obicei, în România asistăm la astfel de spectacole grețoase doar când o personalitate moare.

Am aflat astfel că reputatul antrenor de fotbal, ale cărui calități de tehnician sunt incontestabile, a fost până acum subevaluat: el nu este doar „un monument al fotbalului românesc”, ci o comoară a culturii și societății românești, un model pentru oricine are pretenția că e român, ba chiar om.

Nu știm cum am trăit până acum fără să tindem, ca rasă umană, către gena Lucescu, însă am aflat în acest weekend că, la un pas fiind de a-l pierde într-un stupid accident de circulație, era să ne ratăm ca nație.

Un întreg mecanism de PR și de strâns capital de imagine s-a declanșat penibil în jurul unui om care, într-adevăr, nu poate fi acuzat de nimic, decât că este un șofer nepriceput și poate un pic cam tupeist. „Un filozof al volanului”, cum l-a numit fostul său patron, George Copos.

Prin lumina reflectoarelor de televiziune de la poarta Spitalului Universitar au început să curgă personajele din fotbal, venite să se intereseze, la marginea patului de spital, dacă „Il Luce” se simte bine. Uman, frumos, și totuși atât de ipocrit. Oare un om cu patru coaste rupte simte nevoia de așa ceva?

Medicii care l-au tratat nu s-au lăsat mai prejos și au intrat în joc. Ai fi zis că asistăm cel puțin la o separație de siameze, dacă nu la descoperirea leacului pentru cancer. Când colo, o întreagă comisie „interdisciplinară” de 11 doctori și chirurgi s-a adunat de la mai multe spitale, pentru a performa o banală operație.

Chiar ei au spus că viața lui Lucescu nu a fost nicio secundă în pericol, dar au făcut acest lucru în conferințe programate la câteva ore una de alta, precum și în rapoarte date presei la poarta spitalului, din care aflai că nu s-a întâmplat nimic. Totul a fost cum nu se poate mai banal, doctoricește vorbind.

Totuși, nu poți condamna o breaslă mânjită de confrații care iau șpagă de la muribunzi sau de pacienții care fug de spitalele românești la Budapesta și la Viena, că se agață de o astfel de geamandură de PR. Pentru a arăta că sistemul sanitar românesc nu este chiar așa de praf cum s-a creat percepția în ultimii ani, medicii de la Universitar s-au folosit de un „înger” puțin julit precum Mircea Lucescu, ca să dea o poleială sistemului medical.

Ce a pățit de fapt Mircea Lucescu? Obișnuit poate cu șoferul pus la dispoziție de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, Lucescu a întors scurt la stânga pe linia de tramvai, fără măcar să arunce o privire în spate, și a fost luat pe sus de un tramvai. Apoi a fost proiectat în mașina unei șoferițe, pe contrasens, care se oprise tocmai ca să-l lase pe Lucescu să treacă. Nimeni nu a pățit nimic, în afară de șoferul vinovat: Mircea Lucescu.

Nu i s-a spus niciodată așa maestrului „Il Luce” – șofer vinovat, pentru că nu rimează. Nu dă bine. Dacă vreun alt șofer cu SUV argintiu ar fi comis-o, s-ar fi șters cu el pe jos în piața publică.

Întors de sărbători la București, Mircea Lucescu pare să se fi molipsit de tupeul aiuritor al șoferului-bizon, specie care infestează șoselele pline de surprize ale României. De pe patul de spital, îmbărbătat poate de osanalele care i se ridică de trei zile la televizor, „Il Luce” uită cine e de vină în toată povestea și trage în vatman: „Parcă a vrut să dea peste mine”, a declarat el pentru un ziar de sport.

Acest șmecher cu tramvai ar trebui să fie dat afară din RATB și să înfunde pușcăria. Unde vă grăbeați, domnule vatman? Nu puteați să aruncați o ancoră, să virați stânga sau dreapta de pe șine, orice, numai să aibă timp „Il Luce” s-o cotească scurt peste linii?

Inchide