Califul cu Rolex

Califul cu Rolex
Publicat: 12/09/2014, 17:57
Actualizat: 11/01/2020, 21:34

Ar fi trebuit să fie un guvern de uniune națională, după ce Executivul șiit al lui al-Maliki a divizat Irakul, întreținând conflictele conflictelor sângeroase cu sunniții, folosind de-baaathificarea țării ca pe un prilej de răzbunare cumplită. Statul Isalmic s-a născut din acest război intern.

Noul guvern – foarte stufos, având are în componență și kurzi, și sunniți (cei mai mulți întorși din exil, mulți cu familiile la adăpost, în afara țării) – pare a fi departe de a aduce pacea. Faptul că Nuri Al-Maliki (cel care a patronat sistemul de corupție și teroare în ultimii 8 ani) a fost păstrat în guvern, oferindu-i-se una dintre cele trei funcții de vicepremier, e semnalul că (în ciuda declarațiilor optimiste ale Secretarului american de Stat John Kerry, care a urgentat procesul de formare a executivului, condiție ca Statele Unite să sprijine Irakul în lupta cu Statul Islamic) guvernul lui Haider Al-Abadi e deocamdată unul al intereselor și mai puțin al consensului.
Lipsindu-i tocmai miniștrii Apărării și Internelor, Irakul nu are încă un plan de anihilare a Statului Islamic, lăsându-se în voia milițiilor kurde și a raidurilor americane.

Dar nici Statele Unite nu au un plan coerent. Din 28 august, când președintele Obama a recunoscut ingenuu că nu are încă o strategie, până la declarația de miercuri („Obiectivul nostru este clar: vom slăbi și într-un final vom învinge Statul Islamic”) nu s-a schimbat decât retorica. (Una slab coordonată, de vreme ce aseară ministrul de Externe își contrazicea președintele: „Statele Unite nu duc un război împotriva Statului Islamic, ci pur și simplu desfășoară o vastă acțiune antiteroristă”).

În ce constă, prin urmare, „strategia” de ultimă oră a Statelor Unite? Apelul repetat la o coaliție internatională, câteva sute de consilieri militari în plus, trimiși să mai antreneze o dată forțele militare irakeine, raidurile de bombardament asupra pozițiilor Statului Islamic (lansate de la baze militare din Qatar, Kuweit și Emirate), turneul lui Kerry în Orientul Mijlociu – care continuă. O noutate ar fi faptul că Arabia Saudită urmează să găzduiască (în paralel cu Iordania sau în exclusivitate) baze de antrenament pentru „opoziția siriană moderată”.

Nu există opoziție siriană „moderată”! Sau, dacă vreți, nu mai există. De la începutul primăverii siriene, când poporul lupta împotriva dictatorului Bashar al-Assad, a fost inventată și susținută o Armată Siriană Liberă, căreia i s-au alăturat câteva grupări jihadiste – una mai feroce decât cealaltă – între care și ISIS. Acestea (mai bine antrenate și cu experiență de război în Afganistan, Irak, Libia și te miri pe unde) au preluat inițiativa, punând mâna inclusiv pe logistica Armatei Libere Siriene.

Nu e clar ce țări vor constitui coaliția internațională împotriva Statului Islamic. Cu ceritutudine nu Siria – oferta lui Bashar al-Assad a fost refuzată. Iranul (ale cărui forțe de elită luptă acum în Irak, alături de peshmerga kurdă) nu a fost încă refuzat explicit. Secretarul de Stat american a o oferit întrebării un răspuns de cercetaș: „Aproape fiecare țară de pe Pământ are câte un rol de jucat în eliminarea amenințării ISIL și a răului pe care îl reprezintă”. Deocamdată, Turcia, de pildă, a anunțat că se alătură coaliției internaționale, dar nu în operațiuni la sol. Alte state din zonă nu s-au pronunțat încă.

Dar problema cea mai îngrijorătoare este că nu pare a se ști cine sunt cu adevărat cei a căror fiecare oră de existență în plus răspândește moartea cea mai cumplită. Nu seamănă cu jihadiștii Al-Qaeda (din care, ca o franciză, s-au revendicat) – doar l-au oripilat până și pe al-Zawahiri. Sunt takfiri, o formă extremă a salafismului, care declară persoane sau mase de oameni „necredincioși” sau „infideli” – motiv pentru care strategia lor se îndreaptă asupra șiiților, dar și asupra minorităților din zonă: kurzi, druzi, turkmeni, creștini, yazidi. Țintele lor declarate sunt Damasc, Bagdad, apoi Amman și Riyadh. (Sunniți ca și ei, liderii de la Amman și Riyadh trebuie pedepsiți pentru cooperarea cu „infidelii” americani).

Jihadiștii Statului Islamic sunt de multă vreme cunoscuți, crimele lor oribile n-au început cu decapitarea lui James Foley. Am vorbit prima oară despre ei cu mai mult de un an în urmă, când mă întrebam cum îi vor ocoli bombardamentele americane pe unii ca ei și pe alții, aliați împotriva lui al-Assad. Politica de ezitare a Casei Albe, președintele Obama cu al său „defensive minimalism” (cum inspirat l-a numit politologul american David Rothkopf), prevalența jocului de interese în Liga Arabă, indolența liderilor europeni, precum și propria lui propagandă dezlănțuită (filmele cu orori de pe youtube sunt menite nu doar a înfricoșa, dar mai ales a face prozeliți) au adus Statul Islamic la dimensiunile de astăzi.

Pentru a fi anihilat trebuie cunoscut în profunzime și în context regional. Este Abu-Bakr-al-Baghdadi, autointitulatul calif Ibrahim (care a predicat, la începutul lui iulie, într-o moschee din Mosul, purtând un auster veșmânt negru și un ceas Rolex), un personaj șters și lipsit de carismă, adevăratul conducător al Statului Islamic?

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...