Cârciumile ierbivore

Cârciumile ierbivore
Azi a fost ultima zi în care am jucat tenis la baza BTT din parcul Herăstrău. Un sfert de veac am bătut mingea pe aceste terenuri, am tovarăși și amintiri de neuitat, mi-e greu să plec, dar nu mai sunt în stare să fac față atacului societății "de consum".

Azi a fost ultima zi în care am jucat tenis la baza BTT dinparcul Herăstrău. Un sfert de veac am bătut mingea pe acesteterenuri, am tovarăși și amintiri de neuitat, mi-e greu să plec,dar nu mai sunt în stare să fac față atacului societății „deconsum”. Cu niște ani în urmă, am încercat să opresc năvalamașinilor pe aleile parcului – nu am reușit decât pentru o scurtăperioadă. Acum, de peste tot, în jurul terenurilor mârâie joagăre,bormașini, freze, mirosul de motorină arsă se amestecă cu praful deciment, mareței opere de construire a capitalismului de cârciumă nuîi mai stă nimeni în cale. Incredibil, pe o arie de 500mp seînghesuie nu mai puțin de 7(șapte) cârciumi, care mănâncă, firește,din spațiul verde. Cu excepția „profesioniștilor ” care se mutădintr-una într-alta, nu știu cine ajunge să umple acest complex deantrenament pentru paharling – unde mai pui că am fi și încriză.

Mă rog, la urma urmei e treaba celor care bagă banii și fiecarecu sportul lui, dar tenisul ce vină are să fie hăituit în felulasta? Din nou, pe alei e gip, limuzină lângă gip, limuzină, așa căpoți să faci o cură de eșapament în caz că îți lipsește fumatul.Cât despre juniorii care trag toate astea în piept la antrenament,ce să mai zic…

Cândva, primarul Oprescu dărâma cu mare tam- tam niște bodegiclandestine prin Herăstrău. Refuz să cred că exista un planurbanistic legal care să admită acest măcel verde, dar dl.Oprescu eprobabil prea ocupat cu campania pentru al doilea mandat ca să maidea prin parc.

P.S.

Pentru cititorii care au obiectat civilizat că dicționarulindică forma „erbivore” pentru animalele care se hrănesc cuvegetale. În cazul de față, cârciumile nu sunt animale, nu mănâncăvegetația, ea este înlăturată de construcții. Titlul este o figurăstilistică, nu are cum să fie luat la propriu. Dacă aș fi scris”Cârciumile erbivore”, cuvânt care prin dispariția i-ului seraportează la rădăcina latină „herba”, căpătând un caracter declasificare științifică, rece și obiectivă, m-aș fi îndepărtat deregistrul sentimental al amintirii, mâhnirii și cedării, în care amscris textul – și asta în schimbul unei exactități inutile când evorba de o figură de stil. Ecoul cuvântului, care înliteratură primează față de corectitudinea lui, ar fi fostnepotrivit.
Precizez, de asemenea, că nu poate fi vorba de o ieroare gen ieuroîn loc de euro sau Ieuropa în loc de Europa, căci iarbă nu se scrieniciodată earbă.

Inchide