Călăii

Călăii
Publicat: 30/03/2016, 23:07

Vișinescu

Pe Vișinescu cred că l-am „recunoscut” după cum a deschis poarta metalică. De dincolo de ea; din interior: încet, puțin, cât să se strecoare din vizuină. Măsurat și atent, ca un șobolan, furișat în umbra zidului. Ieșea din curte clădirii vechi, străjuită spre stradă de un gard din sârmă împletită.

Mic, uscat, adus de spate. Cu vene proeminente în zona tâmplelor dezgolite. Cu ochii înfundați în găurile tigvei. Întâi a scos capul și a cercetat strada – în sus și în jos. La fracțiune de secundă, i-a apărut și corpul schilod.

Pășea mărunt, târșind pe piatra trotuarului un fel de papuci, poate niște sandale vechi, decupate – mers de cocoșat, cu coatele îndoite, căscate în urmă, ca niște aripi dehăinate, inutile. Ca o neputință în echilibru.

A mers așa, bălăngănindu-se, câteva sute de metri, până la magazin. Și-a mai iscodit, în răstimpuri, urma, dintr-un fel de instinct, poate de teamă – trăiri îmbătrânite în viscerele vechi.

L-am urmat de la o distanță rezonabilă. Odată intrat, am înțeles după piruetele pe care le făcea printre rafturi că mă simțise. Nu mă văzuse, dar mă simțise. Era limpede. La un moment dat, s-a oprit brusc, s-a întors și m-a fixat; m-a privit înfiorător de „exact”, de direct, de conștient, prin pâcla cataractei. Ca să știu că știe.

Și, imediat, s-a eliberat de stare. Parcă a devenit mai volubil. A socializat cu casierele, a spus câteva cuvinte complezente. După nici cinci minute o luase înapoi spre casă. Alături, și eu.

În fața porții îl aștepta colegul meu cu camera.

Am încercat să-l convingem să vorbească. Ne-a refuzat, a intrat în panică, i-a reapărut privirea aceea de șobolan încolțit, gata să atace. „Ce vreți?! Cine sunteți?! Ce vreți?!”.

Apoi a apărut „salvarea”, pe care a folosit-o imediat, extrem de lucid și de inteligent.

Din spatele nostru se apropia o doamnă – probabil o vecină. Vișinescu și-a îndreptat, imediat, privirea către ea și, cu o închipuire de zâmbet trecută iute peste oasele feței, a invitat-o în curte. „Haide! Haide înăuntru” i-a spus oarecum protector. A deschis poarta, a intrat și, din interior, a ținut-o deschisă, cât să intre femeia, transformând-o, astfel, într-un soi de paravan. Apoi, a trântit poarta și a tras zăvorul.

Sunetul metalic a reverberat sinistru.

Ficior

În fața blocului „său”, de vizavi de Gară, Ficior ne aștepta aproape bucuros. Volubil, bine legat, deși nu prea înalt, aș putea spune chiar elegant, în cămașa lui alb-maculată.

Toată făptura îi emana sănătate: poziția trupului, mușchii cambrați, pielea încă tare, privirea directă răzbătând din spatele lentilelor curățate „țiplă”.

Corect, atent, amabil. A fost de acord să ne vorbească. A fost de acord să ne răspundă la întrebări.

Era atât de sigur? Para fenomenal? Era inconștient? Un nebun care nu-și reproșa nimic?

A încercat să ne explice; să ne spună că privim lucrurile greșit; că nu putem înțelege ce și cum a fost atunci; că e creștin și că el, în calitate de creștin, n-ar fi putut face niciodată ce i se pune, acum, în cârcă. Mai mult, că i-a ajutat pe deținuți, că i-a înțeles. „Or mai fi murit unii, se întâmplă. Dar nu eu i-am omorât!” spune, privindu-mă fix, în ochi, fără remușcări. Dacă n-ar fi povestea, pe care o redă cu lux de amănunte, aș fi putut crede că traversează un puseu de profundă amnezie.

Dar nu! E perfect conștient. Iar dedublarea lui, bine construită, de cetățean onest, corect, încă în vână, președintele asociației de locatari, din blocul „său”, admirat și respectat, începe să patineze în gol. Uneori, privirea îi fuge în lateral – încercând poate să cape de imaginile crâncene din el, care se întorc la viață, făcându-l să nu te mai privească, fix, în ochi. Glasul devine nesigur. Pune tot mai multe întrebări, căutând răspunsuri complice, care să-l izbăvească. „Doar știți foarte bine care erau, atunci condițiile. Ați trăit vremurile alea. Știți situația, nu-i așa?! Vă dați seama că nu mai era cale de întoarcere. Așa-i?! Nu-i așa?”.

Nu, nu era așa. Nu știam tot! Abia la câteva luni de la interviu, când am ajuns la Periprava, acolo unde „oamenii mai mureau”, și unde erau îngropați, legați cu sârme la mâini și la picioare, frânți, malformați și cu coloana ruptă în zona cervicală, am înțeles exact cu cine aveam de-a face. Ce fel de oameni comandaseră pușcăriile comuniste. Cine fusese, cu adevărat, Ion Ficior, temutul comandant al lagărului de muncă de la Periprava.

Am făcut, aici, portretele celor doi torționari, judecați și condamnați – de astăzi, și Ficior – pentru crimele lor împotriva umanității. Doi indivizi, apropiați de vârstă, cu vieți bântuite de fantomele celor morți. Omorâți, dacă nu direct, de fiecare dintre cei doi, atunci de un sistem represiv criminal, organizat și condus de astfel de indivizi: fără caracter, fără demnitate, fără conștiință, fără suflet, fără scrupule.

Despre care, azi, ai fi jurat că sunt doi cetățeni aproape onești.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK –MARIAN SULTĂNOIU

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...