Câini și oameni

Câini și oameni
Publicat: 05/09/2013, 18:57
Actualizat: 29/07/2014, 21:54

Am scris acest text acum mai rău de 10 ani. L-am republicat acum 3 ani. O fac din nou astăzi.

Acest simplu fapt este un simptom sinistru al paraliziei societății românești, nu numai în ce privește câinii și oamenii.

Dacă mai trăiesc, o să vă reamintesc textul sub alt titlu și peste încă 10 ani, pentru că oamenii și câinii pier, în vreme ce prefăcătoria față de noi înșine dăinuie și crește.

Reporterilor care vâră microfonul sub nasul militantelor dragostei de câini nu le dă prin cap să pună o întrebare simplă: ați tăiat vreodată un pui de găină? I-ați pus tălpile pe aripi, i-ați apucat capul cu o mână, i-ați retezat gâtul cu cuțitul ținut în cealaltă? Ar obține, cu siguranță, nuuu! – uri oripilate sau bâiguieli. Sensibilele cucoane „n-ar omorî o muscă”. Ele „au suflet”. Ele au lăsat totdeauna treaba asta pe seama soțului sau au rugat un vecin. Cele mai multe iau puii din magazin, gata omorâți de alții și înghețați, ceea ce le rezolvă problemele cu naturelul simțitor.

Toată povestea asta cu câinii vagabonzi contrapune așa – zisei „cruzimi” a unor „criminali” ca primarul Băsescu un fariserism mai mult sau mai puțin conștient. Existența întregii societăți omenești se bazează pe un lung lanț de crime față de animale. Dacă n-avem dreptul să omorâm câinii vagabonzi, cine ne dă dreptul să decapităm vacile, să înjunghiem porcii, să înfigem în buza peștilor de bună credință cârlige de oțel? De ce practicăm „genocidul” asupra șobolanilor sau gândacilor, venind peste ei cu deratizarea și dezinsecția? N-ar fi mai uman să-i castrăm unul câte unul? Sau, mă rog, să-i eutanasiem cu o injecție care costă cât un prânz pentru un om, în sunete de muzică preclasică, deoarece s-a demonstrat că șobolanului îi place? Sau, și mai bine, să-i lăsăm să se „înfrățească” cu copiii, pe care au ajuns să-i sfâșie prin nordul Moldovei.

Castrarea câinilor vagabonzi, de care se agață cu încăpățânare activiștii protecției animalelor, e o ipocrizie „umanitară”. Nu omori specimenul, îi omori urmașii: „crima” e transportată în viitor, virtualizată, nu mai deranjează la umanism. Eutanasia, altă ipocrizie, plimbată de toți prin gură. Aceasta înseamnă moarte provocată fără durere pentru a curma o suferință incurabilă. Or, în cazul maidanezilor, e vorba și de suprimarea celor sănătoși, pe care nu-i revendică nimeni în termen de zece zile – ca fapt divers, în imperiul democrației, SUA, un câine fără stăpân adunat de pe stradă este lichidat în 48 de ore.

Într-un singur caz aș fi sută la sută de acord cu societățile de protecție a animalelor: cel al ticăloșiei numite vânătoare, „sportul” omorârii vietăților de plăcere.

Așa-zisa iubire de animale, când ajunge la forme grotești, semnifică altceva. Indivizii în cauză își construiesc de fapt un complex de superioritate prin milă asupra „brutelor” care cer să nu le mai fie atacați copiii de haite de câini vagabonzi. Ei sunt buni, iar cel care scrie aceste rânduri – o bestie fără inimă. M-ar privi asasin dacă le-aș spune că mari criminali, psihopați, dictatori sângeroși din istoria omenirii au fost și mari iubitori de animale. Adesea, „dragostea” de animale se întâlnește cu disprețul față de om. Cu frustrări în relațiile cu semenii. De pildă, madam Bardot, pe care vor s-o cheme unii în ajutor, și-a reprofilat preaplinul sufletesc pe animale după ce i-a mai scăzut cota la bărbați. Adesea, când mai înaintează în vârstă, „fetele vesele” fac pasiuni pentru câini – o compensație psihică: animalul e iubitor și credincios până la moarte, spre deosebire de lungul șir al bărbaților care le-au părăsit fără un cuvânt. Populara zicere „Din bucata mea de pâine/ Am hrănit un om și-un câine/ Câinele mă recunoaște/ Omul nu mă mai cunoaște” exprimă nu atât trăiri filocanine, cât neîncrederea apriorică în ființa umană – urăște-ți aproapele, pentru că el oricum te urăște.

Tărăboiul acesta al milei e absurd. Problema a încetat de mult să mai fie una de opțiune afectivă, de împărțire a oamenilor în cruzi și miloși – e o problemă pur și simplu tehnică, socială. În acțiunea socială, conceptul de milă e inoperant: aici au sens doar prioritățile, abordate în ordine. Întrucât administrațiile locale anterioare și-au dovedit indolența și în acest domeniu, numărul câinilor fără stăpân din Capitală a depășit 200.000 și crește cu 15% pe an. Situația e la fel de gravă și în alte orașe ale țării. Anual, zeci de mii de oameni, între care mulți copii, sunt mușcați de aceste patrupede. Nu mai poți ieși noaptea pe stradă, ba nici chiar ziua, prin locuri mai neumblate, fără un par în mână. Măsuri ca punerea câinilor în țarcuri sau castrarea lor ar fi fost suficiente dacă se aplicau cu ani în urmă. Acum e prea târziu: numărul imens deja existent, rata teribilă de înmulțire, capacitățile limitate de hrănire sau „procesare” a lor fac inevitabilă eliminarea fizică a acestor animale. Până când sunt castrați 5 câini, un singur dulău în putere poate însămânța 10 cățele rămase fără partener pe stradă. Și ca să umpli țara cu târle de câini, animale complet neproductive, cărora le dai de mâncare în condițiile în care statul n-are bani să hrănească bolnavii din spitale, înseamnă să transformi mila în crimă.

Lucrurile sunt deci cât se poate de limpezi: avem de ales între oameni și câini. Restul e gălăgie sentimentaloidă. Ar mai fi totuși o întrebare, două: sunt câinii pericolul cel mai mare pentru cetățean? Dincolo de foame, agresivitatea lor nu e accentuată de miasmele violenței care plutesc în aer? În ce mă privește, sunt pentru suprimarea câinilor străzii. Dar atunci când omul tâlhărește, violează, ucide alți oameni la fiecare pas, când vânează copii, la ce ne-am putea aștepta de la câini? Și mă întreb: n-ar trebui să se aplice și unor asemenea fiare bipede injecția terminală?

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....