Bucluc

Bucluc
Publicat: 08/06/2013, 23:01
Actualizat: 12/01/2020, 17:48

Politica premierului ErdoÄŸan nu cunoaște cuvântul „compromis”. (O paranteză pentru ghiaurii de la unele televiziuni: în pronunția numelui ErdoÄŸan nu se aude litera „g”, iar accentual cade pe prima silabă).

Întors din turneul magrebian, întâmpinat la aeroport de 10.000 de suporteri (activiști ai Partidului Dreptății și Dezvoltării) Sultan Tayyip n-a înmuiat tonul față de protestatari, ba dimpotrivă: „Poliția și-a făcut datoria!”. (Deși, cu doar patru zile în urmă, dăduse asigurări că abuzurile forțelor de ordine vor fi investigate și sancționate). „Protestele, care s-au transformat în vandalism și totală anarhie, trebuie să înceteze imediat!”. „Allahu akbar!”, i-au strigat takbir-ul, satisfăcuți, suporterii. „Nici o putere, în afara aceleia a lui Allah, nu va putea opri ascensiunea Turciei!”, i-a încredințat carismaticul lor lider.

În absența primului ministru, vicepremierul Bülent Arinç – care, spre deosebire de ErdoÄŸan, n-a încetat să suțină că manifestațiile sunt „corecte și legitime”, iar poliția a folosit, în primele zile, „metode brutale” – a dat fuga la Palatul Prezidențial, la conciliantul președinte Abdullah Gül. Ca urmare a discuției dintre cei doi fruntași ai Partidului Dreptății și Dezvoltării, vicepremierul s-a întânit vineri cu un grup restrâns de protestatari. Iată revendicările acestora, augmentate: 1) Parcul Promenadei (Gezi Park) să râmână așa cum este; 2) Centrul Cultural Atatürk să nu fie demolat; 3) Renunțarea la „Yavuz Sultan Selim”, ca nume al celui de-al treilea pod care urmează să fie construit peste Bosfor; 4) Renunțarea la construcția celui de-al treilea aeroport in Istanbul; 5) Renunțarea la proiectatul Canal Istanbul; 6) Pedepsirea tuturor celor vinovați de brutalizarea manifestanților.

Deși în piețele marilor orașe ale Turciei s-au putut auzi cele mai diverse – chiar năstrușnice – revendicări, să le analizăm pe acestea șase. În afara ultimei, toate se subsumează aspirațiilor ctitoricești ale lui Sultan Tayyip: „Turcia are nevoie de un proiect magnific, nebunesc, până în 2023” (aniversarea centenarului republicii), declara Erdogan în campania electorală din 2011.

Parcul Promenadei e cea mai măruntă dintre ambițiile premierului. În perimetrul celor 30 de hectare, intenționează să reconstruiască vechile cazarme musulmane și un mall. La cel din urmă pare să fi renunțat, la celelalte – nu. Au dreptate și oamenii din stradă: într-un oraș cu aproape 14 milioane de locuitori, betonat și asfaltat, fiecare plămân de verdeață e prețios. În ce privește Centrul Cultural Atatürk din Piața Taksim, acesta este în primul rând un puternic simbol kemalist. În locul lui, ar trebui să se ridice Opera (chiar păstrând numele lui Atatürk). Neconsolidată, actuala clădire nu va rezista, oricum, unui cutremur mediu. Cât despre numele celui de-al treilea pod peste Bosfor, e o problemă lesne de rezolvat. Numele lui Selim cel Cumplit, „Yavuz Selim” (1512-1520), sultanul care l-a precedat pe Suleiman Magnificul, e legat de masacrul allawiților, în lupta pentru supremația otomană în Orient. Firește că o astfel de denumire dată podului ar jigni minoritatea șiită (allawită) din Turcia, care numără în jur de 20 milioane de suflete, într-o țară de aproape 75 milioane de locuitori, majoritar sunniți. (O simplă concidență: în multe orașe unde s-au extins protestele, există minorități allawite semnificative). Renunțarea la construcția celui de-al treilea aeroport în Istanbul, ca și renunțarea la proiectul Canalului Istanbul sunt două revendicări stranii. Cele două aeroporturi – Atatürk, pentru zona europeană și Sabiha Gökçen (după numele primei turcoaice pilot militar), pentru zona asiatică – nu mai fac față fluxului de călători. Un al treilea aeroport (ErdoÄŸan îl visează „cel mai mare din lume”) e un proiect dezirabil. E drept că, pentru a-l realiza, ar trebui defrișate niște hectare de pădure. În fine, Canalul Istanbul (Marea Neagră-Marea Marmara) – o altă investiție importantă – a devenit o necesitate stringentă pentru fluidizarea traficului naval în Bosfor.

Ar mai fi de adăugat, deocamdată, că ErdoÄŸan s-ar putea să dea de bucluc, câtă vreme președintele și vicepremierul s-au coalizat în a empatiza cu manifestanții. La anul sunt alegeri prezidențiale, iar Sultan Tayyip nu și-a ascuns niciodată dorința de a candida. Dar despre aceste frământări politice, despre declarațiile Statelor Unite din ultimele zile (cam prea multe și prea îngrijorate), despre „europenismul” lui Abdullah Gül și „antieuropenismul” lui Erdogan – e și mâine o zi, timp berechet.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...