Cârtița

Redactor:
Lelia Munteanu

„Monseniore, cine e Roger Mahony?” a fost întrebat zilele trecute cardinalul Scicluna, cel care, ani în șir – ca membru al Tribunalului Suprem Apostolic și al Rota Romana (Tribunalul Colegial al Sfântului Scaun) – a anchetat cazurile de pedofilie care au zguduit Biserica. Întrebarea nu i-a fost pusă întâmplător. Foarte mulți credincioși americani, care nu pot uita cinismul criminal cu care cardinalul Mahony a încercat să mușamalizeze lucrurile, sunt scandalizați de faptul că înaltul ierarh va participa la alegerea viitorului Papă.

Răspunsul cardinalului Scicluna: „Un foarte modest cardinal, care n-a avut succes în a gestiona într-un mod corect scandalul legat de pedofilie din dioceza sa”.  E greu de pătruns ce înțelege cardinalul Sciluna – (căruia i se pare cât se poate de firesc ca Mahony să participe la Conclav) – prin „corect”. În primă instanță, speriat și prost sfătuit, fostul primat de Los Angeles, Mahony, a căutat să acopere cele 129 de cazuri de abuz sexual, plătind victimelor despăgubiri imense și căutând să-și țină preoții vinovați departe de anchetele poliției. Apoi, îngrozit de proporțiile scandalului, a publicat numele acuzaților (chiar și pe ale acelora care nu fuseseră dovediți), punându-se pe sine cap de listă!

În Biserica iertătoare a lui Hristos nu există iertare pentru astfel de fapte abominabile. Preoții și ierarhii sunt, în primul rând, Părinți ai comunității, iar judecarea lor trebuie să fie înzecit mai severă ca a oricăror scelerați de rând. Scandalul pedofiliei a făcut Bisericii Romano-Catolice un rău încă greu de cuantificat. Faptul că Mahony va fi prezent la Vatican nu face decât să jignească sensibilitatea credincioșilor și să resuscite scenarii tembele, care pun retragerea Papei în legătură cu scandalurile sexuale.

Dar cardinalul Mahony mai e bănuit de ceva necurat. Pe 11 februarie, își twitterea astfel enoriașii: „Informații istorice în legătură cu retragerea Papei Benedict al XVI-lea. Plănuiesc să ajung la Roma și să votez pentru viitorul Papă. Voi posta zilnic”. Zilnic?! Din momentul în care cardinalii intră Conclav, până când se ridică fumul alb, niciunul nu poate comunica cu exteriorul. Sedințele au loc de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza, în capela Sixtină, sub Judecata de Apoi a lui Michelangelo. Sunt cazați între zidurile Vaticanului, la „Domus Sanctae Marthae”, o casă de oaspeți în care vor sta cu obloanele trase, sub jurământul tăcerii, păstrând „absolut și veșnic” secretul alegerii. Deplasarea de la locul de cazare până la Capelă se face sub atenta supraveghere a Garzilor Elvețiene (a căror uniformă, în treacăt fie spus, e creată tot de Michelangelo). Postarea lui Mahony a atras asupră-i bănuiala că, la aceste alegeri, va exista o „cârtiță” în interiorul Conclavului. Fapt pentru care, luându-și seama, în postarea de ieri a făcut cuvenita rectificare: „Doar câteva ore, înainte de  plecarea mea spre Roma. Voi posta des de la Roma, exceptând perioada Conclavului. Rugăciuni!”

Apropo de twitter, un site italian al vaticanologilor a făcut de curând clasamentul cardinalilor cu cei mai mulți fani pe twitter. Pe locul I – Gianfranco Ravasi, cu 16.800 de fani, pe locul II – Odilo Scherer de Sao Paolo, cu 13.700 de fani, pe locul III – Timothy Dolan, cu 8.200 de fani, iar pe locul IV – Angelo Scola cu 7.200 de fani…

 

Inchide