Bucluc

Redactor:
Lelia Munteanu

Politica premierului ErdoÄŸan nu cunoaște cuvântul „compromis”. (O paranteză pentru ghiaurii de la unele televiziuni: în pronunția numelui ErdoÄŸan nu se aude litera „g”, iar accentual cade pe prima silabă).

Întors din turneul magrebian, întâmpinat la aeroport de 10.000 de suporteri (activiști ai Partidului Dreptății și Dezvoltării) Sultan Tayyip n-a înmuiat tonul față de protestatari, ba dimpotrivă: „Poliția și-a făcut datoria!”. (Deși, cu doar patru zile în urmă, dăduse asigurări că abuzurile forțelor de ordine vor fi investigate și sancționate). „Protestele, care s-au transformat în vandalism și totală anarhie, trebuie să înceteze imediat!”.  „Allahu akbar!”, i-au strigat takbir-ul, satisfăcuți, suporterii. „Nici o putere, în afara aceleia a lui Allah, nu va putea opri ascensiunea Turciei!”, i-a încredințat carismaticul lor lider.

În absența primului ministru, vicepremierul Bülent Arinç – care, spre deosebire de ErdoÄŸan, n-a încetat să suțină că manifestațiile sunt „corecte și legitime”, iar poliția a folosit, în primele zile, „metode brutale” – a dat fuga la Palatul Prezidențial, la conciliantul președinte Abdullah Gül. Ca urmare a discuției dintre cei doi fruntași ai Partidului Dreptății și Dezvoltării, vicepremierul s-a întânit vineri cu un grup restrâns de protestatari. Iată revendicările acestora, augmentate: 1) Parcul Promenadei (Gezi Park) să râmână așa cum este; 2)  Centrul Cultural Atatürk să nu fie demolat; 3) Renunțarea la „Yavuz Sultan Selim”, ca nume al celui de-al treilea pod care urmează să fie construit peste Bosfor; 4) Renunțarea la construcția celui de-al treilea  aeroport in Istanbul; 5) Renunțarea la proiectatul Canal Istanbul; 6) Pedepsirea tuturor celor  vinovați de brutalizarea manifestanților.

Deși în piețele marilor orașe ale Turciei s-au putut auzi cele mai diverse – chiar năstrușnice – revendicări, să le analizăm pe acestea șase. În afara ultimei, toate se subsumează aspirațiilor ctitoricești ale lui Sultan Tayyip: „Turcia are nevoie de un proiect magnific, nebunesc, până în 2023” (aniversarea centenarului republicii), declara Erdogan în campania electorală din 2011.

Parcul Promenadei e cea mai măruntă dintre ambițiile premierului. În perimetrul celor 30 de hectare, intenționează să reconstruiască vechile cazarme musulmane și un mall. La cel din urmă pare să fi renunțat, la celelalte – nu. Au dreptate și oamenii din stradă: într-un oraș cu aproape 14 milioane de locuitori, betonat și asfaltat, fiecare plămân de verdeață e prețios. În ce privește Centrul Cultural Atatürk din Piața Taksim, acesta este în primul rând un puternic simbol kemalist. În locul lui, ar trebui să se ridice Opera (chiar păstrând numele lui Atatürk). Neconsolidată, actuala clădire nu va rezista, oricum, unui cutremur mediu. Cât despre numele celui de-al treilea pod peste Bosfor, e o problemă lesne de rezolvat. Numele lui Selim cel Cumplit, „Yavuz Selim” (1512-1520), sultanul care l-a precedat pe Suleiman Magnificul, e legat de masacrul allawiților, în lupta pentru  supremația otomană în Orient. Firește că o astfel de denumire dată podului ar jigni minoritatea șiită (allawită) din Turcia, care numără în jur de 20 milioane de suflete, într-o țară de aproape 75 milioane de locuitori, majoritar sunniți. (O simplă concidență: în multe orașe unde s-au extins protestele, există minorități allawite semnificative). Renunțarea la construcția celui de-al treilea aeroport în Istanbul, ca și renunțarea la proiectul Canalului Istanbul sunt două revendicări stranii. Cele două aeroporturi – Atatürk, pentru zona europeană și  Sabiha Gökçen (după numele primei turcoaice pilot militar), pentru zona asiatică – nu mai fac față fluxului de călători. Un al treilea aeroport (ErdoÄŸan îl visează „cel mai mare din lume”) e un proiect dezirabil. E drept că, pentru a-l realiza, ar trebui defrișate niște hectare de pădure. În fine, Canalul Istanbul (Marea Neagră-Marea Marmara) – o altă investiție importantă – a devenit o necesitate stringentă pentru fluidizarea traficului naval în Bosfor.

Ar mai fi de adăugat, deocamdată, că ErdoÄŸan s-ar putea să dea de bucluc, câtă vreme președintele și vicepremierul s-au coalizat în a empatiza cu manifestanții. La anul sunt alegeri prezidențiale, iar Sultan Tayyip nu și-a ascuns niciodată dorința de a candida. Dar despre aceste frământări politice, despre declarațiile Statelor Unite din ultimele zile (cam prea multe și prea îngrijorate), despre „europenismul” lui Abdullah Gül și „antieuropenismul” lui Erdogan – e și  mâine o zi, timp berechet.

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Se întâmplă în România. Zilieri angajați să culeagă cânepa de pe o plantație de șase...
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Apel disperat din Italia! Moaștele papei Ioan Paul al II-lea au fost furate. Polițiștii sunt...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide