Capcană pentru proști

Redactor:
Rodica Ciobanu
Capcană pentru proști
O demisie, un nou ministru și multe acrobații cu legalitatea în gură. Bilanțul unei zile în care dl Ponta a demonstrat că pentru el diaspora nu există.

Cu o săptămână mai devreme decât se gândise, inițial, premierul prezidențiabil Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlățean, și-a dat demisia din funcție. Cu faciesul grav și vorba apăsată, el a declamat: „Nu accept sa încalc legea și legalitatea, nu pot accepta ca MAE să încalce legea pe considerente politice electorale ale domnilor Băsescu si Iohannis, nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatutului alegerilor în turul doi, pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate!”. După care eroul-martir „legii și legalității” și-a strâns hârtiuțele și, aruncând publicului o ultimă privire, pe sub ochi, a ieșit din scenă.

Această dramoletă politică, născută parcă dintr-un brain-storming al scenariștilor de campanie angajați de dl Ponta, reprezintă o nouă bășcălie aruncată votanților din străinătate și susținătorilor lor de acasă. Acestora, dl Corlățean – care pretinde că n-are bază legală pentru a înființa noi secții electorale în afara granițelor – le transmite că mai bine demisionează, decât să cedeze cerințelor lor, pe care, de altfel, nici nu le consideră legitime (exercitarea dreptului constituțional de a alege), ci politice, în sprijinul candidatului ACL, Klaus Johannis. Speranțele românilor din diaspora că, pe 16 noiembrie, nu vor mai sta la cozi ore-n șir și vor ajunge toți să voteze, se năruie, dar crește încrederea candidatului Victor Ponta în propria victorie, obiectiv pentru care dl Corlățean se sacrifică la ordin, un pic și cu plăcere.

Premierul Ponta ignoră complet protestele civice din străinătate și din țară, dar se străduiește în schimb – așa cum s-a văzut  în conferința de presă ulterioară demisiei ministrului – să acrediteze ideea stupidă a unei capcane întinse de domnii Băsescu și Iohannis. Adică dl Iohannis, care a câștigat majoritatea voturilor diasporei, n-ar cere mai multe secții ca să ia și mai multe voturi, ci ca să încalce MAE legea prin înființarea lor și, pe această bază, să conteste rezultatul votului.  Este un raționament de Gâgă, care arată că dl candidat Ponta și gașca nu prea mai știu cum să gestioneze situația și s-au apucat să amplaseze și ei o capcană pentru proști.  Nu le-a trecut prin cap că rezultatul ar putea fi contestat și dacă mii de oameni nu-și vor putea exercita dreptul de vot din vina exclusivă a organizatorilor scrutinului.

Legea 370/2004, pentru alegerea președintelui, aia pe care nu vor dumnealor s-o încalce, zice la articolul 10 că, în localitățile cu o populație de peste 1000 de locuitori, se organizează o secție de votare la 1000-2000 de alegători. Proporția nu a putut fi respectată în străinătate din motive lesne de înțeles, MAE preferând ca, în majoritatea țărilor europene, să înființeze o secție la 10-15 mii. Chiar și acolo – vezi cazul localităților italiene Rignano Flaminio și Verbania, prezentat de Hotnews – unde autoritățile locale oferiseră spații, logistică și protecție, MAE a refuzat să organizeze vreo secție în plus, punând mii de români pe drumuri. Aceeași lege spune, la Articolul 12, paragraful 3 că organizarea si numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin,  așa că nu văd ce ilegalitate ar fi comis micul vertical Corlățean lucrând strict pentru cetățeni, nu pentru Victor Ponta. Iar, dacă avea nevoie de asigurări suplimentare, o nouă ordonanță de urgență – după alte două, care au modificat legea anul ăsta – n-ar fi fost un efort prea mare. Dar să ne păstrăm optimismul, cum ne îndeamnă noul șef al diplomației, Teodor Meleșcanu, care promite că va face totul. Domnia sa, deși a pierdut de două ori prezidențiale, a gândit mereu pozitiv și uite ce bine a ajuns.
   

 

Inchide